Jól indult a nyár sportolóink számára

Köszönjük Viktor!

2019. 03. 22.
Megosztás


Nem először merült fel benne az évek során, de most már végleges, Knoch Viktor a szögre akasztja a korcsolyát.

Olimpiai bajnokunk 1989. december 12-én született Pécsett. Tíz évvel idősebb bátyja, Balázs is a korcsolyapályán rótta a köröket, az ő hatására választotta Viktor is a rövidpályás gyorskorcsolyát, kinek tehetsége már korán meglátszott. A 2006-os, torinói olimpián akár mindkét Knoch fiú ott lehetett volna, ám Balázs esélye egy sérülés miatt elúszott, Viktor viszont a világkupa-sorozaton bizonyítva bekerült az utazó csapatba. Így mindössze 16 évesen már átesett a tűzkeresztségen, és nem is akárhogyan! A sportág 1500 méteres távján az 5. helyen végzett, mellyel 26 év után a legjobb téli olimpiai eredményt érte el akkor.

Viktor, ha nem is a hőskorban, de még igencsak a sportág viszontagságos időszakában kezdte pályafutását, melynek – mint most már tudjuk – vége az aranykorban koronázódott meg. A sportág történetében első magyarként nyert vk-versenyt, amikor 2015-ben a törökországi Erzurumban 500 méteren nem talált legyőzőre. A kontinensviadalokon összesen tíz ezüst- és bronzérmet nyert, ebből négyet egyéniben, a világbajnokságokon kétszer állhatott dobogóra: 2015-ben második, két évvel később harmadik lett a váltóval. Négy olimpián vett részt, a phjongcshangin, 2018. február 22-én pedig három társával sporttörténelmet írt, mikor a királykategóriának számító 5000 méteres váltóval az első helyen végeztek.

A gazdaságmenedzsmenten felül, még a Testnevelési Egyetemen a szakedzői képesítés megszerzésén is munkálkodik, hiszen tudja, milyen nehéz körülmények közül indult a sportág itthon, így a junior-válogatott mellett csapatmenedzserként tevékenykedik. Az utánpótlás helyzetének segítésén kívül, a sportpolitika is érdekli, tagja a Nemzetközi Korcsolyaszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának is.

Kitartása, szorgalma és nem utolsósorban tehetsége az „öt templom” városából az Olümposz tetejére repítette. Köszönünk mindent Viktor!

Knoch Viktor mellett, a honi short track két másik meghatározó alakja is bejelentette visszavonulását. Az Európa-bajnok (váltó, 2009) Heidum Bernadett és Keszler Andrea is szögre akasztja a korcsolyát. Köszönjük az elmúlt éveket és sok sikert kívánunk nekik is!

(MTI, MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)