Jubilált a Sportágválasztó, debütáltak a hangszerek!

Jubilált a Sportágválasztó, debütáltak a hangszerek!

2012. 06. 06.
Megosztás

Június 1-én, pénteken elkezdődött a X. Budapesti Nagy Sportágválasztó, melyet Czene Attila, sportért felelős államtitkár nyitott meg. Olimpiai bajnok úszónk beszédében elmondta, bízik abban, hogy a nap során valamennyi „sportágválasztó” közelebb kerül valamelyik sportághoz, s a sporttal való kapcsolatuk egy életre fog szólni.

A két napos rendezvényen 84 sportág jelent meg azzal a céllal, hogy segítse a gyermekek és felnőttek sportágválasztását, a sport és a mozgásban gazdag életmód népszerűsítését. A pénteki megnyitón az előre regisztrált óvodák és iskolák révén számos kisgyermek vett részt, péntek délutántól és szombaton pedig már a nagyközönség is birtokba vehette a területet.

A jubileumi Sportágválasztón első alkalommal került megrendezésre - a Sportágválasztó mintájára - az I. Budapesti Nagy Hangszerválasztó, melynek arcaként Miklósa Erika operaénekesnőt is köszönthettük a megnyitón. A Merkapt Maraton Sportközpontban, a Hangszerválasztó révén 13 hangszeres helyszínen több mint 100 hangszerrel lehetett megismerkedni, s a látogatók informálódhattak arról is, miként válhatnak ezek igazi mesterévé.

A megnyitón Czene Attila és Miklósa Erika mellett részt vett Rózsa Norbert és Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, az olimpiára készülő, kétszeres Európa-bajnok judós Joó Abigél, és Farkas Norbert, az óriás műlesiklás országos bajnoka is, akik pisztolydörrenéssel indították útjára az eseményt. Mellettük a debreceni Úszó Európa Bajnokság hősével, Cseh Lászlóval, a világbajnok kenus Kozmann Györggyel, a Rippel testvérekkel, egykori válogatott labdarúgóinkkal, Mátyus Jánossal illetve Dragóner Attilával, és a rövidtávfutó Nguyen Anasztáziával is találkozhattak az érdeklődők a pénteki nap során.

Szombaton is rengetegen választották programjuknak a rendezvényt, több mint 9000 látogató kereste fel a Merkapt Maraton Sportközpontot. A
színpadon látványos bemutatók mellet számos híresség is feltűnt. Találkozhattunk München olimpiai bajnokával, az ökölvívó Gedó Györggyel, de Carlos Perez és az MKB Veszprém több játékosa, Fazekas Nándor, Császár Gábor, Laluska Balázs, Gulyás Péter, Schuch Timuzsin, Iváncsik Gergő és Uros Vilovszki is ellátogatott Kőbányára, sőt mi több, számos sportágba bele is kóstoltak (kézilabda, bob, jégkorong, amerikai foci), Carlos Perez pedig a zumba bemutatón is hatalmas sikert aratott. A kézilabdázók a MVM Partner standjánál az elektromos kapcsolásokat is tanulmányozták, és a délben kezdődő ajándéksorsoláson is részt vettek, ahol több, a csapat relikviáit tartalmazó ajándékcsomagot sorsoltak ki a lelkes „sportágválasztók” között.

Idén is a Nagy Sportágválasztó fővárosi rendezvénye adott otthont, a MOL Tehetségtámogató Program Sport kategória eredményhirdetésének. Közel 40 fiatal tudott eljönni a több mint 150 támogatott közül, hogy személyesen vegye át az elismerő oklevelet Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázótól, az Új Európa Alapítvány kurátorától.
Mindeközben a sportági és zenei helyszíneken is egyre többen és többen ragadtak lapátot, ütőt, „ritmust” vagy hangszert, repültek a nyílvesszők, dőltek a teke bábúk, potyogtak a kosarak, pörögtek a dobszólók. Szombat délután a kajak-kenu szerelmeseinek is kedveztek a szervezők, a népszerű vizes helyszín és a kilátogató Pulai Imre, Wichmann Tamás, Szalai Tamás trió garancia volt a remek sportági programra. Wichmann Tamás gitárt is ragadott a színpadon, akárcsak korábbi olimpiai ezüstérmes kajakosunk, Géczi Erika, így minden kérdés eloszlott afelől, hogy a rendezvényen találkozó két terület, a sport és a zene megférhet-e egymás mellett.

A Nagy Sportágválasztók tavaszi etapja Mosonmagyaróváron és Kaposvárott zárul, június 8-án és 9-én, a fővárosban pedig szeptember 21-22-én választhatunk újra sportágat és hangszert.

(Forrás: sportagvalaszto.hu)