Keresik, de még nem találták meg Risztov Éva új edzőjét…

Keresik, de még nem találták meg Risztov Éva új edzőjét…

2013. 08. 13.
Megosztás

A barcelonai VB után ugyan gyors döntést akartak hozni Debrecenben, de most inkább úgy gondolják, hogy Risztov Évának – még ha hetekig is eltart a keresés – olyan új edzőt kell találniuk, aki pályafutása hátralévő esztendeiben ideális és remélhetőleg végső megoldást jelent a számára. A segítő szándék megkérdőjelezhetetlen, ahogy a döntéshozók feladatának bonyolultsága is…

„Három órás beszélgetésen vagyunk túl Évával, egy olyan őszinte oknyomozáson, amely a London óta történtek egyetlen mozzanatát sem próbálta elkendőzni. Többek között azt sem, hogy a hősiesen küzdő és a hosszú menetelésben kifáradó olimpiai bajnoknőnek London után hosszabb szabadságra kellett volna mennie.
Maga ismerte el, hogy lelkileg nem igazán volt felkészülve pályafutása legnagyobb diadalának a feldolgozására: a nagy ünneplésre, a kitüntetésekre, a sok-sok meghívásra, legkevésbé pedig arra az új életvitelre, ami a hírességek, az úgynevezett „celebek” mindennapjait jellemzi.” – így összegezte a nagyon tanulságos találkozón elhangzottakat Orendi Mihály, a Risztov Évát is foglalkoztató Debreceni Sportcentrum igazgatója, aki a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának nyilatkozva azt is gyorsan leszögezte, hogy Debrecen első női olimpiai bajnoka a 2015. évi kazanyi világbajnokságig mindenképpen versenyben szeretne maradni a világ legjobbjaival.

A 28. születésnapját augusztus 30-án ünneplő Risztov Éva a barcelonai világbajnokság 10 kilométeres nyílt vízi versenyében a 9. helyen ért a célba, és ugyancsak kilencedik lett a váltóban. Nincs olyan mérőeszköz, de különleges képességekkel megáldott szakember sem, aki megállapíthatná, hogy a londoni siker megismétlődésének elmaradásában vajon szerepet játszott-e - közvetlenül a barcelonai VB előtt - Risztov váratlan „hazaköltözése”. Az a nap, amikor elhagyta a válogatottak hódmezővásárhelyi edzőtáborát, ott pedig Széles Sándort, aki a szintén londoni aranyérmes, és most már háromszoros világbajnok Gyurta Dániel mestere. A felkészülés utolsó, már debreceni szakaszába így tagadhatatlanul rögtönzött elemek keveredtek.

„ A magyar nyílt vízi úszás jelenlegi szervezettsége valahogy úgy fest, mint amikor a szekér megelőzi a lovat. Van ugyebár egy olimpiai bajnokunk és vele együtt egy olyan teljesítményünk, ami a csúcsok csúcsa, de a nyílt vízi úszósportnak ennek ellenére még nincs meg idehaza a speciális felkészülési- és versenyrendszere, a szakág legjobbjai, akiket magányos farkasoknak is nevezhetnék, nem vesznek részt központi edzőtáborokban, ráadásul a szövetség költségvetésében nem található olyan tétel, amelyet dedikáltan ennek a versenyformának a felvirágoztatására és eredményes működtetésére lehetne felhasználni. Erre a gondra már a Magyar Úszó Szövetség februári ülésén igyekeztem felhívni a figyelmet, megnyugtató változás azonban egyelőre nem következett be.” – folytatta Orendi, úgy is, mint a szövetség egyik alelnöke.

Írd és mondd, néhány tucatra tehető azoknak a hazai úszóknak a száma, akik a nyílt vízi úszásban keresik a boldogulás lehetőségét, a nőknél öten-hatan, a férfiaknál pedig még ennél is kevesebben számítanak azok közé, akik a világversenyeken vihetik valamire. A rövidebb és a középtávoktól erre felé orientálódók ugyan folyamatosan növelhetik a létszámot, de előbb vagy utóbb nekik is szembesülniük kell azzal, hogy ehhez, a medencei úszástól alapvetően eltérő versenyformához idehaza csak kevesen értenek, még a magukat már szakembernek vallók is csak most próbálják ellesni a fortélyokat. Mert egész más a medencében „saját” pályán haladni, mint a nyílt vízen, ahol véletlen, de ugyanúgy alattomos pofonokra és rúgásokra is fel kell készülni, akár csak egy végsőkig eldurvult vízilabda mérkőzésen…

„ Nem nagy a választék, de mi a jobbak közül is a legjobbat szeretnénk megtalálni Évinek. Egészen pontosan a legjobbakat, mert szüksége lenne egy olyan segítőtársra, aki a felkészülését megtervezi, az edzésterveit testre szabottan elkészíti, de emellett egy olyan partnerre is, aki nap, mint nap ott áll mellette, fogja a kezét, és ha kell, az olimpiai bajnokot is „helyre tudja tenni.” A tárgyalások már megkezdődtek, a végleges döntést szeptember 15-i határidővel szeretnénk hozni, azaz legalább két héttel Risztov Éva edzésmunkába állása előtt. Az elvárásoknak többen is megfelelhetnek, mint például a Kiss Gergővel foglalkozó Farkas András, valamint a nyílt vízi úszásban versenyzőként már bizonyított Kovács Rita. Hangsúlyoznom kell, hogy nem a már kiválasztott edzők nevét említettem, hanem két olyan potenciális segítőtársét, akiknek a munkája kellő szakmaiságot tükröz, és akik a véleményünk szerint jól ki tudnák egészíteni egymást” – hangsúlyozta Orendi Mihály, aki a héten úgy búcsúzott Risztovtól, hogy októberig csak az aktív pihenés „edzéstervét” kell teljesítenie.

Mindehhez csak annyit, hogy Risztov Éva pályafutását, annak 2005-ben záruló első és 2009-ben elkezdődött második korszakában eddig nyolc úszóedző igyekezett a legjobb tudása szerint segíteni.

(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)