„Hatalmas sportlétesítmények várják az Európa Játékok résztvevőit”

„Hatalmas sportlétesítmények várják az Európa Játékok résztvevőit”

2018. 07. 12.
Megosztás


„Hatalmas sportlétesítmények is várják az Európa Játékok résztvevőit. Szépen haladnak az előkészületek, van, hogy még érződik a festék szaga” - mondta Fábián László, a MOB sportigazgatója a minszki Európa Játékok csapatvezetői értekezletét követően, melyen mintegy 50 ország képviselője vett részt. A médiának külön szemináriumot tartanak a fehérorosz szervezők, arra Szabó András kommunikációs vezető utazott a MOB részéről.

„A minszki Európa Játékok esetében is ugyanazokat a szabályokat kell majd figyelembe venni, mint más olimpiai multisport-események alkalmával. Ezek vonatkoznak például az akkreditációra, a sportolói falura, az étkezésre, vagy a biztonsági előírásokra. Az nehézséget jelent - és ezt jeleztük is -, hogy a sportszakemberek akkreditációjának cseréje nem lehetséges; bízunk benne, hogy ezen változtatnak a szervezők” - nyilatkozta Fábián László.

A sportigazgató beszámolt róla, hogy délelőtt a házigazda fehéroroszok nemzeti olimpiai bizottságának székházában szemináriumon vettek részt, délután pedig megtekintették a versenyhelyszíneket és a sportolói falut. „Hatalmasak a létesítmények, még érződik a korábbi szovjet örökség, amikor kiemelten fontos volt a sport. Nagy méretű, 11 ezer férőhelyes a jégkorongcsarnok, ahol több sportág - például a birkózás, judo, karate, torna, aerobik, ritmikus gimnasztika - eseményeit rendezik. A Dinamo Minszk stadionját átépítették, felújították, ott lesznek az ünnepségek, az atlétikai versenyek. A sportolói falu újonnan épült, egyetemi kollégiumnak készült, így biztosítva van a fenntarthatósága. Általában kétszobás apartmanokat tartalmaz, konyhával, fürdővel, hálónként két új ággyal. Az egész falu nem nagy, talán 400-szor 400 méteres alapterületen található. Az étkezést egy nagy sátorban oldják majd meg, ez még nem állt fel. Huszonnégy órás étkeztetés lesz, reggel 5-től éjjel 11-ig teljes menüvel” - tájékoztatott az olimpiai bajnok öttusázó sportvezető.

Fábián László beszélt arról is, hogy a falu és a versenyhelyszínek közt nem lesz nagy távolság, a leghosszabb utazás is maximum fél óra lehet. „A bakui játékoktól eltérően ezúttal a kajak-kenu-pálya is közel lesz, itt már rendeztek egyetemi Európa-bajnokságot és utánpótlás világversenyt is. A pályáról a cseh olimpiai és világbajnok kenulegenda is elismerően beszélt.”

A versenyhelyszíneken hamarosan tesztversenyeket rendeznek.

A játékok operatív bizottsága a héten jelentette be, hogy a jegyek értékesítése 2018. december 1-én indul és 2019. február 28-ig tart, világszinten pedig 2019. március 1-én kezdődik.

A II. Európa Játékokon 2019. június 21-30. között várhatóan 50 ország 4082 sportoló vesz részt 15 sportágban Minszkben: asztaliteniszben, atlétikában, birkózásban, íjászatban, judóban, karatéban, kenu-kenuban, kerékpározásban, 3x3 kosárlabdában, tollaslabdában, sambóban (speciális katonai birkózás), sportlövészetben, strandlabdarúgásban, strandröplabdában és ökölvívásban. A sportágak közül tíz a tokiói olimpiai játékok kvalifikációs eseményeként is szolgál; négy pedig, mint hivatalos Európa-bajnokság kerül bele a programba. A versenyek megoszlása tekintetében 91 férfi, 89 női és 21 vegyes eseményt rendeznek.

Érdekesség, hogy a fehérorosz város eredetileg a 2019-es nyári EYOF-nak adott volna otthont, amit végül a 2015-ös Európa Játékok házigazdája, Baku rendez az ifjúsági korosztálynak 10 sportágban július 20. és 28. között (a téli EYOF-ot Bosznia-Hercegovina 2019. február 9. és 16. között rendezik; a programba 7 sportág versenyszámai kerülnek.)

Az esemény szervezőbizottságnak magyar érdekeltsége is van, hiszen Vajda László vezető tanácsadóként dolgozik a minszki csapatban. A magyar szakember korábban a MOB nemzetközi igazgatója volt, de dolgozott számos olimpia szervezőbizottságában, és ő volt a Budapest 2024 pályázat alelnöke is.

A játékok kezdete előtt 100 napal készített összefoglalónkat ide kattintva olvashatja. A résztvevő országok képviselői legutóbb márciusban tanácskoztak Minszkben.

(MOB, fotó: minsk2019)