Olimpiai értékek és tradíciók – terítéken a sporttudósok konferenciáján

Hivatalosan is lezárták a III. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokat

2020. 01. 22.
Megosztás

Ünnepélyes keretek között ért véget az olimpia fővárosában, Lausanne-ban rendezett III. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok. A záróünnepélyen kiemelt szerepet kapott az elfogadás, a nemek közti egyenlőség, valamint a sportolók.

Mint ahogy az a záróünnepségeken lenni szokott, először a sportolók töltötték meg az esemény helyszínét, utána pedig a 79 résztvevő nemzet zászlóvivői következtek. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a magyarok zászlaját a síugró Molnár Flórián vihette.

A svájci himnusz után a lausanne-i Sport-Up alapítvány 35, 5 és 22 év közötti fogyatékossággal élő gyerekei és fiatal felnőttei mutatták be előadásukat ép sportolókkal karöltve, a befogadás, a tisztelet és a barátság jegyében.

Az önkénteseket is díjazták, akik nélkül nem jöhetett volna létre a téli ifjúsági ötkarikás multisport-esemény, majd a két hetet összefoglaló kisfilm következett.

Virginie Faivre, a 2020-as lausanne-i ifjúsági téli olimpia szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy két héttel ezelőtt Svájc megnyitotta kapuit, sőt az olimpiai főváros, Lausanne, úgy fogadta az ifjú generációt, mint az otthonukba hazatérő sportolókat. Abban az olimpiai fővárosban, ahol az álmok születnek, amelyeknek mindannyian szemtanúi lehettünk. "A 2020-as lausanne-i ifjúsági olimpia arról szólt, hogy kövessétek az álmaitokat, hiszen erősek, és legfőképp olimpikonok vagytok. Minden versenyen, minden pillanatban veletek voltunk."

A szervezőbizottság elnöke megköszönte a szervezőknek, partnereknek, szponzoroknak és az önkénteseknek, akik elengedhetetlenek voltak az előkészületekben és a lebonyolításban. A látogatóknak is köszönte a jelenlétet, hiszen a lelkesedésük minden várakozást felülmúlt.

Thomas Bach, a NOB elnöke, mielőtt mindenkinek megköszönte az aktív részvételt, arra kérte a sportolókat, hogy ugyanolyan, vagy még hangosabban tapsoljanak azoknak, akik értük szurkoltak, valamint sok sikert kivánt az ifjú sportolóknak a további olimpiai karrierükhöz.

A Pierre de Coubertin báró által 114 éve alapított Olimpiai Kupát Thomas Bach ezúttal a svájci, lausanne-i és vaudoise-i embereknek adta át, a remek szervezőmunkát és lelkesedést díjazva.

Ezt követően az olimpiai himnusz is felcsendült, az olimpiai zászlót pedig a svájci házigazda a következő, 2024-es téli ifjúsági olimpia helyszínéül szolgáló Dél-Korea fiatal sportolóinak adta át.

Egy második Sport-Up koreográfia után Yodlitól, a kabalától is el kellett búcsúzni.

Yodli mindenhol ott volt, több ezer szelfi készült vele, mindenkinek drukkolt, így hát megérdemelten vonul el pihenni a 13 versenyzéssel teli aktív nap után a szőrös kék kabala.

Nem volt már más hátra, mint hogy kioltsák a lausanne-i ifjúsági olimpia lángját. Ezt egy 22 éves kötéltáncos tette meg, "havat" szórva a lángra.

Magyar szempontból is igen sikeresnek mondható az utolsó nap, hiszen Nagy Laura és a kanadai Nathan Young 9:5-ös, jól megérdemelt győzelmet aratva elhozták a legjobb curling vegyes párosnak járó aranyérmet. A mai nap összefoglalója itt olvasható. Nagy Laurán kívül még a jégkorongozó Hegedüs Levente nyert aranyérmet vegyes csapatban, megszerezve ezzel Magyarország első aranyérmét téli ifjúsági olimpiai játékokon. Márton Luca Emese szintén jégkorongban szerzett ezüstöt, ugyancsak vegyes csapatban. Kiegészítve az éremskálát, a jégkorongozó Metzler Regina és Ivády Milán vegyes csapataikkal szerezték meg a harmadik helyet, míg Schermann Regina szintúgy vegyes nemzeti csapattal lett bronzérmes műkorcsolyában. Így a 23 kiutazó #youngary közül 6 éremmel térhetett haza. Ezek a vegyes csapatokban szerzett érmek a nemzetek közötti éremtáblázatba nem számítanak bele.

A magyar dicsőségtáblát itt megtekintheti.

A magyar sportolók összes eredményét itt megtalálják.

(MOB, fotók: Szalmás Péter, Olympic Channel)