Héraklész-díjas az ifjúsági olimpikonok között - Gercsák Szabina

Héraklész-díjas az ifjúsági olimpikonok között - Gercsák Szabina

2014. 03. 07.
Megosztás

Tegnap "Ifjúsági olimpikon a Héraklész-díjasok között" címmel a szingapúri bronzérmes, most junior Tóth Krisztiánról készítettünk cikket, ma megfordítva, egy várható nanjingi résztvevőről, az ifjúsági Gercsák Szabináról írunk. Mindkettőben közös: sportáguk a cselgáncs, mindketten elsők között szereztek kvalifikációt az ifjúsági olimpiára és mindketten második helyen lettek díjazva az idei Héraklész Gálán, az egyéni kategóriában.

Tóth Krisztiánhoz hasonlóan, 2013-as eredményei alapján szólították a Héraklész Géla színpadára Gercsák Szabinát. A Hell Miskolci Judo Klub judokája 63 kilóban érte el sikereit. Flórusz János tanítványa a tavalyi felnőtt vébén 7., a junior Európa-bajnokságon 2., korosztályában, az ifjúságiak között a vébén és az Eb-n is a legjobb volt. Az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) ezüstéremmel zárt, ami azt jelenti, a fiatal judós életében van már egy olimpiai esemény, amin ráadásul a legjobbak között végzett.

Szabina az Utánpótlássport.hu-nak adott interjújában elmondta, minél nagyobb eredményt ér el egy sportoló, annál nehezebb azután bizonyítani. "Szeretném az idei évet is az élmezőnyben tölteni, és nem visszaesni, ezért mindent megteszek."

Az ifjúsági olimpiára a magyar fiatalok között - a sportágból adódóan - elsők között szerzett indulási jogot. "Mivel az ifi olimpiára 63 kilóban kvalifikáltam, ezért idén tartanom kell a súlycsoportot, később meglátjuk, váltok-e vagy tudom-e tartani ezt a kategóriát."

A hosszabb távú célokkal kapcsolatban arra a kérdésre, hogy várhatóan láthatjuk-e Rióban szerepelni, így fogalmazott: "Rióban reménykedem, Tokióban biztos!"

(Fotó: MOB/Kovács Anikó)