Hogyan tartsd magad formában a járvány alatt?

Hogyan tartsd magad formában a járvány alatt?

2020. 04. 10.
Megosztás

Az ESPN ezekre a kérdésekre és tévhitekre kereste a választ Lauren Sauerrel, a baltimore-i John Hopkins Egészségközpont krízishelyzet-szakértőjével.

Teniszezhetünk az edzőtársammal, ha végig a saját térfelünkön maradunk?

Nem. Még akkor is befertőzhetitek egymást a labda megérintésén keresztül, ha játék közben az előírt másfél méteres távolságot betartjátok. Egy köhögéssel, vagy akárcsak kilégzés közben több ezer vírushordozó cseppet juttatunk a levegőbe. Utána ezek szépen lassan megtelepednek a labdán és a sportfelszereléseken.

Minden felület veszélyes, amivel egy fertőzött érintkezik. Sőt, sport közben az izzadás miatt sokkal nagyobb eséllyel érsz hozzá az arcodhoz. A koronavírus kórokozói műanyag felületeken három napig maradnak életben. A legtöbb sporteszköz nagy része – köztük a labdák is – pedig műanyagból készül.

A parkok és a közterületek gyakran tele vannak kimozdulni akaró emberekkel. Biztonságos elmenni egyet sétálni, vagy futni, ha mások is kint vannak?

Azon múlik, hogy a tömegben tudsz-e megfelelő távolságot tartani másoktól, és a cseppfertőzés veszélyétől. Hiszen a vírus ilyen úton terjed: a levegőben egy köhintés után megmaradnak a hordozó-részecskék. Ha tartani tudsz legalább másfél méteres távolságot, minimálisra csökkented az esélyét, hogy ezek elérnek téged.

Ha sűrűn lakott környéken élsz, ez sokkal nagyobb kihívást jelent. Azt javaslom, ha futni mész, kerüld a frekventáltabb útvonalakat. Nagyon fontos, hogy a házikedvenced is tartsd távol attól, hogy másokkal érintkezzenek sétáltatás közben. Az állatok bundáján is megtelepedhet a vírus, így rajtuk keresztül is megfertőződhetünk.

A gyermekem nagyon unatkozik otthon. Megengedhetem neki, hogy együtt játszanak a legjobb barátjával?

Nem kellene… Szerintem ez az egyik legnehezebb dolog, amire oda kell figyelnünk. A nem egy háztartásban élő gyerekeknek is legalább másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Biztonságosan úgy játszhatnak együtt, ha nem érintkeznek és semmilyen játékot, vagy tárgyat nem adnak át egymásnak.

Különösen veszélyes, ha a gyerekünk elkapja a vírust, mivel nagyon nagy eséllyel tünetmentesek maradnak, de hordozók lesznek. Így befertőzhetik a szülőket és a nagyszülőket. A legjobb az lenne, ha egy zárt kertben játszanánk, vagy magunk, szülők sportolnánk sokat a fiatalokkal.

Hogyan maradjak formában, ha egy lakásban, vagy nagyon sűrűn lakott környéken élek?

Nagyon sok gyakorlatot tudsz végezni a képernyő előtt is. Bevallom, én meglepődtem, milyen sok jó minőségű online edzésvideó érhető el. A legkülönfélébb sportokban tartanak virtuális órákat, vagy töltenek fel edzésterveket, szóval még egy apró lakásban is edzésben tudjuk magunkat tartani.

Teljesen megértem, hogy fizikailag és lelkileg sem egyszerű alkalmazkodni a mostani helyzethez. A kollégáimnak is mindig azt mondom a Hopkinsban, hogy most az első, hogy vigyázzunk magukra, hiszen a koronavírust így tudjuk legyőzni.

Egy sevillai lakótelepen nagyon kreatívan hozták össze a közös fitneszórát:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Men's Health (@menshealthmag) által megosztott bejegyzés,Márc 15., 2020, időpont: 9:13 (PDT időzóna szerint)

(Forrás: espn.com; Kép: pixabay)