Hogyan szurkoljunk koreaiul?

Hogyan szurkoljunk koreaiul?

2018. 02. 14.
Megosztás

A dél-koreaiaknak is megvannak a saját buzdító rigmusaik, klasszikusnak számít például az ország hivatalos elnevezésének szótagolt üvöltése, de talán még ennél is jellegzetesebb a helyi hajrá, amelyet hvaiting-nak mondanak. Ez némi magyarázatra szorul.

A hvaiting (ritkábban használt formában: phaiting) az angol fighting szó átírásából áll elő, amelyet „f” hangzó hiányában „h”-val vagy „ph”-val kezdenek a koreaiak. Ez lenne a „gyerünk!” vagy „hajrá!” itteni megfelelője, amelyhez egy jellegzetes kézmozdulat is társul: a domináns kéz ökölbe szorítása és behúzása a törzs mellé.

A valóságban ez valahogy így néz ki:

Az adekvát kézmozdulattal házasított hvaiting-üvöltésre a markáns koreai virtusdemonstráció okán azonnal felfigyelnek a helyiek. Opcionálisan hozzátehető még a Magyarország is (koreaiul: Honggari), és ezzel a legközelebb kerültünk a „hajrá Magyarország!” koreai megfelelőjéhez: Honggari hvaiting!

(A nyitóképen az idei olimpiai lángot meggyújtó, visszavonult dél-koreai műkorcsolyázó, Kim Jona illusztrálja a hvaitinghoz tartozó jellegzetes kézmozdulatot.)

(MOB/Teszár Dávid, fotó: cfile8.uf.tistory.com)