Pupp

A judós Pupp Réka tizenegyedszer a Grand Slam-dobogón

2023. 04. 03.
Megosztás

Pupp Réka bronzérmet szerzett az Antalyában megrendezett Grand Slam-tornán. A taekwondós Márton testvérek a kínai Grand Slam-en lemaradtak az olimpiai kvótáról. Új időben, más helyszínen rendezik az olimpiai kvalifikációs vízilabda-kontinensbajnokságot.

Pupp2
IJF/Sabau Gabriella

Judo. Pupp Réka újabb értékes helyezést ért el a legrangosabb Grand Slam-sorozatban. Az 52 kilogrammosok között az első körben török, majd kínai ellenfelét győzte le. A negyeddöntőben a spanyolok Európa-bajnoki bronzérmesét, Estrella Lopez Sheriffet vazarival verte meg. Az elődöntőben a franciák olimpiai ezüstérmese, a későbbi győztes Amandine Buchard ellen is jól küzdött Réka, de a háromszoros világbajnoki érmes Buchard végül a maga javára tudta eldönteni a párharcot. A bronzmeccsen a korábbi ifjúsági olimpiai bajnok, U23-as Európa-bajnok portugál Maria Siderot ellen Réka a hosszabbításban ipponnal szerezte meg a győzelmet, s ezzel pályafutásának tizenegyedik Grand Slam-érmét. Réka a sikerrel az ötödik helyre lépett előre az olimpiai kvalifikációs rangsorban. Gőz Roland (90 kg) szép skalpokat begyűjtve szerezte meg súlycsoportjában az ötödik helyet. A többi magyar induló közül Gercsák Szabina (70 kg) a harmadik, Sáfrány Péter (90 kg), Vég Zsombor (100 kg), Sipőcz Richárd (+100 kg), Gyertyás Róza (52 kg) és Özbas Szófi (63 kg) a második fordulóban búcsúzott a küzdelmektől.

Luana
worldtaekwondo.org

Taekwondo. A hivatalosan még a 2022-es évhez tartozó, rangos Grand Slam-tornát rendeztek a kínai Wuxi-ben. A súlycsoportok győztesei kiharcolták az olimpiai részvétel jogát. A Grand Slam-ra a világranglistáról Salim Omar szerzett kvótát, de ő ezt a versenyt kihagyta. A Madridban élő és készülő 17 éves ikerpár, Márton Luana (57 kg) az első, Viviana a harmadik helyen (67 kg) verekedte be magát a kvalifikációs tornáról a 12 sportolót számláló fináléba. Vivianat élete első Grand Slam-versenyén a későbbi bronzérmes kínai rivális búcsúztatta a negyeddöntőben. Nem járt nagyobb sikerrel Luana sem, aki szintén kínai vetélytárstól kapott ki 2-0 arányban. Teljesítményük így is dicséretes, hiszen a mezőny egyik legfiatalabb résztvevőiként mindketten több szép győzelemmel megállták a helyüket.

A férfiaknál az 58 kg, 68 kg, 80 kg, +80 kg, a nőknél a 49 kg, 57 kg, 67 kg és +67 kg-os súlycsoportokban rendeznek küzdelmeket az olimpián. Minden súlycsoportban 16 sportoló szerezhet kvótát, de nemzetenként maximum egyet. Kétféle módon nyerhető olimpiai kvóta, az olimpiai ranglista alapján illetve kontinens kvalifikációs versenyen.

20230314 hungary croatia 50
MVLSZ/Kovács Anikó

Vízilabda. Változott az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság helyszíne és időpontja. A vizes sportágak európai szövetségének (LEN) pénteki sajtóközleménye szerint az eredetileg október 7-21. közöttre tervezett tornát 2024. január 3. és 16. között rendezik meg Tel-Aviv helyett Netanyában. A helyszínváltozást pénzügyi és technikai okokkal indokolták.

A sportág olimpiai kvalifikációs versenyei:
2023. július 14-30., Fukuako, világbajnokság (2-2 nemzet);
2024. január 3-16., Natenya, Európa-bajnokság (1-1 nemzet);
2024. február 2-18., Doha, világbajnokság (4-4 nemzet);
továbbá a rendező Franciaország, az Ázsia Játékok, a Pán-Amerikai Játékok, az afrikai és az óceániai bajnokság győztese.

(MOB-Média, összeállítás)