Kosárlabda nemzetközi kupák: Három mérkőzés két magyar sikerrel

Kosárlabda nemzetközi kupák: Három mérkőzés két magyar sikerrel

2013. 12. 11.
Megosztás

Három hazai kupamérkőzésből kettőn győzelemmel hagyták el a pályát a magyar kosárlabda csapatok.

Euroliga: Megszerezte második győzelmét a Sopron az Euroligában

A Sopron hazai pályán legyőzte a Montpellier-t a női kosárlabda Euroliga csoportkörének ötödik fordulójában, ezzel megszerezte második sikerét a nemzetközi sorozatban.

Nem kezdett jól a Sopron a mérkőzésen, három perc elteltével még 4–4 állt az eredményjelzőn, másfél perccel később viszont már 4–10, a vendégek két gyors indításból is kosarat szereztek. A hazai gárda azonban Fegyverneky Zsófia és Dragana Sztankovics pontjaival egyenlíteni tudott. A második negyedben ismét meglépett a francia csapat, három perc után 8 pont volt a vendégek előnye.

Tianna Hawkins a játékrész végén megrázta magát, így a nagyszünetre döntetlennel vonulhattak a csapatok. (33–33) A pihenő után a Sopron irányított, mely a záró negyed előtt négy ponttal vezetett, végül szoros hajrát követően hétpontos különbséggel megnyerte a mérkőzést.
A mezőny legjobbja a találkozón egyértelműen Hawkins volt, aki 27 pontot dobott és 9 lepattanót szedett, emellett egy asszisztja is volt. A vendégeknél Geraldine Robert volt a legeredményesebb 16 ponttal. A Sopron megszerezte második győzelmét a sorozatban, ezzel elmozdult a B-csoport utolsó helyéről.

Vélemények:

Igor Polenek: Egy erős bajnokság egyik élcsapata ellen mindig nagy fegyvertény győzni! Különösen, hogy nem volt zökkenőmentes a felkészülésünk, hiszen Kelly Faris kidőlt a sorból, és így a kelleténél nagyobb teher hárult Ivára, aki még nem tudott eleget együtt dolgozni a csapattal. Gratulálok a lányoknak, sok energiát mozgósítottak védekezésben. Egyetértek kollégámmal, ezt a meccset a lepattanókkal nyertük meg, kár, hogy ezekből nem tudtunk több pontot szerezni. Nem szabad megfeledkezni Tianna teljesítményéről sem, aki extrát nyújtott a mai este!

Valéry Demory: Kiegyenlített csata volt, melyet a Sopron jobb lepattanózása döntött el. Iletve, hogy Tianna Hawkins révén volt egy kiemelkedő teljesítmény is náluk. Csalódottak vagyunk.

Tianna Hawkins: Rengeteg energiát kivett belőlünk ez a mérkőzés. Nagy csata folyt a pályán. Szervezett csapatot győztünk le!

Gunta Basko-Melnbarde : Kiélezett mérkőzés volt a mai, melynek a vége a Sopronnak sikerült jobban. Jól védekeztünk, nem kaptunk sok pontot, de ez se volt elég a győzelemhez. Ellenfelünk jobban szedte a lepattanókat, ez döntött. Szomorúak vagyunk.

Női Euroliga, 5. forduló, B csoport (az európai szövetség honlapja alapján):
Uniqa Euroleasing Sopron-Montpellier (francia) 61-54 (15-16, 18-17, 12-8, 16-13)
a magyar csapat legjobb dobói: Hawkins 27, Fegyverneky 9, Krnjics 9
A soproniak egy hét múlva a spanyol Rivas Ecólopishoz látogatnak.
A csoport állása: 1. Fenerbahce (török) 4/– 8, 2. Rivas Ecópolis (spanyol) 3/1 7, 3. BK IMOS Brno (cseh) 2/3 7, 4. BLMA (francia) 2/3 7, 5. UNIQA EUROLEASING SOPRON 2/3 7, 6. Wisla Can-Pack (lengyel) 2/2 6, 7. Nagyezsda Orenburg (orosz) 1/4 6

Férfi Ek: hősiesen küzdött, és nyert az Alba Fehérvár

Szoros meccsen győzte le a Buducsnoszt Podgoricát az Alba Fehérvár a férfi kosárlabda Európa-kupa F-csoportjának 9. fordulójában. A veszprémi mérkőzés hajrájában vezetett a montenegrói együttes, ám a fehérváriak fordítani tudtak, és az utolsó percben hősiesen küzdve megtartották előnyüket, így megszerezték második győzelmüket a sorozatban.
A csarnokának átépítése miatt Veszprémben játszó magyar bajnok – amelynek legjobbja ezúttal a 24 pontos Ramone Moore volt – egy körrel a vége előtt két sikerrel és hét vereséggel áll az F-csoportban.
A már biztosan búcsúzó fehérváriak a záró fordulóban, egy hét múlva a török Ankarához látogatnak.

Férfi Európa Kupa, 9. forduló, F csoport (a sorozat honlapja alapján):
Alba Fehérvár-Buducnost Podgorica (montenegrói) 82-80 (21-16, 26-29, 13-18, 22-17)
a magyar csapat legjobb dobói: Moore 24 , Hobbs 20, Olah 15

Női Ek: közel állt a sikerhez a PINKK Pécs

Még az utolsó negyed felénél is csak egy tripla választotta el a PINKK Pécsi 424-et az egyenlítéstől az MBK Ruzomberok ellen, ám végül a rózsahegyi csapat felülkerekedett, és 12 pontos győzelmet aratott a baranyai együttes ellen a női kosárlabda Európa-kupa hatodik fordulójában. A pécsiek legeredményesebbje Iványi Dalma volt, a 37 éves játékos 14 pontig jutott.
A csoportokból az első két helyezett jut tovább, illetve a két legjobb csoportharmadik, így a pécsiek továbbjutása még a további eredményektől függ.

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-KUPA
G-CSOPORT, 6. FORDULÓ
PINKK Pécsi 424–MBK Ruzomberok (szlovákiai) 50–62 (13–18, 12–14, 12–12, 13–18)
Komló, 400 néző. V: Kucserova (cseh), Csender (román), Ivanovics (szerb)
PÉCS: MINCSIKOVA 8, Ruják 3/3, Sarok 2, Őri 4, Hajdukovics 6. Csere: Győri 4, Kováts N. 3/3, IVÁNYI 14/6, Adamecz 2, Tomlinson 2, Katona Sz. 2
RUZOMBEROK: BREZANIOVA 8, Baburova 9/3, MANDICS 6, KMETOVA 10, MURPHY 15/3. Csere: Csernakova 5/3, Vesterberg 3/3, STAALVANT 6.
Kipontozódott: Ruják (38. p.), Győri (39. p.)
MESTERMÉRLEG
Roberto Hernández: – Gratulálok a szlovákoknak, hiszen jobban megérdemelték a továbbjutást, mint mi. Valamin biztos, hogy változtatnunk kell, hiszen az edzéseken mutatott jó teljesítmények nem köszönnek vissza a mérkőzésen. Minden poszton vannak gondjaink, ezeket kell megoldanunk.
Juraj Suja: – Nagyon boldogok vagyunk, hiszen remek közönség előtt, nagyon jó csapatot győztünk le. A sikerünk kulcsa elsősorban a fegyelmezett, jó védekezés volt.
Wallonia Basket–Tarbes GB
Az állás: 1. Tarbes 9 pont, 2. Ruzomberok 9, 3. Wallonia 7, 4. PINKK Pécs 7

(Forrás: NSO)