Eyof2023 w dr2

„Az orvosi stábnak olykor meg kell küzdenie extra feladatokkal is”

2023. 01. 25.
Megosztás

A téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválokra a magyar csapattal általában olyan orvosi stáb utazik, amely az egészségügyi ellátás mellett olykor más, extra feladatokat is el tud látni; nem ritka, hogy a doktorokat síléccel a lábukon üdvözölhetjük a hegyoldalon, de természetesen curlingben, vagy a korcsolyapálya mellet is állandó készültségben kell lenniük. S hogy mi jelent logisztikai nehézséget Friuli Venezia Giuliában az orvoscsapatnak, azt annak vezetője, dr. Tállay András főorvos magyarázta el.

Eyof2023 w dr1
Vasvári Ferenc

„A 2023-as téli EYOF-ra két orvoskollégámmal utaztam: dr. Tóth Szabolccsal és dr. Barta Csabával – aki egyébként a nemzetközi szövetség technikai delegátusa. – Érdekesség, hogy valamikor mindhárman magas szinten síeltünk, Csaba fiatalon a Rozmaring SE-ben csapattársam volt, de később magasabb szinten is sportolt, és még ma is igen közel áll a sportághoz; Szabolcs pedig hosszú ideje egyik meghatározó tagja a téli olimpiai küldöttségeknek, aki TF-es tanulmányait is kiválóan tudja kamatoztatni. Öröm, hogy egy sok évvel ezelőtti versenyzői csapat most orvosként is össze tudott állni.”

„A sportorvoslás több tudományterületet érint, és sokat segít, ha a jelenlévő orvosok értik is az adott sportág nyelvét. Jómagam amellett, hogy versenyeztem alpesi síben és snowboardban is, később a rövidpályás gyorskorcsolyázók mellett kötöttem ki, ezért az EYOF-on a legtöbb időt velük töltöm, de figyelemmel kísérem a curlingeseket is, Csaba a sízők, Szabolcs a snowboardosok, biatlonosok mellett van. Tudni kell, hogy most az olasz Alpokban jelentősen szét vannak szórva a sportágak, egy-egy helyszín között többórás autóúttal kell számolni, sokszor havas hegyi szerpentinen, ez a csapatirodának is kihívást jelent, de sikeresen, megfelelő számú szakemberrel meg tudjuk oldani, hogy minden versenyző biztonságban érezze magát."

Toth Szabolcs
Szalmás Péter

"Ez a több helyszín és a mozgó stáb egyben azt is jelenti, hogy az eddigi egy-két olimpiai, vagy sportolói falu helyett több helyen vannak a sportolók elszállásolva, így az eddigi egy helyett három egészségügyi felszerelést kellett Budapesten összeállítani, majd kiszállítanunk, sőt a helyszínekre is biztosítottunk egy-egy alapcsomagot – bízunk benne, ennek felhasználására nemigen lesz szükség. Mivel nincs központi sportolói falu, abban poliklinika, a szervezők az egészségügyi kézikönyvben megjelölték a helyszínekhez közeli dedikált kórházakat, de az esemény rendelkezésére áll helikopter is és számos mentőautó, helyi egészségügyi stáb. A megnyitó előtt volt egy online megbeszélés, ahol mindenről részletes tájékoztatást kaptunk" - foglalta össze a MOB Orvosi Bizottságának elnöke.

20230124 029 eyof gyorskori
Szalmás Péter

„Az olimpiai eseményeken sokszor problémát okoz, hogy egy-egy sportág esetében kevés kísérő lehet a technikai stábokban, mi orvosként úgy is tudunk segíteni, hogy a pálya közvetlen közelében más feladatot is ellátva tudunk hasznos közreműködői lenni a csapatnak. Tudunk segíteni például logisztikai feladatokban, edzéseken a rajt és a cél között a kabátok, kulacsok, sporttáskák szállításában, de Szocsiban segítettem még pályát is tűzni. Ezekhez elengedhetetlen a sítudás, egy-egy hasznos tanácshoz a versenyzői múlt"– tette hozzá a Magyar Sportorvos Társaság főtitkári feladatait is ellátó főorvos.

20230122 004 eyof gyorskori 1
Szalmás Péter

(MOB-Média)