Hétfőn bemutatkozott szabadsízőnk is – Elizabeth Swaney nem jutott döntőbe

Hétfőn bemutatkozott szabadsízőnk is – Elizabeth Swaney nem jutott döntőbe

2018. 02. 19.
Megosztás

Az olimpia hétfői versenynapján a magyar csapat újabb tagja mutatkozott be Phjongcshangban: Elizabeth Swaney a szabadsízők (freestyle) félcső (halfpipe) versenyszámában állt rajthoz. A sportoló a két kvalifikációs futam alapján a 24. helyen végzett, és nem jutott tovább a másnapi 12-es döntőbe.

A futamot öt bíró pontozta, a két futam közül a jobbik eredménye számított a továbbjutáshoz.

„Részben elégedett vagyok, de nagyobb részben nem – mondta Elizabeth Swaney a két kvalifikációs futam után. – Magasabbra akartam ugrani, amikor kevésbé vagyok ideges, akkor ennél jobban is megy. A jövőben szeretnék ezen javítani. Annyiban elégedett vagyok, hogy Magyarországot tudtam képviselni, és bízom benne, hogy Magyarországon felfigyelnek erre a sportágra, és többen kezdenek majd ezzel a szakággal és versenyszámmal, a szabadsízéssel és a félcsővel foglalkozni” – nyilatkozta a verseny után.

A síző az olimpia körülményeiről is beszélt. „Nagyszerű a koreai vendéglátás, de olykor akadnak nyelvi akadályok. Az önkéntesek is nagyon segítőkészek, örülök, hogy itt lehetek! Jellemző a vendégszeretetre például, hogy a gyakorlópályáról felajánlották, hogy hazavigyenek. Annak is örülök, és egyben megtiszteltetés, hogy az olimpiai faluban együtt lakhatok a magyar csapattal.”

Elmondta azt is, hogy szurkol a magyaroknak, a sífutást élőben, a helyszínen nézte, a rövidpályás gyorskorcsolyát pedig a televízión keresztül követte.

A Phoenix Síközpontban a snowboard és szabadsí (freestyle) számokat rendezik. A helyszín 10.200 ülőhelyet, 7800 állóhelyet foglal magába. A magyar csapat a magyar állampolgársággal is rendelkező Elizabeth Swaney révén volt érdekelt a szabadsízők félcsőszámában. A mezőny tagjai koruk alapján nagy szórást mutatnak (ez más téli számokban is megfigyelhető); a legfiatalabb síző 2002-es születésű, az 1984-ben született Swaney az idősebbek közé tartozik.

Elizabeth Swaney édesapja amerikai, édesanyja venezuelai születésű, nagyszülei magyarok. A Los Angeles-i olimpia idején született, elmondása szerint a kórházi ágyban már figyelte az ötkarikás játékokat. A téli sportok elkötelezettje: tizennégy évig műkorcsolyázott, tíz évig szkeletonozott, mellette tagja volt az egyetemi evezőscsapatnak, jégkoronggal és gyorskorcsolyával is foglalkozott. Síelni 25 évesen kezdett, a félcsőre 27 évesen tért át. Legjobb eredménye a világbajnoki 21. hely (2017). Lakhelye Oakland.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)