035

„Iránytű legyen a magyar példa az olimpiai nevelésben”

2024. 06. 20.
Megosztás

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat második, egyben záró állomása alkalmával Budapestre érkezett csütörtök délután. Rövid látogatása során az Olimpiai Értékek Iskolai Program (Olympic Values Education Program, OVEP) magyarországi működésébe is betekintést nyert.

Az OVEP a budapesti Ludovika Campuson csütörtöktől vasárnapig zajló utcai sportok fesztiváljának első napján mutatkozott be. A június 20-ai program itt található, a feladatok a legmagasabb szinten tükrözték az OVEP nevelési elveit és tematikáját, kapcsolódva az új sportágakhoz. Az esemény a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai Akadémia és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem együttműködésében valósult meg a fesztivál nyitónapján.

033
MOB-Média/Szalmás Péter

A diákok 13 állomást jártak végig, olyan aktivitásokban vettek részt, melyek tematikája az olimpiai játékok rendezésével, a paralimpiával, a fair play-jel, a magyar olimpikonokkal, a fenntarthatósággal, a kreativitással, a kiválósággal, a tisztelettel, a kitartással és a bátorsággal kapcsolatos.

010
MOB-Média/Szalmás Péter

„A Ludovikán több mint hatszázan vettek részt aktívan a programunkban. Egertől Szombathelyen, Szegeden, Vácon, Hévízen, Komáromon, Sümegen át Hódmezővásárhelyig, Nyíregyházáig 22 településről érkeztek a diákok. A budapesti, zuglói két tanítású nyelvű Hajós Alfréd Iskolából olyan fiatalok érkeztek, aki a német NOB-elnökkel anyanyelvén is tudtak beszélni. Ez az esemény a Magyar Olimpiai Akadémia életében is úttörő, hiszen komoly nemzetközi vonatkozása van, mindemellett jelentős volt a résztvevők száma is. Több mint fél évig készültünk a rendezvényre, fontos volt számunkra a jó szakmai alap, hogy az ilyen és ehhez hasonló mega sportesemények elit sport profilját kiegészíthessük edukációs tartalommal. A program menedzsere, Szijj Lilla a MOA tanácsának tagja, néhány héttel ezelőtt röviden beszélt a program magyarországi megvalósításáról Thomas Bach-hal Lausanne-ban. Iránytű legyen a magyar példa az olimpiai nevelésben" – mondta Győr Béla, a MOA főtitkára. Hozzátette: több nemzeti olimpiai bizottság és olimpiai akadémia képviselőinek az érdeklődését is felkeltette a magyar példa, az OVEP-sátornál járt az albán, a görög, az olasz, a litván, a szlovák, a szerb, a szaúdi, a német és a portugál szervezet képviselője is.

008
MOB-Média/Szalmás Péter

„A 13 állomáson a Testnevelési Egyetem tanár szakos hallgatói közül ötvenen segítettek önkéntesként. Tavasszal a TF-en kaptak OVEP-továbbképzést gyakorló pedagógusok, akik közül többeket láttunk viszont csütörtökön a rendezvényen. Amit akkor az olimpiai nevelés terén elsajátítottak, abból a gyerekek sokat a gyakorlatban ma megtapasztalhattak” – tájékoztatott a tavaszi képzés vezető trénere, dr. Csányi Tamás, a TF Testnevelés-elméleti és Oktatásmódszertani Tanszékének vezetője.

Ovep diákok
MOB-Média/Balassa Balázs

„Az OVEP célja, hogy a gyermekeknek átadja az olimpiai értékeket, és ők hosszú távon beépítsék ezeket a mindennapi életükbe. A gyerekek a mostani, olimpiai eseményen is találkozhattak a hőseikkel, és életre szóló tapasztalatot szerezhettek az OVEP különféle tevékenységei révén. Ez volt a világon az első olyan olimpiai vonatkozású sportesemény, amelyhez kapcsolódott az olimpiai nevelési program. Angelita Teo a NOB Edukációért felelős vezetője is megerősített abban, hogy a hosszútávú fenntartás és fejlődés a következő feladat. Biztosítottak arról, hogy a NOB melletünk áll, és nagyon hálásak a magyarországi projekt sikerességéért. Nagy öröm volt számunkra, hogy a NOB elnöke rendkívül felkészült volt a témában” – foglalta össze a nap tapasztalatait Szijj Lilla, a program menedzsere.

Ovep onkentesek
MOB-Média/Balassa Balázs