"Az ifjúsági olimpia egy fontos állomás ahhoz, hogy lássam, hol tartok, és miben kell fejlődnöm!"

Jászapáti Petra 8. lett ezren

2022. 02. 11.
Megosztás

A pekingi téli olimpia első pénteki versenynapján ismét a rövidpályás gyorskorcsolyázókért és a férfi sífutónkért szurkolhatunk.

Január 19-én tartja következő ülését a MOB elnöksége

A nők 1000 méteres negyeddöntőivel kezdődött a rövidpályás gyorskorcsolyázók pénteki programja. Az első futamban a holland Schulting (a képen) 1:26.514 perccel világcsúcsot ért el. A régi csúcs 1:26.661 perccel a dél-koreai Sim Szuk Hi nevéhez fűződött, amit 2012. október 21-én futott. A befejező 4. futamban indult Jászapáti Petra, aki a rajt után rövid ideig tartotta a negyedik helyet, majd visszacsúszott ötödiknek. A hajrában feljött harmadiknak, az 1:28.786 perces ideje azt jelentette, hogy éppen befért az elődöntőbe.

Szilágyi Liliána viszi a magyar zászlót a záróünnepségen

Az elődöntő nem sikerült jól Petrának, hiszen a rajt után hamar visszacsúszott az ötödik helyre, s mivel a hajrában sem tudott újítani, így maradt is ebben a pozícióban.

Újra összeállt a magyar sport parlamentje, Wladár Sándor alelnök lett

Jászapáti a B döntőben végig az ötfős futam végén haladt, a hajrában sikerült megelőznie az amerikai Bineyt, így negyedikként haladt át a célvonalon. Mivel az A döntőből az olasz Fontanát kizárták, így összesítésben a nyolcadik helyen végzett. A szám másik magyar indulója, Kónya Zsófia még a selejtezők során a futamában elesett és nem ért a célba, így a mezőny 29. helyen zárt.

Utolsó pár előre fuss, avagy vízilabdával és vívással kezdődtek szövetségi konzultációink

A férfiak 500 méteres előfutamaiban 32-en indultak. Minden csoportból az első kettő biztos továbbjutónak számított. A három magyar induló közül Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang az első, Krueger John-Henry a futama második helyén lépett tovább a vasárnapi negyeddöntőbe. Ott viszont nehéz rajtpozíciót kaptak a gyengébb előfutami időeredményeik alapján. Bár mindhárman különböző futamokba lettek besorolva, Sándor a 4., Ádó a 3. pozícióból rajtolhat. Krueger helyzete biztatóbb, hiszen ő a második helyről vághat neki az 500 méteres távnak.

SZP7276

A nagyon várt 5000 méteres váltóban a magyar staféta a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállításban szállt harcba az elődöntőben a koreai, orosz és holland válogatott mellett; a finálét jelentő első két hely valamelyikének megszerzéséért.

Nógrádi Bence most mutatkozott be az olimpián, negyedik helyről kezdte a körözést. A magyarok teljesen más ütemben váltottak féltávig, mint a riválisok, de ez a negyedik pozíciót nem befolyásolta. Féltávnál azonban már az ellenfelek ritmusában váltott a magyar staféta is, húsz körrel a vége előtt először elmozdult a sereghajtó pozícióból is, de hamar visszacsúszott oda. A futam magyar szempontból 12 körrel a vége előtt dőlt el, amikor Krueger váltotta volna Nógrádit, ám nem értették meg egymást, így a csapat pillanatok alatt egy kanyar hátrányba került. A folytatásban már nem volt esély felzárkózni, a két Liu testvér hiába próbálta meg a lehetetlent. Az ellenfelek sem követtek el hibát, így a váltó lemaradt a nagydöntőről, ahova a dél-koreaiak és az oroszok kerültek. A másik futamból Kanada és Olaszország mellett a kínaiak is ott lehetnek a fináléban, mivel a bírók úgy döntöttek, hogy bár a kínaiak buktak, de így is döntősök lehettek. A japánok csatlakoznak majd a magyar és holland váltó mellé a B döntőben.

20220201 MA gyorskorcsolya edzes 014

"Először is szeretnék elnézést kérni a szurkolóktól, nem tudtunk úgy teljesíteni ebben az elődöntőben, ahogy elvárták. Nagyon erősen kezdtünk az olimpián, a vegyes váltó bronzérme után Sanyi ezer méteren győzött, s bár kizárták, ugyanúgy mindent kiadott magából. Rengeteg energiát felemésztett az első néhány nap, ezért a váltóval próbáltunk kicsit taktikázni, a fő cél az volt, hogy Sanyi a hajrában a lehető legerősebb legyen. Ehhez a többieknek többet kellett vállalniuk. Bencénél ez csúnyán visszaütött. Nem gondoltuk, hogy ennyire bele fog sülni, de belesült. A legjobb tudásunk szerint raktuk össze, próbáltuk úgy keverni a kártyákat, hogy kihozzuk belőle a legtöbbet, de ez most így sikerült” – fogalmazott Bánhidi Ákos menedzser-edző az M4 Sportnak.

20220211 MA konya adam 01

A csangcsiakoui Nemzeti Sífutó Központban a sprintverseny után pénteken a 15 km-es klasszikus versenyszámban állt rajthoz Kónya Ádám, aki 80-ként rajtolt el a mezőnyben, s a célja az volt, hogy valahol ezt a pozíciót őrizze meg a célban is. Ezt sikerrel teljesítette, hiszen közel nyolc perccel elmaradva a győztes finn Niskanentől a 80. helyet szerezte meg, ugyanakkor 15 sífutót maga mögé utasított.

20220211 MA konya adam 010

"Tulajdonképpen ez a papírforma az állapotom alapján. A koronavírus-betegség miatt kimaradt a magaslati edzőtáborom. Itt az olimpián kellene utolérnem magam, de úgy érzem, hogy ez lassan sikerül. A szezon korábbi szakaszában a sprintekben jobb voltam, mint 15 kilométeren, most viszont éppen fordítva volt. A technikám, az állóképességem és a léc is megfelelő volt. Brutális pálya volt, és a második körben azért éreztem, hogy egy-egy hosszabb emelkedőn megroggyanok. Azért tudtam erőt is gyűjteni a folytatásra. Sajnos, annyian előztek meg a mögülem indulók, ahányat én előztem meg az előttem rajtolókból, így nem tudtam a 80. helynél jobb lenni. Most jön néhány nap pihenő, és jövő szombaton az 50 kilométer. Remélem, tényleg napról napra tudok javulni, és javítani a formámon" - mondta az MTI-nek Kónya Ádám.

(Fotó: MOB/Szalmás Péter, Molnár Ádám)