Gálfi Dalma a junior US Open trónján! (videóval)

Gálfi Dalma a junior US Open trónján! (videóval)

2015. 09. 14.
Megosztás

Gálfi Dalma személyében először nyert magyar teniszező egyéniben az amerikai Grand Slamen, a US Openen. Az MTK játékosa a junior lányok fináléjában került a trónra, ezzel történelmet írt sportágában. Gálfi a korosztályában hétfőtől vezeti a legfrissebb világranglistát. A nanjingi ifjúsági olimpiai bronzérmes Stollár Fanny az elődöntőig menetelt Flushing Meadowsban.

Gálfi Dalma az egyéni fináléban a Stollárt az elődöntőben kiejtő, amerikai Sofia Kenint győzte le 1 óra 22 perc alatt 7:5, 6:4-re. Az első szettben Dalma brékelt előbb, de rögtön visszavette az amerikai és 5:4-nél két játszmalabdája is volt. Gálfi remekül koncentrált és 6:5-re fordított. A szettért szerválva nem vesztett pontot, egy ásszal zárta le az első felvonást (47 perc alatt 7:5). A 2. szett is hasonlóan fordulatos volt. Gálfi remekül szervált és a fontos pillanatokban jól koncentrált.

Gálfi Dalma sorra hozza sikereit az utánpótlás-korosztályokban: 2014-ben párosban és csapatban is U16-os Európa-bajnokságot nyert Stollár Fannyval és Udvardi Pannával. Wimbledonban tavaly a fináléig jutott a cseh Bouzkovával párosban.

A Gálfi-Stollár páros júliusban, Wimbledonban írt sporttörténelmet azzal, hogy a juniorok között győzött a nyílt teniszbajnokság lány párosversenyében. A tenisz történetében akkor először nyert Grand Slamet tisztán magyar páros.

„Nagyon jó érzések vannak bennem. Ez egy küzdős meccs volt, büszke vagyok rá, hogy meg tudtam csinálni. Rendben voltam fejben és fizikailag is. Úgy indultam neki ennek az évnek, hogy egy Grand Slamet szerettem volna nyerni. És mivel eddig ez nem sikerült, most a US Openen úgy gondoltam, ’ezt meg kell nyernem’. Ennek ellenére mégis meglepetésként ért a győzelem. Az első fordulóban majdnem ki is kaptam, de volt egy pont, amit át tudtam lépni, az első meccs után egyre jobban kezdtem játszani” – magyarázta a mob.hu-nak Dalma.

A sportoló azt is elárulta, év végén még tervez egy-két amerikai versenyt, hogy „bebiztosítsa magát a top 5-ben", de ezt még stábjával is megbeszéli. Jövőre pedig már - még juniorkorúként - a felnőttek közt szeretne bizonyítani...

A junior Grand Slamek történetében 2000-ben Karos Anikó nyert Ausztráliában, a Roland Garroson Szávay Ágnes 2005-ben, Fucsovics Márton 2010-ben győzött Wimbledonban, Gálfi Dalma pedig most a US Openen ért a csúcsra.

(MOB/SE, VF, fotó: usopen.org, MOB/Szalmás Péter)