Sikerrel vették az első akadályt a vitorlázók Rióban

„Holtponton” túl, szövetségi beszámolón jártak a hullámlovasok, jöttek a szörfösök is

2018. 08. 01.
Megosztás


Szövetségi beszámolóink sorát a Magyar Hullámlovas és Kitsurf Sportági Szakszövetséggel folytattuk, hiszen Tokióban már ők is képviseltethetik magukat az olimpián. Őket a szörfösök követték kedd délután.

A szörfszövetséget Utassy Loránd szövetségi kapitány és Nagy Pál Levente főtitkár képviselte. Emlékeztetőül: az elnöki tisztre a közelmúltban Szalay Balázst választotta a tagság. A sportvezetők elmondták, az olimpiai felkészülést idén ősszel kezdik; az olimpikonokat a Magyar Szörf Akadémia SE és a Wind Sport Klub adja. A sportágban akadémiai programot dolgoztak ki. A vitorlásokkal 2019-től közös versenyeket terveznek, vitorlásklubok léptek be tagként a szövetségbe (SUP). A kajak-kenusokkal jó a viszony: SUP-bajnokságban együttműködnek, mindkettőnek kiegészítősportága.

Létesítmények tekintetében Balatonvilágoson/Balatonaligán új központot üzemeltetnek, ahol a csehek már voltak edzőtáborozni, elégedettek voltak; ugyanitt kikötő- és bázisfejlesztés van tervben, ami bekerül az akadémiai fejlesztésbe is. A versenyszervezéssel kapcsolatban elmondták, tavaly sikeres Eb-t rendeztek, Balatonfüreden 2020-ban terveznek kontinensviadalt. A magyar bajnokság mellett közép-európai kupasorozat működik ifjúsági olimpiai osztályban, aminek mi vagyunk az alapítói.

A képzés terén oktatófilmek, szimulátorok beszerzése a cél. OKJ-s képzésen legutóbb 10 fő végzett, nemzetközi oktatókkal dolgoznak együtt. A felnőtt válogatott keretet Cholnoky Sára Katalin, Gádorfalvi Áron, Sánta Bence, Szlávi Roland és Takácsy Lilla Kata alkotja, nagy tehetség Geiger Richárd is. A keretorvos dr. Tállay András. Diplomácia terén jelentős Nagy-Pál Levente és Diederik Bakker nemzetközi szövetségi szerepvállalása.

A 2020-as játékokon az egyik új debütáló sportág lesz a hullámszörf, melynek világeseményein Magyarország 2017-ig nem vett részt. Tancsa Péter sportágvezető elmondta, hogy jelenleg egy olyan versenyzőnk van, aki képviselni tudja hazánkat a nemzetközi eseményeken, mint például a szeptemberi japán világbajnokságon, ami még nem kvalifikációs verseny lesz. Nemzetközi szinten egyre nagyobb hangsúlyt kap az a törekvés, hogy a kajak-kenu vadvízi szakágához hasonlóan, itt is mesterségesen kialakított pályán versenyezzenek a hullámlovasok a jövőben, hiszen a nyíltvíz kiszámíthatatlan.

A sportágat 8-10 éves korban érdemes elkezdeni, de aki közben a kapcsolt sportok egyikére-másikára nyergel át, durván 22 éves koráig még visszatérhet gond nélkül a szörfhöz. Mivel ez csak most lett olimpiai sportág, a honi szövetség a hangsúlyt az utánpótlás-nevelésre helyezi, konkrétabban arra, hogy az elkövetkezendő években egy olyan sportológárdát neveljen ki, akik majd relevánsan is képviselhetik hazánkat a nemzetközi versenyeken. Idehaza bár több helyen van hullámmedence, ami alkalmas a sportág alapjainak elsajátítására, jelen pillanatban csak a Margitszigeten tudnak edzést tartani, mert a többi átépítés, illetve felújítás alatt áll. Ezen kívül aktívan részt vesznek a sportág népszerűsítésében, aminek missziója, hogy mind a szülők, mind a gyerekek körében elérhetővé tegye azt, és megmutassa, hogy itthonról is lehet eredményeket elérni. A szövetség nagy figyelmet fordít a prevencióra is, továbbá a dietetika és a pszichológia is be van építve az utánpótlás-nevelésbe.

A műugrók június elsején, a birkózók és a kosárlabdázók június 5-én, az evezősök és a vízilabdázók június 6-án, a tollaslabdázók és az íjászok 8-án, a vívók 11-én, a tornászok, ökölvívók, súlyemelők 12-én, az úszók, vitorlások és gördeszkások 13-án, a kézilabdázók és a karatésok 15-én, a triatlonosok és a curlingesek 19-én, a kajak-kenusok és röplabdások 21-én, a sportlövők és a labdarúgók 22-én, a jégkorongozók és az öttusázók 26-án, a judósok 28-án, a kerékpárosok és a falmászók 29-én, az aszteliteniszezők és a lovasok július 3-án, a snowboardosok és gyeplabdások július 5-én, a baseball/softball július 6-án, a taekwondósok és szinkronúszók július 24-én, a rögbisek és a golfozók július 26-án, a teniszezők július 27-én vettek részt konzultáción.

(MOB, fotó: MOB)