Lemondott Szergej Bubka – Vadim Gutcajt lett az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság új vezetője

Lemondott Szergej Bubka – Vadim Gutcajt lett az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság új vezetője

2022. 11. 18.
Megosztás


A tisztéről lemondott Szergej Bubka helyére a barcelonai olimpián kardvívásban aranyérmes Vadim Gutcajt sport- és ifjúsági minisztert választották meg az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság elnökévé.

Az 51 éves Vadim Gutcajtnak két riválisával szemben nagy fölénnyel szavaztak bizalmat a küldöttek, az insidethegames.biz beszámolója szerint a voksok 83 százalékát kapta meg. Megválasztása előtt az által nyílt meg az út, hogy a rúdugrásban 1988-ban ötkarikás aranyérmes Szergej Bubka, aki tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, lemondott a hazai ötkarikás testület élén 17 esztendőn át betöltött posztjáról.

A miniszteri tisztét is megtartó új elnök a Független Államok Közössége, vagyis a szovjet tagországokat összefogó FÁK egyesített csapatának tagjaként 1992-ben, Barcelonában olimpiai bajnok lett kardvívásban. Gutcajt az aranyérmes kardcsapatban együtt vívott Sztanyiszlav Pozdnyakovval, aki jelenleg az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke.

Gutcajtnak két vb-érme is van, mindkettőt az 1991-es budapesti világbajnokságon szerezte: csapatban ezüstöt, egyéniben pedig bronzot.

(MTI, MOB; fotó: noc-ukr.org)