Sanghaji férfi tenisztorna

Két magyar teniszező az ATP százas ranglistáján

2023. 10. 16.
Megosztás

Marozsán Fábián karriercsúccsal 65. a teniszezők világranglistáján. Bicsák Bence egy hajszállal maradt le az éremről a csengtui triatlon világkupán. Vas Kata Blanka győzelemmel indította a terepkerékpáros szezont. Két gólos magyar női kézilabdasiker az osztrákok vendégeként. Két magyar érem az athéni úszó világkupán. A Budapest Trophy műkorcsolya- és jégtáncverseny volt a felnőtt Eb és a téli ifjúsági olimpia első válogató állomása.

Tenisz - Flushing Meadows
MTI/Will Oliver

Tenisz. A 24 éves Marozsán Fábián a múlt héten a negyeddöntőig menetelt a sanghaji tornán – amelyet aztán legyőzője, a lengyel Hubert Hurkacz nyert meg –, s ezzel 26 helyet javított korábbi pozícióján és a 65. helyen áll az ATP ranglistáján. Ez eddigi legjobb helyezése. Marozsán a héten Antwerpenben indul, kedden játssza majd első mérkőzését, az ellenfele az ATP-rangsorban 69. perui Juan Pablo Varillas lesz. A másik top 100-as magyar, Fucsovics Márton is javított, mégpedig öt helyet, így jelenleg az 52. Ő ezen a héten Stockholmban szerepel, az első fordulóban a francia Gael Monfilsszel (140.) csap majd össze. A nőknél továbbra sincs magyar az első száz között. Bondár Anna 12 helyet rontva a 116., Udvardy Panna egyet előrelépve a 123., Gálfi Dalma hét helyet visszacsúszva a 156., Babos Tímea pedig maradt a 181.

Bicsak
triathlon.org

Triatlon. Legjobb magyarként Bicsák Bence a negyedik helyen végzett a kínai Csengtuban rendezett triatlon világkupaversenyen. Bicsák 1:44:22 óra alatt teljesítette az 1500 méter úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból álló távot, így egyetlen másodperccel maradt el a bronzérmes azeri sportolótól. A férfiak mezőnyében Faldum Gábor a 10., Dévay Márk a 23., Dévay Zsombor pedig a 27. lett, míg a nőknél legjobb magyarként Kovács Zsófia a 8. helyen zárt, Kropkó Márta pedig a 12. pozícióban végzett.

A kínai verseny része az olimpiai kvalifikáció pontszerző sorozatának, ahol négy magyar is az első 35-ben szerepel. Lehmann Csongor 8., Bicsák Bence 21., Dévay Márk 28., Faldum Gábor 32. A nők hasonló rangsorában Kuttor-Bragmayer Zsanett a 37., Kropkó Márta 11. helyet javítva a 90, Kovács Zsófia 27 helyet jött előre a ranglistán, a 124. A cél, hogy Bragmayer mellé még egy magyar női triatlonos felzárkózzon a ranglistán a legjobbak közé, így váltóban is indulhatna Magyarország az olimpián.

Terepkerékpár országos bajnokság a Királydombon
MTI/Bruzák Noémi

Kerékpár. Az országúton U23-as világbajnok Vas Kata Blanka győzelemmel kezdte a 2023/24-es terepkerékpáros szezont Hollandiában. Az Oisterwijkben rendezett C2 kategóriájú viadalon a Team SD Worx 22 éves magyar versenyzője hamar magához ragadta a kezdeményezést és többek között az Európa-bajnok holland Annemarie Worstot és Eb-bronzérmes honfitársát, Denise Betsemát is maga mögé utasítva aratott magabiztos sikert, ezzel pedig negyven UCI-világranglistapontot gyűjtött. Vas Kata Blanka a párizsi olimpián az országúti mezőnyversenyben is szeretne indulni. A mezőny indulóinak többsége a Nemzetek rangsora alapján áll össze. A rangsort október 17-én zárják, a nemzetközi szövetség november 15-ig értesíti ki a nemzeteket, hogy hány indulási jogot szereztek a ranglista alapján az olimpiára.

Nõi kézilabda Eurokupa - Ausztria-Magyarország

Simon Petra (j) és az osztrák Katarina Pandza.

MTI/Czeglédi Zsolt

Kézilabda. Magyarország a társrendezője lesz a 2024. évi női kézilabda Európa-bajnokságnak, Debrecen a házigazdája az egyik selejtezőcsoport küzdelmeinek. Az európai szövetség a három társrendező, Ausztria, Svájc, Magyarország és címvédőként az Eb résztvevő Norvégia részvételével Európa-kupa-sorozatot írt ki.
A szerdai nyitófordulóban Debrecenben a magyar válogatott 38-31-re kikapott a világ- és Európa-bajnoki címvédő Norvégiától. A második körben a nemzeti csapat a Bécshez közeli Schwechaton az osztrákok vendége volt, akikkel legutóbb 2019 júniusában találkozott, akkor kettős győzelemmel jutott ki a világbajnokságra a magyar válogatott. A Golovin Vlagyimir irányította gárda 34-32 arányú győzelmet aratott. A magyar csapatból kimagaslott a 9 gólt szerző Klujber Katrin, illetve a 7 gólig jutó, a válogatottban debütáló Simon Petra, aki a beteg Vámos Petra helyére került a keretbe azt követően, hogy a hét első felében még a junior válogatottal készült. A sorozat további meccseit február végén, március elején, majd április elején rendezik. A női válogatott november 30-án olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a B selejtező csoportban Montenegró, Kamerun és Paraguay válogatottjával mérkőzik. A világbajnok válogatott megváltja a jegyét a párizsi olimpiára. A torna 2-7. helyén végzett nemzetek olimpiai kvalifikációt tornán vehetnek részt 2024-ben.

Vizes vb - Úszás
MTI/Koszticsák Szilárd

Úszás. A nemzetközi szövetség Berlin, Athén és Budapest állomásokkal rendezi meg idei világkupa-sorozatát. A második állomáson két érem jutott a magyar úszóknak. Márton Richárd fő számában, 200 méter pillangón lett második 1:56.60 perces eredménnyel, míg Pádár Nikolett 200 méter gyorson 1:57.32-vel érintette harmadikként a falat. A három nap alatt többen döntőbe jutottak. Szabó Szebasztián 50 m gyorson a negyedik (22.27 mp), 50 m háton (25.32 mp) ötödik, 50 m pillangón negyedik (23.35 ), Késely Ajna 400 m gyorson ötödik (4:09.93 p), 1500 m gyorson negyedik (16:25.92), Kapás Boglárka 400 m vegyesen negyedik (4:44.75), 400 m gyorson hatodik (4:10.71), Holló Balázs 400 m gyorson hetedik (3:52.38), 200 m vegyesen ötödik (2:01.23), 400 m vegyesen negyedik (4:18.93), Márton Richárd, 200 m gyorson hatodik (1:49.96). Szabó-Feltóthy Eszter 200 m háton hetedik (2:14.33), Senánszky Petra 50 m gyorson a nyolcadik (25.35) helyen ért a célba. A háromnapos görögországi viadalt követően a világkupa-sorozat a hétvégén (október 20-22.) a budapesti Duna Arénában zárul.

Páros
Tumbász Hédi

Műkorcsolya. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség immáron negyedik alkalommal rendezte meg a Budapest Trophy-t október 13. és 15. között a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban. A rangos háromnapos nemzetközi versenyre 4 kontinens 29 országának több mint 150 korcsolyázója nevezett. Az idei verseny újra a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség, az ISU Challenger Series versenysorozatának egyik állomása volt, melyen a felnőtt versenyzők értékes ranglistapontokat gyűjthettek, illetve technikai minimum pontszámokat szerezhettek. Ez a verseny egyike volt a 2024. évi Európa-bajnokság válogatóversenyinek; junior versenyzőink pedig a téli YOG (ifjúsági téli olimpia) és a junior világbajnokság válogatóversenyeinek első állomásaként indultak a hétvégi megmérettetésre. A párosok versenyén a vb-7., Eb-5. Maria Pavlova, Alexei Sviatchenko duó a rövidprogramban az élen várta a folytatást, végül a német Hase, Volodin kettős mögött meg kellett, hogy elégedjenek a második pozícióval. A párosok versenyében Ioulia Chtchetinina a lengyel Wozniak párjaként indult. Ioulia a 2022. évi olimpián Magyar Márkkal indult volna a párosok versenyén, de Márk pozitív koronavírus-tesztje miatt vissza kellett, hogy lépjenek a versenytől. Márk azóta abbahagyta a korcsolyázást és párja új társat keresve itt a lengyel oldalán mutatkozott be. A nők 26 fős mezőnyében Schermann Regina a 22., a férfiaknál Vlasenko Aleksandr a 13., jégtáncban Ignateva Mariia, Szemko Dani a 9. lett. Bronzérmet szerzett a junior nők között Dzsumanyijazova Polina.