K EPA20211127066 scaled

Jól sikerült főpróba; hatodik az Eb-n a Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk páros műkorcsolyakettős

2022. 01. 17.
Megosztás

Sportolóink nagy erőkkel küzdöttek tovább a pekingi olimpiai kvótákért.

Műkorcsolyában a rangos hatodik helyen végzett az Európa-bajnokságon a párosok között Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk. Kézilabdában kedden dől el, hogy a férfi magyar válogatott tovább lép-e az Európa-bajnokság középdöntőjébe. Vívásban a nyolc között búcsúzott a világkupa egyéni tőrversenyen Kondricz kata, illetve a kardozó Szatmári András. Kékesi Márton FIS-versenyt nyert műlesiklásban. Snowboardban Kozuback Kamilla a svájci Laaxban megerősítte FIS-pontjait, és a nemzetközi szövetség honlapja szerint olimpiai kvótát szerzett. Sportlövőink 6 érmet, közte egy aranyat szereztek a rušei GP-versenyen. Vas Kata Blanka egy bronzérmes helyezéssel melegített a közelgő terepkerékpáros világbajnokság előtt.


Műkorcsolya és jégtánc. Tallinban befejeződött az ISU Műkorcsolya és Jégtánc Európa-bajnokság, amelyen nyolc sportolónknak szurkolhattunk. Ráadásul rég volt, hogy a párosok mezőnyében két magyar duó is jégre léphetett.

A pekingi olimpiára készülő Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk alkotta kettős összesítésben 171,03 ponttal a 6. helyen fejezte be a versenyt. A Pavlova Maria–Nagy Balázs duó életük első felnőtt világversenyét 161,32 ponttal a 11. helyen fejezték be.

A jégtáncosoknál az Ignateva Mariia-Szemko Danijil kettős szintén újoncként mutatkozott be az Európa-bajnokságon. Ritmustáncukkal pénteken a 19. helyen zártak, majd egy nappal később a kűrben egy helyet javítva a 18. helyen végeztek.

Schermann Regina a 23. helyen zárt, és a férfiaknál induló Csernoch András számára a rövidprogramok után véget ért a verseny, és a 32. pozícióban zárt.

Por hun 01 16100 kisebb 1024x682


Kézilabda. A magyar férfi válogatott az Európa-bajnokság selejtező B csoportjában két mérkőzés után egy győzelemmel és egy vereséggel a harmadik helyen várja a keddi Izland elleni összecsapást. A csoportból két csapat folytathatja a középdöntőben. A magyar válogatott 3 gólos vereséget (28-31) szenvedett Hollandiától, majd öt másodperccel a befejezés előtt megszerzett góllal (31-30) verte Portugáliát. Izland két győzelemmel vezeti a csoportot. Kedden 18 órakor Izland ellen legalább két góllal kellene győznie a magyar csapatnak, hogy esélye legyen a középdöntőbe jutásra.

A középdöntőbe az egyes csoportok első két helyezettje jut tovább.

A várható középdöntők mezőnye:

Középdöntő I. csoport (A,B,C csoport első két helyezettje)

A csoport: Dánia, és a Montenegró-Szlovénia mérkőzés győztese.
B csoport: Hollandia, és a Magyarország-Izland mérkőzés győztese.
C csoport: Franciaország, továbbá Szerbia vagy Horvátország.

Középdöntő II. csoport (D,E,F csoport első két helyezettje)

D csoport: Lengyelország, Németország.
E csoport: Spanyolország, és a Svédország-Csehország mérkőzés győztese.
F csoport: Oroszország, továbbá Norvégia vagy Szlovákia.

A továbbjutó nemzet az egymás elleni eredményét magával viszi a középdöntőbe.

A középdöntők első két helyezettje jut az elődöntőbe. A harmadik helyezettek mérkőznek az 5. helyért.

A középdöntők I. csoportja, továbbá a helyosztók mérkőzéseit a budapesti MVM Dome-csarnokban rendezik.

Szatmari viv tbiliszi 1024x581

Vívás. A magyar női és férfi tőrözők és kardozók világkupaversenyen szerepeltek a hétvégén.
Az olimpikon Kondricz Kata pályafutása során először jutott be a nyolcas döntőbe női tőr világkupaversenyen. Mellette a szintén olimpikon Pásztor Flóra és Mohamed Aida ott lehetett a 64-es főtáblán. Aida az első körben szenvedett vereséget amerikai riválisától. Egy japán hölgy állta Flóra útját a 16 közé jutásért. Kata viszont ukrán, orosz, japán ellenfélen keresztül jutott be a negyeddöntőbe. Ott az olasz Volpi győzte le őt 15:6 arányban.

Másnap a kisbabát váró Kreiss Fanni és a sérült Lupkovics Dóra nélkül felálló válogatott Kondricz Kata, Mohamed Aida, Pásztor Flóra, Pöltz Anna összeállításban a tizenkettedik helyen végzett.

A férfiak tőr egyéni versenyén Párizsban egyetlen magyar sem szerepelt a főtáblán.

A csapatversenyen egyetlen mérkőzés jutott a Dósa Dániel, Korom Erik, Nedeljkovic Mateja alkotta triónak. A spanyoloktól elszenvedett 45:30-as vereség a 17. helyre volt elegendő.

Tbilisziben a férfi és női kardozók világkupaversenyén a női egyéni küzdelmek során a 64 köze hárman, Pusztai Liza, Battai Sugár és Szűcs Luca jutottak be, de mindhárman az első találkozójukon vereséget szenvedtek.

A férfiaknál négy magyar fiú jutott fel a főtáblára. Rabb Krisztián és Iliász Nikolász az első találkozóján vereséget szenvedtek. Az olimpiai bronzérmes Gémesi Csanádnak a 16 között az olimpiai negyedik grúz Bazadze 15:10-es győzelmével állta az útját. Csanád olimpiai csapattársa Szatmári András a nyolc között a tokiói egyéni bronzérmes, csapatban bajnok KimJung-hwantól szenvedett 15:12 arányú vereséget, és a hatodik helyen végzett.

A csapatversenyeket hétfőn rendezik.

Kekesi kvalifikacio friss 1120 1024x672

Alpesi sízés. Befejeződött a négy magyar férfi alpesi síző olimpiai válogató versenyének a sorozata.

Trunk Tamás, Úry Bálint és Kékesi Márton mellett Nagy Bence is harcolt a kiutazásért, de egy sérülés miatt ő már biztosan nem lehet ott Pekingben. Trunk Tamás nem indult egyetlen válogató viadalon sem, így ketten, Kékesi Márton és Úry Bálint harcoltak az olimpiai indulás jogáért.

Obdachban és Zágrábban műlesiklásban, Kranjska Gorán óriás műlesiklásban álltak mindketten rajthoz.

Márton megnyerte a zágrábi FIS-szlalomversenyt és a további futamokban is jobb eredményeket ért el, mint vetélytársa.

Magyarország egy-egy férfi és női alpesi kvótával rendelkezik a téli olimpián. A magyar szövetség elnöksége a napokban dönt a két magyar indulóról.

DSCF6926 683x1024

Snowboard. A Kanadában született magyar anya, kanadai apa 17 éves gyermeke, Kozuback Kamilla az utolsó laaxi slopestyle-versenyen a 20., félcsőben a 24. helyen végzett.

A FIS január 17-i, délutáni kvótalistáján a félcső versenyszámban szerepel a fiatal magyar sportoló neve a kvótások között, így Kamilla lehet az első magyar snowboardos, aki kijutott az olimpiára.

Peniek 1024x747

Sportlövészet. A magyar sportolók 1 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek a rušei ISSF GP-versenyén.

A 10 méter légpuska vegyescsapat versenyszámban az olimpikon Mészáros Eszter, Péni István kettős az első, míg a Dénes Eszter, Pekler Zalán alkotta duó a harmadik helyen végzett. A 10 méter légpisztoly számban a nőknél az olimpikon Major Veronika ezüstérmes lett, a férfiaknál Tátrai Miklós bronzérmet nyert.

A második versenynapon a 10 méter légpisztoly vegyescsapat versenyszámban a Major Veronika, Tátrai Miklós magyar kettős a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A 10 méter légpuska számban a nőknél Mészáros Eszter ezüstérmet nyert.

D NOE20220109013 1024x706

Terepkerékpározás. Az Európa-bajnoki ezüstérmes, mountain bike versenyszámban az olimpián negyedik Vas Kata Blanka harmadik lett a cyclo cross (terepkerékpár) világkupa-sorozat vasárnapi állomásán a franciaországi Flamanville-ben.

A vk-sorozat jövő vasárnap a hollandiai Hoogerheidében zárul, majd a hónap végén következik a világbajnokság az amerikai Fayetteville-ben.

A magyar kiválóság ezzel az első nemzetközi dobogós helyét is megszerezte az idén – két hete a hulsti vk-futamon a negyedik lett. Vas a harmadik helyének köszönhetően feljött az összetett világkupaverseny kilencedik helyére.

(Magyarock-összeállítás, nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev, fotók: MTI/Bruzák Noémi, DVTK Facebook, hunfencing.hu, mksz.hu, hunshooting.hu, Snowboard Hungary)