Nõi kézilabda-vb - Magyarország - Svédország

Ha hétfőn győz, nagy lépést tesz az olimpia felé a női kézilabda-válogatott

2023. 12. 11.
Megosztás

A női kézilabda-válogatott, ha hétfőn legyőzi Horvátország válogatottját, akkor megszerzi az olimpiai kvalifikációs tornán való részvétel jogát, és nagy lépést tehetne Párizs felé. Vívásban a férfi párbajtőr-válogatott továbbra is olimpiai kvótát érő helyen áll. Öt magyar érem született a rövidpályás úszó Európa-bajnokságon. Az alpesi síző Tóth Zita pontot szerzett az Európa Kupában.

Nõi kézilabda-vb - Magyarország - Svédország

Böde-Bíró Blanka.

MTI, Illyés Tibor

Kézilabda. A dán, norvég, svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjébe két pontot vitt magával a magyar női válogatott. Ott először 30-20 arányban győztek a lányok Szenegál felett, majd a svédektől 26-22 arányú vereséget szenvedtek. A nagy vetélytárs Montenegró szintén legyőzte Szenegált, így már 6 ponttal rendelkezik a közpédöntős csoportban, és biztosan megelőzi a végelszámolásnál a magyarokat, hiszen egyenlő pontszám esetén az egymás elleni eredmény számít. A svédek már bejutottak a nyolcba.

A többi csoport eredményei a magyaroknak nagy esélyt adott, hogy bár nem jutott be a legjobb nyolc közé, de megszerezheti a kvalifikációs tornán való indulás jogát. A brazil válogatott legyőzte Csehországot, ezzel eldőlt, hogy ha a mieink hétfőn nyernek a horvátok ellen, szinte biztosan olimpiai selejtezőt játszhatnak. Reálisan nézve már csak a brazilok kerülhetnek elénk a lehetséges csoportharmadikok közül, de ők már kijutottak Párizsba. Mivel a norvégok, a franciák és a dánok bejutottak a legjobb nyolc közé, még a vb 8. és 9. helye is olimpiai selejtezőt ér. Mivel a mieink már lemaradtak a negyeddöntőről, egyetlen esélyük maradt, hogy megcélozzák a még utolsó, a vb-ről selejtezőt érő pozíciót. A 9–12. helyekért nem rendeznek külön mérkőzéseket, a sorrendet a középdöntők harmadik helyezettjei között fő szabályként a középdöntőben elért eredmények (pontszám, gólkülönbség stb.) alapján állapítják meg. Tehát amellett, hogy a mieinknek hétfőn le kell győzniük a horvátokat a csoport harmadik helyéhez, a másik három csoportharmadikkal való összevetésből is jól kell kijönniük. A magyar válogatottnak egy hétfői győzelemmel hat pontja lenne, és legalább +20-as gólkülönbsége. Ha egy pillantást vetünk a többi csoportra, azt látjuk, hogy a II.-ban a szlovénoknak lehet még hat pontjuk a harmadik helyen, azonban az ő gólkülönbségük –7, nem tűnik reálisnak, hogy Ausztria ellen ledolgoznák a hátrányukat. A III. csoportban a lengyeleknek vagy a románoknak lehet hat pontjuk, a két válogatott épp egymással találkozik, azonban míg a románok –5-tel, a lengyelek –23-mal állnak, itt sem valószínű, hogy valamelyiküknek jobb legyen a gólkülönbsége nálunk. A legveszélyesebb a IV. csoport volt, ahol már lezárult a középdöntő. Az már biztos, hogy a hatos harmadik helyezettjének nem lesz több, mint hat pontja. A brazilok gólkülönbsége +22, de ők nyugodtan bejöhetnek a 9. helyre, mert a Pánamerikai Játékokról már van olimpiai kvótájuk. Ebben az esetben a vb 10. helye (is) érne selejtezőt. A hétfői horvát-magyar találkozó mindkét csapat számára döntő lehet az olimpiai kvalifikációs tornán való részvétel megszerzésében. A magyarok számára a győzelem egyben olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt jelent. Sőt az is biztos, hogy a kvalifikációs tornán a vb 2. mellett két könnyebb ellenfél várna a magyarokra, Kamerun és Japán, ami nagy esélyt ad az olimpiai részvétel megszerzésére. Ha a magyar válogatott elveszti a horvátok elleni találkozót, akkor nem lesz ott a párizsi olimpián.

Vanc ffi pbt csap 1 980x563
Devin Manky

Vívás. A hétvégén négy világkupával és két GP-tornával zárultak a sportág olimpiai kvalifikációs versenyei 2023-ban. A párbajtőrözők egyéni csatározásaiban Kun Anna szerepelt a legjobban a magyarok közül a vancouveri férfi és női párbajtőr világkupán. Sérülése után nyolcaddöntőig jutott, Muhari Eszter a 32-ben, Koch Máté, Kovács Gergely a 32-ben, Siklósi Gergely, Bányai Zsombor, Nagy Dávid és Rédli András a főtábla első körében búcsúztak.

A vasárnapi csapat-viadalokon a nők (Dékány Kinga, Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina) a hatodik, a férfiak (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely) a hetedik helyen végeztek. Ugyanakkor ez a férfiaknak olimpiai kvótát érhet, a nőknek a párizsi álmok végét jelenti. Számításaink szerint a férfiak az olimpiai kvalifikációs versenyben a kazahokkal azonos pontszámmal a negyedik, ötödik helyen állnak az olimpiai kvalifikációs pontversenyben. Még két állomása van a kvalifikációs sorozatnak: Heidenheim (02.11.) és Buenos Aires (03.24.) Ha a magyarok a végső pontszámításban az első négyben végeznek, akkor biztos olimpiai résztvevők, ha kicsúsznak a négyből, akkor a következő legjobb európai nemzetként szintén ott lehetnek az olimpián. A legközelebbi európai nemzetként a csehek 71 ponttal lemaradva követik a magyarokat. A nők olimpiai kvótás csapatversenyében az 5. helyen álló legjobb négyen kívüli európaiként az ukránok 51 ponttal állnak a magyarok előtt. Kun Anna áll a kvalifikációs pontversenyben a legjobban az egyéni indulásra esélyesek között Európából.

Noi torcsap ujvidek 1 980x654
Andrea Alegni

A női tőrözőknek nem kellett messze utazniuk, hiszen Újvidéken rendezték a világkupa fordulót. Egyéniben Mohamed Aida szerepelt legjobban, a 48 esztendős vívónk a nyolcaddöntőig jutott. A többiek Pásztor Flóra, Kreiss Fanni és Mesteri Viktória a főtábla első fordulójában estek ki. Flóra az egyéni kvalifikációs ranglistáján az ukrán Alina Poloziukkal van versenyben a második európai kvótáért. A csapat a nyolcaddöntőben (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra) a kvalifikáció szempontjából fontos találkozón 37:45 arányú vereséget szenvedett a pontversenyben az előttünk álló lengyelektől, így nem sikerült a 8 közé jutás, és így már annál is nagyobb bravúrra lenne szükség a hátralévő két világkupa-versenyen, mint amilyennel négy éve sikerült kiharcolni az ötkarikás kvótát.

Dosa tus toko 1 980x677

Dósa Dániel

Eva Pav­a, BizziTeam

A férfiak tőr egyéni viadalán Dósa Dániel a legjobb 32, Szemes Gergő a 64 között búcsúzott a tokonamei férfi tőr világkupán, de előbbi továbbra is esélyes a párizsi olimpiai kvalifikációra. A csapat (Dósa Dániel, Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely) a kilencedik helyen végzett. Az olimpiai kvalifikációs időszakból még két verseny van hátra 2024 első negyedévében. A matematika még mutat reményt, ám a realitás egyre inkább az, hogy a majdani bravúrokkal a 2028-as szereplés reálisan összejöhet ennek a válogatottnak. A párizsihoz már majdhogynem csodára lenne szükség.

Katona komascsuk 1 980x483

Katona Renáta

Augusto Bizzi

A női és férfi kardozók az orleans-i kard Grand Prix-n indultak, ahol csak egyéni versenyt rendeztek. Katona Renáta szerepelt a legjobban a magyarok közül. Nyolcadik helyezése pályafutása egyik legjobbja. A férfiaknál Szilágyi Áron jutott a legtovább, a nyolcaddöntőig.

Rövidpályás úszó Eb

Pádár Nikolett

MTI, Kovács Tamás

Úszás. A magyarok öt éremmel fejezték be a romániai Otopeniben rendezett rövidpályás kontinensviadalt, Szabó Szebasztián 50 méter gyorson és 50 méter pillangón is ezüstérmes lett, Késely Ajna 800 és 1500 méter gyorson, Márton Richárd pedig 200 méter pillangón a harmadik helyen végzett.

„Ez egy nagyon jól sikerült Európa-bajnokság volt függetlenül attól, hogy nem volt aranyérmünk. Amiért jöttünk, azt szerintem elértük” – fogalmazott Sós Csaba szövetségi kapitány. Külön kiemelte, hogy a fiatalok közül többen is biztosan harcolták ki a döntős szereplést, a rutinosabbaknak, mint például Németh Nándornak és Márton Richárdnak pedig sikerült azt teljesítenie, hogy a saját számát háromszor is jól le tudta úszni.

„Azt kell megérteni, hogy a rövidpályás Európa-bajnokság mindig is egy eszköz volt, mintsem cél. Azt nem lehet edzéssel lemodellezni, hogy valaki például a fő számát háromszor leússza, kiélezett helyzetben, nagy csatában” – tette hozzá a kapitány.

A kapitány a válogatott tagjai közül kiemelte a zárónapon 200 méter gyorson negyedik Pádár Nikolettet, aki láthatóan „egyről a kettőre lépett” és az ifjúsági korosztályból átlépve már a felnőttek között is versenyben van az éremért.

Toth Zita2023 31713
Síszövetség

Alpesi sízés. Tóth Zita csaknem hat év után az első magyar alpesi síző, aki pontot szerzett az Európa Kupában. A magyar szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint a 21 éves versenyző a három pontot érő 28. helyen végzett műlesiklásban az ausztriai Hippachban rendezett versenyen. Tóth Zita 48-as rajtszámmal indult az első futamban, ahol magabiztos sízéssel a 28. lett. A második futamot is nagyobb hiba nélkül teljesítette, de javítani nem tudott a pozícióján. A Vasas sízője pályafutása első pontjainak örülhetett az Európa Kupában. Legutóbb az EK-ban szintén műlesiklásban Samsal Dalibornak sikerült pontszerző helyen végeznie még 2018 márciusában, míg a nőknél 2016-ban Miklós Editnek lesiklásban.