53577254945 250b5c1a4c k

Gulyás Michelle öttusában világkupát, Kun Anna párbajtőrben GP-t nyert

2024. 03. 11.
Megosztás

Gulyás Michelle győzött az öttusázók idei első világkupaversenyén Kairóban. Magyar sikereket hozott a budapesti párbajtőr GP-verseny, Kun Anna a női győztes. Két magyar ezüstérem született a birkózó Yasar Dogu–Vehbi Emre–Hamit Kaplan-emlékversenyen. Póta Georgina a főtáblán menetel a szingapúri Grand Smash-versenyen. A férfi tornászok a harmadik világkupán szerepeltek. A judós Tóth Krisztián ötödik a linzi GP-viadalon. Az ökölvívó Akilov Pylyp az olimpiai kvóta kapujában. Halász Bence szerepelt a legjobban a dobó Európa-kupán. Valter Attila győzelemre segítette csapattársát. Elmaradt a triatlon világbajnoki forduló.

53577052038 6e9112cab7 k
UIPM World Pentathlon, Ehab Eid

Öttusa. Kairóban rajtolt az idei világkupaidény, ami egyben a magyar olimpia keret tagjainak válogató versenye Párizsra. Martinek János az indulásért harcoló hat-hat sportolót négyesével indítja el az egyes világkupán, és ennek alapján tesz javaslatot majd, ki legyen a várhatóan 2-2 magyar versenyző az olimpián. Kairóban a nőknél Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Simon Sarolta és Bauer Blanka, a férfiaknál Bőhm Csaba, Szép Balázs, Bereczki Richárd és Koleszár Mihály kapott lehetőséget. A 83 fős női mezőnyből Simon és Bauer a selejtezőben, Guzi az elődöntőben búcsúzott. A már olimpiai kvótás Gulyás a körvívásban 26 győzelmet aratott és csak kilenc ellenfelétől kapott ki. A lovaspályán egy verőhibája volt, a bónuszvívásban megnyerte asszóját, majd a 200 méteres úszásban 2:17.44 perccel a negyedik időt érte el. Végig az élen állt, és a kombinált számot is elsőként kezdhette meg. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásban senki nem veszélyeztette győzelmét, pontosan célzott és jól futott, így nem is kellett hajráznia, nyolc másodperc előnnyel ért célba a dél-koreai Kim Szunvu előtt. Az összetett számban elég volt neki a 11:45.90 perces 11. legjobb eredmény is ahhoz, hogy különösebb nehézség nélkül megőrizze pozícióját. A harmadik helyen a brit Kerenza Bryson végzett.

53576167777 1af099a690 k
UIPM World Pentathlon, Filip Komorous

A 90 főt számláló férfi mezőnyből egyedül Koleszár vérzett el az előcsatározásokban. A csütörtöki körvívásban Bőhm 18 győzelmet aratott és 17 ellenfelétől kapott ki, míg Bereczki 17/18-cal, Szép pedig 16/19-cel zárt. Ezzel a mezőny közepén álltak, de mindannyian a döntőben folytathatták.

Bereczki és Szép hibátlanul lovagolt, Bőhm egy rontással ment végig a pályán, a bónuszvívásban pedig Szép remekelt, aki öt ellenfelét legyőzve plusz tíz pontot szerzett, míg Bőhm két pontot tett hozzá addigi teljesítményéhez, Bereczki viszont kikapott a pástra lépése alkalmával.

A 200 méteres úszásban Bőhm a második (2:04.12 perc), Bereczki az ötödik (2:06.44), Szép (2:11.42) a kilencedik időt érte el.

A kombinált szám előtt Bőhm a dobogótól nyolc ponttal elmaradva a hatodik volt, míg Bereczki a hetedik, Szép pedig a kilencedik helyről vágott neki a lövészetekkel megszakított 5x600 méteres futásnak. A második lövészet után Bőhmnek esélye volt dobogós pozícióba felzárkózni, stabilan haladt a negyedik helyen, de a harmadik és főleg a negyedik sorozata már nem alakult olyan jól, mint a korábbiak, így ötödikként futott a célba. Szép hamar felzárkózott az ötödik pozícióba, végül hetedik lett, és még Bereczki is befért a 18-as mezőny első felébe.

A világkupa-sorozat áprilisban Ankarában folytatódik, majd még a jövő hónap végén Budapesten lesz verseny, aztán májusban Szófiában rendeznek egy fordulót, és abban a hónapban kerül sor a vk-döntőre is, ugyancsak Ankarában. A júniusi vb-t követően az olimpia előtt, de már a kvalifikációs időszak után, július második hetében Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.

Olimpiai kvótát idén a világbajnokságon lehet közvetlenül szerezni, végül a női és férfi mezőnyt a ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség, ezért igen fontosak a vk-helyezések.

WestEnd párbajtõr GP
MTI, Illyés Tibor

Vívás. Népes mezőny rajtolt az ide budapesti párbajtőr világkupán, 324 nő és 393 férfi lépett pástra.

A nőknél a főtáblán a kiemelt Kun Anna mellé a selejtezőkből Muhari Eszter, Gnám Tamara, Nagy Blanka, Dékány Kinga és Kardos Edina verekedte fel magát a 64 közé. Kun Anna az első fordulóban legyőzte a svájci Pauline Brunnert, aki az olimpiai kvalifikációért zajló küzdelemben az egyik ellenfele volt, majd a német Alexandra Ehleren, azután a korábbi kétszeres egyéni világbajnok olasz Rossella Fiamingón is túljutott, végül az észt Erika Kirput verte szoros asszóban, de ezzel is biztossá vált az éremszerzése. Az esti programban, az elődöntőben négy találat különbséggel, 9-9 után ellépve, szép lábszúrásokkal és lerohanó támadásokkal 15-11-re legyőzte a világbajnoki címvédő francia Marie-Florence Candassamy-t is. Muhari olasz, francia, kínai, majd újabb francia párbajtőrözőt búcsúztatott összeszedett, pontos vívással, aztán az elődöntőben 15-12-re verte a brazil Nathalie Moellhausent. A magyaros döntőben sokáig fej-fej mellett haladt a két vívó, a végén azonban Kun Anna volt pontosabb, így Kun arany-, Muhari ezüstérmes.

Somfai Péter vezetőedző szerint a két hét múlva esedékes kínai világkupán még van minimális, matematikai esélye a női párbajtőrcsapatnak az olimpiai szereplés kiharcolására, így elsősorban erre koncentrálnak. Ugyanakkor ha ez nem jönne össze, az egyéni kvalifikáció mostanra úgy alakult, hogy lenne magyar induló a női párbajtőrözők mezőnyében is az olimpián.

A többi táblára került magyar vívónő közül Nagy Bianka a 16 között búcsúzott, míg Gnám Tamara, Dékány Kinga és Kardos Edina a főtábla első fordulójában szenvedett vereséget. A női viadalt az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány, Sákovics József emlékére rendezik meg.

WestEnd párbajtõr GP
MTI, Illyés Tibor

A férfiaknál a magyar válogatott már kiharcolta az olimpiai részvétel jogát, ami egyben azt jelenti, hogy egyéniben is indítható Párizsban három fő. A 16 kiemelt, köztük a világranglistán második, világbajnoki címvédő Koch Máté, illetve a rangsorban 14., 2019-ben vb-aranyérmes Siklósi Gergely mellé a hazai párbajtőrözők közül egyedül Keszthelyi Zsombor csatlakozott. Előbbi kettő indulónknak az egyéni ranglistán való minél előkelőbb hely az olimpia egyéni versenyén jobb sorsolási pozíciót jelentene. A 2019-ben világbajnok Siklósi az első asszójában megszenvedett a holland Rafael Tulennel, de 9-11-ről fordítani tudott. Amerikai ellenfelét könnyedén győzte le, aztán az egyiptomi Mohamed Jasszen ellen szintén hátrányból jött vissza, végül a Tokióban csapatban olimpiai bajnok japán Kano Koki ellen szoros küzdelemben, ráadástussal nyert, így került a legjobb négy közé. A vb-címvédő Koch a főtáblán az első körben magabiztosan győzte le dél-koreai ellenfelét, a másodikban pedig a harmadik főtáblás magyart, Keszthelyi Zsombort búcsúztatta. Később spanyol, majd portugál ellenfelét is felülmúlta. Az elődöntőben egymással vívott Siklósi és Koch. Tavaly, a világbajnoki negyeddöntőben Koch 15-12-re győzött, most viszont az egész nap kezdeményezően vívó Siklósi nyert 15-7-re úgy, hogy az utolsó három percben még 7-7-is volt az állás. Végül a fináléban az egyéniben négyszeres Európa-bajnok, csapatban olimpiai, vb- és Eb-aranyérmes Yannick Boreltől négy tussal kikapott, így Siklósi ezüst-, Koch bronzérmes lett.

A férfiak versenyét a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző emlékére rendezték meg.

0011034 szabados es losonczi is masodik antalyaban 800
birkozoszov.hu

Birkózás. A mindhárom szakágban zajló patinás törökországi nemzetközi viadalon, a Yasar Dogu–Vehbi Emre–Hamit Kaplan-emlékversenyen 25 ország, 600 birkózója kűzdött meg kötött- és szabadfogásban, valamint női birkózásban. Magyarország kötöttfogásban és női birkózásban is három-három versenyzővel volt érdekelt. A hat magyar közül ketten jutottak el a fináléig. A nőknél az U23-as Eb-3. Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA) menetelése során az olimpiai bronzérmes, Ázsia-bajnok kazah Saliginát 10-0-ra, az Ázsia-bajnoki 3. üzbég Eszenbajevát 8-0-ra, a szintén üzbég Dzsumabajevát 11-0-ra, az orosz Burakovát pedig 6-2-re verte. A fináléban aztán 3-1-re kikapott a vb-2. mongol Enhszajhantól, így ezüstérmes lett. A bukaresti Európa-bajnokságot betegség miatt kihagyni kényszerülő, vb-győztes Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg, ESMTK) a kirgiz Ajtbekov (8-0), az Ázsia-bajnoki 2. kazah Kalen (9-1), a vb-ezüstérmes üzbég Berdimuratov (13-11) és az U23-as Eb-győztes orosz Margarjan (4-1) testén át lett döntős, ám ekkor a súlyosabb sérülés elkerülés végett visszalépett, így ő is a dobogó második fokára léphetett fel az Antalyában zajló rangos megméretésen. A többiek, Bognár Erika (57 kg), Nagy Bernadett (76 kg), kötöttfogásban Klányi Krisztofer (72 kg) és Fritsch Róbert (77 kg) az előcsatározásokban estek ki.

Pota
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. Póta Georgina miután sikerrel vette a selejtezőket a szingapúri Grand Smash-versenyen, a főtábla első fordulójában is győzött ausztrál riválisával szemben. Kiemeltként, a legjobb 32 között kezdte meg a versenyzést az Ecseki Nándor-Madarász Dóra vegyes páros, akik a szerb Dimitrije Levajac-Izabela Lupulesku kettőst 3:0-ra legyőzték (11-5, 11-7, 11-9), ezzel bejutottak a legjobb 16 közé, ahol a hongkongi Hoi Kem Doo-Chun Ting Wong kettős vár majd rájuk. A férfiaknál az Ecseki Nándor, Majoros Bence duó riválisa az angol Paul Drinkhall, Liam Pitchford páros lesz a 16 közé jutásért.

Molnar botond
Jozsef Freschli

Torna. Az olimpiai kvalifikációs szervilágkupa harmadik állomásán sem jutott be egyetlen magyar a fináléba. Az eddigi három vk eredményeit ismerve várhatóan nem kerül be magyar tornász az olimpia mezőnyébe ebből a sorozatból. Férfi tornászainknak még egy lehetősége van az olimpiai kvalifikációra: az Európa-bajnokság egyéni összetett versenyének legjobb, kvótával még nem rendelkező versenyzője ott lehet majd Párizsban.

A magyar eredmények:
Talaj: 22. Tomcsányi Benedek 13.300, 44. Molnár Botond 12.166
Gyűrű: 25. Tomcsányi Benedek 13.233, 29. Balázs Krisztián 12.466
Korlát: 26. Tomcsányi Benedek 13.400, 29. Balázs Krisztián 13.066
Ugrás: 18. Molnár Botond 13.966
Lólengés: 22. Tomcsányi Benedek 13.700, 33. Balázs Krisztián 12.400
Nyújtó: 20. Vecsernyés Dávid 13.266, 22. Balázs Krisztián 13.200

Tothk2024linz
judoinfo.hu

Judo. Tóth Krisztián ötödik helyen zárt a 90 kg-os súlycsoportban vasárnap a cselgáncsozók linzi Grand Prix-versenyén. A nemzetközi szövetség eredményközlő oldala alapján az MTK olimpiai bronzérmes sportolója az orosz Manszur Lorszanov és a francia Loris Tassier legyőzésével jutott be a negyeddöntőbe, ahol egy a hajrában elért vazaarival megállította őt a dominikai Robert Florentino. A 29 éves magyar cselgáncsozó a vigaszágon intésekkel verte a cseh David Klammertet, majd a bronzcsatában vazaarival maradt alul a georgiai Giorgi Jabniasvilivel szemben, aki a mérkőzés elején egy belső gánccsal elsodorta Tóthot.
A 11 fős magyar küldöttség többi tagja helyezetlenül zárt Ausztriában.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat két hét múlva a grúz fővárosban, Tbilisziben Grand Slam-tornával folytatódik.

Akilov 956x649
prominad24.hu

Ökölvívás. Javában folynak a küzdelmek az olaszországi Busto Arsizióban az olimpiai kvótákért. A 80 kilogrammos súlycsoportban szereplő Akilov Pylyp a harmadik mérkőzését is megnyerte a kvalifikációs tornán, így bejutott a negyeddöntőbe és egyetlen sikerre került a párizsi kvóta megszerzésétől. Akilov Pylyp a hétfői zárónapon a holland Gradu Krausszal mérkőzik majd meg az olimpiai indulásért. A többi magyar öklöző már korábban búcsúzott a küzdelmektől.

Az ökölvívóknak három lehetőségük volt, illetve van az olimpiai kvótaszerzésre. Az elsőn, a tavalyi Európa Játékokon a magyarok közül ez Kovács Richárdnak (63,5 kg), illetve Hámori Lucának (66 kg) sikerült. Így már biztosan több magyar indulhat Párizsban, mint a legutóbbi, tokiói játékokon, amelyen Gálos Roland egyedül képviselte a piros-fehér-zöld színeket a sportágban.

A második kvalifikációs versenynek ad otthont most az olaszországi Busto Arsizio, ahol négy férfi és öt női magyar bokszoló indult. Itt a súlycsoportok többségében a legjobb négy szerez indulási jogot a nyári játékokra, azaz a kvalifikációhoz elődöntőbe kell jutni. Női 57 kg-ban ugyanakkor csak kettő, női 60 kilogrammban pedig három kvóta talál gazdára.

A harmadik, egyben utolsó esélyt a párizsi részvétel kiharcolására a bangkoki világkvalifikációs verseny kínálja május végén.

Atlétikai vb - Férfi kalapácsvetés
MTI, Illyés Tibor

Atlétika. Az idei dobó Európa-kupa kiemelt jelentőségű volt, mivel indulási jogot lehetett szerezni a júniusi római Európa-bajnokságra és a párizsi olimpiára is.
Kalapácsvetésben Halász Bence a szombathelyiek kétszeres világbajnoki bronzérmes magyar atlétája az európai szövetség eredményközlője alapján idei legjobbjával, 76,22 méteres teljesítménnyel zárt. A szám másik magyar versenyzője, Varga Donát 72,43-mal a nyolcadik helyen fejezte be a versenyt. Női gerelyhajításban Bogdán Annabella 56,06 méterrel nyolcadik lett, míg súlylökésben a B-döntőben szereplő Veiland Violetta 15,64-gyel hatodikként végzett. Női kalapácsvetésben Gyurátz Réka a legjobbakat felvonultató A csoportban szerepelt és idei legjobbjával, 66,50 méterrel lett kilencedik. A 19 éves Csatári Jázmin a B csoportban indult és ott 58,07 méterrel 13. lett. A férfi gerelyhajítók versenye magyar szempontból rosszul kezdődött, Rivasz-Tóth Norbert visszalépett, majd rosszul is folytatódott, mivel az országos csúcstartó, mindössze 19 esztendős Herczeg György láthatóan szenvedett a kellemetlen, erős szélben és hűvös időben. Az FTC tehetsége – aki a februári téli országos bajnokságon 79,66 méterrel győzött – végül 73,24 méterrel zárt és Gyurátzhoz hasonlóan kilencedik lett. Kerekes Dóra 55,33 méteres dobásával mindössze egy centiméterrel maradt le a női diszkoszvetés B csoportjának első helyétől, másodikként zárt.

Vuelta a Espana - Valter Attila sajtótájékoztatója
MTI, Lakatos Péter

Kerékpár. Valter Attila a 47. helyen végzett a vasárnap zárult tirrén-adriai országúti kerékpáros versenyen, melyen csapattársa, a dán Jonas Vingegaard diadalmaskodott. A hétnapos viadal zárószakaszán San Benedetto del Tronto körül tett meg 154 kilométert a mezőny. A végig sík etapon Vingegaard összetett sikerét már senki sem veszélyeztette, a sprintbefutót pedig – a viadal honlapja szerint – az olasz Jonathan Milan nyerte meg. A vasárnap a győztesével azonos idővel, a mezőnyben célba érő Valter a viadalra a kétszeres Tour de France-győztes dán segítőjeként érkezett és összetettben végül tőle közel 26 perccel lemaradva lett a 47.

Abu dzabi
triathlon.org

Triatlon. A 2024-es világbajnoki sorozat első, Abu Dhabi állomásának versenyeit a rossz időjárási körülmények miatt törölték. „Sportolóinkat nem kívánjuk veszélybe sodorni, és az előre jelzett kedvezőtlen időjárás veszélyeztette volna a rendezvény biztonságát, amely számunkra mindennél fontosabb.” – indokolták a helyi szervezők a nehéz döntést.

A női elit kategóriában Kuttor-Bragmayer Zsanett, a férfiaknál Bicsák Bence, Dévay Márk, Faldum Gábor, Lehmann Csongor, és a mixváltónk is lemaradt így a versenyről.