Evezos 01

Párizsi célkeresztben az evezés, az ökölvívás, a tenisz és az rg

2024. 06. 13.
Megosztás

A párizsi olimpia finisében június közepén az evezős-, az ökölvívó-, a tenisz- és az rg-szövetség vezetőivel ült le konzultációra a Magyar Olimpiai Bizottság.

A sportági küldöttségeket Fábián László főtitkár, dr. Bartha Csaba operatív igazgató és a MOB munkatársai tájékoztatták a párizsi aktualitásokról, várható részletekről.

Kiemelt jelentőségű a MOB közgyűlése által elfogadott minimumkövetelmények betartása, az eddigi két doppingellenes előadás után még egy újabb van szervezés alatt. Szükséges az OSEI-szűrővizsgálatok megléte és az erkölcsi bizonyítvány is.

A konzultációkon elhangzik az olimpiai fogadalomtétel időpontja is, július 8., helyszíne a MÜPA lesz; a hazaérkezők fogadására ünnepség keretében augusztus 12-én kerül sor.

Evezos 06
MOB-Média/Balassa Balázs

Cseh Ottó elnök és Pignitzky Borbála főtitkár képviselte a Magyar Evezős Szövetséget a sportági konzultációs sorozat június második heti etapjának nyitóértekezletén. Dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója kiemelte, külön öröm a MOB számára, hogy nem szakadt meg az evezősök 92 éve íródó sorozata, és ahogy 1932 óta minden olimpián, Párizsban is lesz magyar versenyzője a sportágnak. Cseh Ottó elnök elmondta, a kvótaszerzés igen szövevényes folyamat volt, a luzerni Last Chance Regattát követően a honi szövetség elnöksége dönthetett arról, hogy egy női vagy egy férfi sportolót kíván majd indítani a francia fővárosban. A testület végül a kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz mellett tette le a voksát Gadányi Zoltána ellenében, így ő állhat majd rajthoz a férfi egypárevezősök futamaiban. Az egyeztetésen nagy hangsúlyt kaptak a logisztikai kérdések, hiszen az evezésnek a Párizstól keletre, az olimpiai falutól mintegy egyórányi autóútra fekvő Vaires-sur-Marne Nautical Stadium ad majd otthont – ebben a létesítményben rendezik majd a kajak-kenu versenyeket is –, de a hajó szállítása, mozgatása szintén előre megtervezendő folyamat, amelyet alaposan körüljártak a résztvevők.

Okolvivas 02
MOB-Média/Balassa Balázs

Ökölvívással folytatódtak az egyeztetések kedd délelőtt, ahol Berkó Lajos a Magyar Ökölvívó Szakszövetség ügyvivő testületének tagja, Balzsay Károly szakmai igazgató és Nagy Zoltán operatív igazgató képviselte a sportágat. Berkó Lajos bevezetőjében elmondta, a 2012-es londoni olimpiát követően 12 év után léphet majd ismét szorítóba három magyar versenyző olimpián – ráadásul mindhárom ökölvívónkban, Akilov Pylypben, Hámori Lucában és Kovács Richárdban is benne van a jó szereplés reménye. Külön sporttörténelmi siker Hámori Luca kvótaszerzése, aki első magyar nőként kesztyűzhet majd olimpián. Bokszolóink jó állapotban várják a július 27-i rajtot – bár Luca egy műtéten is túlesett, de rehabilitációja jól alakult és már újra versenyezhet. Az olimpiai nyitányig kemény edzések és számos edzőtábor vár majd ökölvívóinkra.

Tenisz 2
MOB-Média/Balassa Balázs

A Magyar Tenisz Szövetséget Sütő Csilla főtitkár és Ladányi Krisztina sportszakmai munkatárs képviselte. Két magyar játékos utazik Párizsba: a június 10-ei világranglista alapján Marozsán Fábián az első, míg Fucsovics Márton a második olimpiájára készülhet. A két versenyző az egyéni verseny mellett, várhatóan a párosok között is elindul. Halvány esély még mutatkozik, hogy a Bondár Anna-Babos Tímea páros is ott legyen a Roland Garros helyszínén rendezendő versenyen, ez csak később, a visszalépők függvényében dől el. A tenisz a párizsi olimpia első versenynapján kezdődik, salak borításon. A két kvótaértesítő a konzultáció után nem sokkal érkezett meg a MOB-irodába.

Rg 4
MOB-Média/Balassa Balázs

Bencze György elnök és Tartóczki Zsuzsanna főtitkár képviselte a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetséget a konzultációs sorozat zárófelvonásán. A sportág – a tokiói olimpiához hasonlóan – egy magyar versenyzővel képviselteti magát Párizsban, a kvótaszerző Pigniczki Fanni személyében. Bencze György kiemelte, az olimpiai felkészülés igen fontos állomása volt a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság, amely eredmények tekintetében is történelmi volt, hiszen Pigniczki Fanni a labda szerenkénti döntőjében elért második helyével megszerezte a sportág történetének első felnőtt egyéni Eb-medálját. Az olimpiai programon a szerenkénti legjobbakat nem díjazzák, csak egyéni összetettben osztanak érmeket, így ott jelentősen nehezebb kiemelkedő eredményeket elérni – hangzott el az egyeztetésen.

Tenisz 4
MOB-Média/Balassa Balázs

Kapcsolódó cikkek:
Vívás, kajak-kenu, vízi- és kézilabda – Párizs célegyeneseben a sportági konzultációk

A párizsi konzultáció célegyenesében a sportlövészet és az atlétika
Úszás és lovassport a párizsi konzultációs sorozat célkeresztjében
Az öttusázók, tornászok és kerékpárosok is ráfordultak a párizsi célegyenesre

Birkózás, vitorlázás és taekwondo Párizs fókuszában

50 nappal a rajt előtt a judo, a triatlon és az asztalitenisz is konzultált