001

„Köszönet az orvosi háttérnek!”

2023. 02. 28.
Megosztás

Fábián László főtitkár is köszönetet mondott az olaszországi EYOF-on végzett, kihívásokkal teli munkáért az orvoscsapatnak a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának ülésén, ahol több más téma mellett az idén nyári multisportesemények is terítékre kerültek.

A MOB orvosbizottsága február 27-én ülésezett a MOB székházában dr. Tállay András vezetésével; a megbeszélésen a tagok mellett részt vett Fábián László főtitkár, Vári Attila elnökségi tag, dr. Géczi Mariann stratégiai- és dr. Bartha Csaba operatív igazgató.

A bizottságvezető röviden ismertette a Friuli Venezia Giuliában rendezett téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon elért magyar sikereket; a fiatalok 8 éremmel, köztük 6 arannyal a 47 nemzet közt az 5. helyen végeztek, minden idők legjobb téli EYOF-eredményét produkálva. „Az OSEI részéről az előzetes szűrővizsgálatok, a doppingellenőrzések rendben voltak, komoly betegség, sérülés nem hátráltatta a versenyzőket. Az orvoscsapatot dr. Barta Csaba, dr. Tóth Szabolcs és jómagam alkottuk. A helyszínek közötti nagy távolságok, a hegyi utak azonban kihívások elé állították a csapatot. A téli, havas, olykor szeles időjárásban jól vizsgázott a MOB által biztosított sportfelszerelés” – foglalta össze dr. Tállay András, akivel az EYOF-on helyszíni interjút is készítettünk.

„Köszönet az orvosi háttérnek” – hangsúlyozta Fábián László utalva arra, hogy az orvosok a távolságok ellenére is lefedték a versenyhelyszíneket, és mindíg a csapat, az aktuálisan versenyben lévő sportolók mellett voltak. A MOB főtitkára kitért arra is, hogy a szervezők oldalát nézve költséghatékony a többhelyszínes lebonyolítás, ami azonban részben a „zárt” multisportesemények hangulata ellen szól. „Ilyen lesz a krakkói Európa Játékok is, ebbe az irányba haladunk, erre fel kell készülnünk” – magyarázta az olimpiai bajnok sportvezető.

Dr. Bartha Csaba hozzátette: „a friuli EYOF-on a MOB csapatirodája, egészségügyi személyzete és médiacsapata is mindent megtett a versenyzők érdekében, megvalósult az olimpiai mozgalom jelmondata, az 'athletes first'". Az operatív igazgató arról is beszélt, hogy a források figyelembevételével a gyógyszerkészlet mellett időszerű lenne frissíteni a MOB egészségügyi eszközparkját is. A jövőt illetően azt is hangsúlyozta, hogy a MOB továbbra is elszánt a doppinghasználatot illetően a zéró tolerancia mellett.

Az orvoscsapat helytállásáért az elnökség részéről Vári Attila is köszönetet mondott.

005
MOB/Szalmás Péter

A grémium megbeszélésén napirenden voltak az idei, nyári multisportesemények is, a rendezvényekről Tor Tamás nemzetközi munkatárs tartott bemutatót. Kis-Lengyelország (Malopolska) több települése, köztük Krakkó lesz a helyszíne a 2023. évi III. Európa Játékoknak 2023. június 21. és július 2. között; a XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak a szlovéniai Maribor ad otthont 2023. július 23. és 29. között; a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) 2023. augusztus 5. és 12. között rendezi az indonéz szigetvilágban, Balin a II. Strand világjátékokat (World Beach Games, WBG). Utóbbival kapcsolatban még nagyon sok a bizonytalanság, erre később fognak visszatérni. Krakkóba várhatóan 170-180 sportoló utazik, a 8 sportolói faluból 7-nek lesz magyar érdekeltsége, jellemzőek lesznek a nagy távolságok, ami jelentős kihívás elé állítja a MOB szervezőcsapatát, a csapatirodát; az egészségügyi stábot dr. Toman József, a Sportkórház (OSEI) főorvosa, a Válogatott Kereteket Ellátó Szervezet vezetője foga össze. Mariborba a számítások szerint 93 magyar fiatal utazik, a sportesemények igen közel lesznek egymáshoz, itt lényegesen egyszerűbb lesz a logisztika, az egészségügyi team-et dr. Varga Nóra, szintén több multisporteseményen részt vett sportorvos vezeti majd.

003
MOB/Szalmás Péter

Dr. Bartha Csaba beszélt a komplex teljesítményfokozás lehetőségeiről is. A sportigazgató elmondta, hogy a MOB új kettős életpálya/karrier-programjához kapcsolódóan szeretnének szolgáltatásokat nyújtani. „Sok új elemet szeretnénk a megújuló programunkban alkalmazni, széles a paletta, itt kerül képbe a komplex teljesítményfokozás területe is, aminek véleményezésében számítunk az orvosbizottságra is.”

Az ülésen tájékoztató hangzott el az olimpiai multisporteseményekhez kapcsolódó minimum-követelmények módosításáról, melynek célja, hogy életszerűek legyenek a kritériumok az adott olimpiai multisportverseny típusához mérten – a témát néhány nappal ezelőtt a MOB Sportszakmai Bizottsága is áttekintette. „A követelmények mindenképp újragondolást, átdolgozást igényelnek” – mondta az operatív igazgató.

(MOB-Média)