Fókuszban a kajak-kenu, triatlon, úszás és birkózás

Fókuszban a kajak-kenu, triatlon, úszás és birkózás

2022. 10. 14.
Megosztás


Újabb sportágakkal folytatódott a Magyar Olimpiai Bizottság által kezdeményezett szövetségi konzultáció-sorozat, melynek középpontjában a párizsi olimpiai felkészülés szerepel.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a bevezetőjében hangsúlyozta: fontos, hogy a párizsi olimpiával kapcsolatos információkat a MOB és az érintett sportági szakszövetségek megosszák egymással. „Célzottan az olimpiai felkészülést, annak aktualitásait szeretnénk egy-egy alkalommal átbeszélni. Tisztán szeretnénk látni a problémákat is, a MOB miben tud a sikeres szereplés érdekében a sportolók, a szövetségek segítségére lenni” – jelentette ki a sportvezető.

A konzultációkat a MOB sportigazgatója vezeti. Dr. Bartha Csaba hangsúlyozta, hogy a MOB legfelsőbb testülete, a közgyűlés elé alaposan átgondolt, előzetesen a bizottságok és az elnökség által is megtárgyalt, jóváhagyott szakmai anyagokat kell felterjeszteni, ezekhez pedig a szövetségekkel közös konzultációk is rengeteg hasznos információt biztosítanak. Ezeken a megbeszéléseken a HM Sportért Felelős Államtitkárságának, a Magyar Edzők Társaságának és a Sportkórháznak a képviselői is jelen vannak, így az érintett szövetségek is első kézből kaphatnak választ, tájékoztatást egy-egy felmerülő kérdésre. „A MOB-irodának a szövetségek szolgálatába kell állniuk” – jelentette ki a 2016-17-ben MOB-főtitkári feladatokat is ellátó sportvezető, aki elmondta azt is, hogy néhány hete Fábián Lászlóval részt vettek Párizsban egy, a 2024-es játékokkal kapcsolatos tájékoztatón, ahol többek közt az olimpiai falut és a kajak-kenu pályát is megtekintették.

Hüttner Csaba kajak-kenu szövetségi kapitány friss élményekről számolhatott be, hiszen egy tízfős delegációval ők is elutaztak a francia fővárosba, ahol a pálya mellett a szálláslehetőségeket is áttekintették. „Legutóbb 1991-ben rendeztek ott vébét” – jegyezte meg a kapitány, aki vázolta az olimpiáig tartó programot, kvalifikációs eseményeket. Elmondta, hogy Duisburgban lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokság, majd tesztversenyen ismerkedhetnek a körülményekkel Párizsban, Szegeden pedig pótkvalifikációs eseményt rendeznek. Tájékoztatott arról is, hogy a 2023-as Európa Játékok a sportágban egyben Európa-bajnokságnak is tekinthető. A sportvezető arra is kitért, hogy tavasszal továbbra is igénybe veszik a melegvízi edzőtábori lehetőségeket, illetve a síkvízi versenyzők sikerei mellett férfi szlalomban is bíznak olimpiai kvótában, noha a szakág felkészítése határainkon túl lehetséges. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a síkvízi versenyszámok száma lecsökkent a szlalom javára. A korábbiakhoz képest változást jelent az is, hogy Párizsban három nap alatt rendezik meg a síkvízi finálékat.

Lehmann Tibor a triatlonosokkal kapcsolatban elmondta, pontszerzésre esélyes versenyzőik is vannak, de szeretnék, ha az eredmények folyamatosan jönnének az olimpiáig is. Nehézséget jelent a sportágban, hogy térben és időben nagyon sok helyszínen rendezik azokat az eseményeket, ahol a kvalifikációhoz szükséges ranglistapontokat lehet gyűjteni, ez a megemelkedett árak mellett folyamatos logisztikát, szervezést igényel. A szövetség szakmai alelnöke beszélt arról, hogy „jön” a fiatal generáció, akik közül igyekeznek többeket bevonni a versenyeztetésbe, és bár nehéz lesz, de szeretnék, ha mix váltót is indíthatnának Párizsban, ahol a sportág egyértelműen a pontszerzést célozza meg. Pozitívumként számolt be arról, hogy a triatlonsportban sok innováció, fejlesztés jelent meg, több mérést, tudományos módszert maguk is alkalmaznak. Nehézségként a vízfelület megosztását emelte ki, hiszen az uszodák bezárása miatt ők is nehéz helyzetbe kerültek.

Mint ismert, a MOB a megnövekedett energiaárakból adódó infrastrukturális nehézségek miatt összefogásra szólította fel a szövetségeket.

A létesítmények bezárása – magas energiaárak miatt – igen mélyen érinti az úszókat, folyamatosak az uszodabezárások, ami lemorzsolódáshoz vezethet, folyamatosak a létesítményfelmérések, az újra tervezések, átcsoportosítások, ehhez gyors koordinációra van szükség – erről már dr. Wladár Sándor úszóelnök, dr. Sós Csaba szövetségi kapitány és Gellért Gábor, a nyíltvízi úszók szakvezetője beszélt. Hozzátették: az olimpiai felkészülés zavartalan lebonyolítását tartják szem előtt. Elmondták, hogy a versenyek terén sűrű időszak következik, erős csapatuk van sok fiatallal, jó eredményekre számítanak medencében és nyílt vízen egyaránt. Az egészségügyi háttérrel kapcsolatban megjegyezték, hogy az OSEI mellett a Semmelweis Egyetemmel is jó a kapcsolatuk. Dr. Bartha Csaba gratulált a sportág vezetésének a hazai rendezésű FINA vizes világbajnokság megrendezéséhez, mely esetében beugróként kellett rövid idő alatt helyt állni.

A birkózószövetség részéről Bacsa Péter alelnök és Bácsi Péter szakmai igazgató számolt be a párizsi olimpiai felkészülés jelenlegi helyzetéről. Elmondták, hogy az olimpiai kvalifikáció igen nehéz lesz, hiszen kötött- és szabadfogásban, továbbá a nőknél is a vébén lévő 10 súlycsoportból csupán hatban rendeznek küzdelmeket Párizsban. A vb helyszíne jelenleg még ismeretlen, mivel a korábban kijelölt orosz várostól megvonták a rendezés jogát; a magyar szövetség bejelentkezett a rendezésre, vagy akár a világkvalifikációs verseny megrendezésére. Beszéltek arról is, hogy Tokió után a meghatározó versenyzők többsége befejezte az aktív versenyzést, és örvendetes, hogy a mögöttük felsorakozó utánpótlás már most megmutatta, hogy lehet rájuk számítani. Az olimpia felé vezető úton kötöttfogásban állunk a legjobban. Szabadfogásban nehéz helyzetben vagyunk, hiszen az egyes világversenyeken feltűntek az európai nemzeteknél a honosított birkózók. A nők helyzete még nehezebb: a világversenyeken az ázsiai nemzetekkel csupán az Egyesült Államok tudja felvenni a harcot; Magyarországon a gyengébb nemet nem vonzza a sportág, nemzetközi edzőtáborokat szeretnének szervezni, ahol megfelelő ellenfelet tudnának biztosítani versenyzőinknek.

Dr. Toman József, a Sportkórház főorvosa, a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat igazgatója többek közt a Call-center fontosságára hívta fel a figyelmet.

(MOB; fotó: MOB)