Fűre lépni szabad !

Fűre lépni szabad !

2012. 06. 14.
Megosztás

A Nemzeti Sportközpontok és a Magyar Sportmúzeum idén először csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. Már délelőtt 10 órától látogatható A stadion története című kiállítás a korábbi dísztribünhöz vezető titokzatos alagútban.

Délutántól másnap hajnalig pedig "Fűre lépni szabad!" a Puskás Stadionban.
A Múzeumok Éjszakáján bárki tesztelheti focitudását a stadion gyepszőnyegén, a rendezvény idején ugyanis több alkalommal rúghatnak tizenegyeseket profi kapusoknak a bátor vállalkozók. Aki akar, leülhet a kispadra, mintha csak szövetségi kapitány lenne, vagy bemehet a magyar válogatott öltözőjébe.

A Múzeum Éjszakájára szervezett villámtornán pályára lép a Parlament válogatottja, a borászok csapata és a legendás SZÚR, vagyis a színész-újságíró csata sem maradhat el.

Az este egyik csúcspontja pedig kétségtelenül az atlantai olimpiai válogatott fellépése lesz.

A rendezvény kiemelt témája az 1954-es 7:1-es magyar-angol mérkőzés, amelyhez kötődően egy különleges emléktárgyat is meg lehet tekinteni a stadionban. Egy szigorúan őrzött vitrinben ugyanis láthatják majd a szurkolók azt a zászlót, amit a 7:1-es meccs előtt Puskás Ferenc kapott az angolok csapatkapitányától. Sőt, kivetítőn az 58 évvel ezelőtti találkozó összefoglalóját is látni lehet a stadionban.

A zászlót a rendezvényt felvezető sajtótájékoztatón Szöllössi György adtan át Vigh Lászlónak.

„Igazi focicsemegét ajánlunk a szurkolóknak, hiszen több mint 20 játékos lesz itt az atlantai generáció tagjai közül. Láthatják a nézők a debreceni különítményt Sándor Tamással és Dombi Tiborral, jönnek a fradisták, Hrutka János és Mátyus János, úgy tűnik, Lisztes Krisztián is ráér, de folytathatom a sort mondjuk Pető Zoltánnal is. Évek óta nem játszottunk egymás ellen, egy igazi örömmeccsre készülünk” – nyilatkozta Dunai Antal, az atlantai csapat szövetségi kapitánya.

„Nagyon várom a szombatot, remélem, hogy sok fiatal lesz kint a stadionban és láthatják azokat a játékosokat, akik utoljára nagy világversenyen képviselhették Magyarországot. Tulajdonképpen mindenki első szóra vállalta a fellépést, nem kellett senkiért limuzint küldeni…” – mesélte Pető Zoltán csapatkapitány.

Érdekes, hogy az atlantai csapat soha nem játszott tétmérkőzést a Puskás Stadionban. Magyar Zoltán, a válogatott korábbi menedzsere szerint a mostani meccs egyfajta jutalomjáték lesz számukra.

„Rengeteg teltházas rangadót játszottunk, de legtöbbször az Üllői úton, a Népstadionban soha. A 90-es években egyébként nagyon sok diák és egyetemista járt szurkolni a mérkőzéseinkre, bízom benne, hogy 16 év elteltével az akkori fiatalok megint kijönnek és elhozzák a gyerekeiket is. Kicsit nosztalgiázhatnak és testközelből láthatják korábbi kedvenceiket.”

A résztvevők megemlékeznek majd azokról is, akik az olimpiai csapat tagjai voltak – akár játékosként, akár segítőként -, de már nem lehetnek közöttünk. A tervek szerint ott lesznek a Puskás Stadionban Zavadszky Gábor ikerfiai és ifjabb Bene Ferenc is.

A Múzeum Éjszakájára szervezett villámtornán az atlantai csapat mellett pályára lép az Országgyűlés válogatottja, a borászok együttese, és a legendás SZÚR, vagyis a színész-újságíró csata sem maradhat el.
Nemcsák Károly néhány évtizede olyan meccsen is pályára lépett már, amit 40 ezer ember figyelt a lelátókról.

„Örülök, hogy ismét az ország legnagyobb stadionjában játszhatunk, ettől egészen különleges hangulata lesz a szombati mérkőzésnek. Talán nem túlzás azt mondani, hogy ősi ellenfelünk az újságíró csapat, mindenképpen szeretnénk legyőzni őket” – fogadkozott a színészek kapitánya.

Természetesen a válasz sem maradt el:

„Óriási megtiszteltetés, hogy itt lehetünk. Egy vegyes, fiatalokból és idősebb játékosokból álló csapattal készülünk a kupagyőzelemre” – mondta Kovács János, az újságíró válogatott kapitánya.
Hangolnak a borászok és a politikusok is, mindkét csapatban „nagy nevek” lépnek pályára, országosan ismert borászok, parlamenti képviselők és államtitkárok is.

Nyitvatartás: a stadiontörténeti kiállítást 10 órától lehet megtekinteni, a többi program 17 órától másnap hajnali egy óráig tart

Helyszín: Puskás Ferenc Stadion, 1146 Budapest, Istvánmezei út 3-5., belépés a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok irányából

Belépési díj a délutáni és esti programokra: gyerekeknek 600 forint, felnőtteknek 1500 forint (a jegy érvényes a Múzeumok Éjszakája többi budapesti programjára is)

Részletes program (2012. június 16.)

Állandó programok

10:00–tól: A Stadion története című kiállítás

16:00 – 01:00 között:
Válogatott mezek kiállítása a Puskás Ferenc Stadion öltözőjében
Látható a Puskás-hagyaték egyik értékes darabja
Kivetítőn a 7:1-es magyar-angol összefoglalója
Nyitva a Puskás Ferenc Stadion VIP páholya

20:00 – 22:00 között:
Életmód tanácsadás, sportorvosi vizsgálat

Programok a stadion gyepén:

17:00 – 17:45 Színészek – Újságírók mérkőzés
17:45 – 18:15 Szabad a pálya – 11-es rúgás vetélkedő
18:15 – 19:00 Parlament – Borászok mérkőzés
19:00 – 19:15 Szabad a pálya – 11-es rúgás vetélkedő
19:15 – 20:00 Mérkőzés a III. helyért
20:00 – 20:15 Szabad a pálya – 11-es rúgás vetélkedő
20:15 – 21:00 Mérkőzés az I. helyért
21:00 – 21:15 Színészek műsora
21:15 – 21:35 Atlantai olimpiai válogatott mérkőzése (első félidő)
21:35 – 21:50 Szabad a pálya – 11-es rúgás vetélkedő
21:50 – 22:10 Atlantai olimpiai válogatott mérkőzése (második félidő)

Kiemelt programok (Iharos terem)

18:00 – 19:00 Riporter legendák, sportújságírók ankétja, szurkolói beszélgetés
19:00 – 20:00 Sportolói legendák ankétja, szurkolói beszélgetés
20:00 – 21:00 A magyar labdarúgás egy órája – szurkolói beszélgetés

(Forrás: mnsk.hu)