Ecuador fra eszt moa2

„Lenyűgözött az akadémia szerepvállalása a magyar ifjúság olimpiai nevelésében”

2023. 08. 10.
Megosztás

Francia, észt és ecuadori fiatal olimpiai nagyköveteket fogadott a Magyar Olimpiai Akadémia.

Ahogy korábban is beszámoltunk róla, 71 nemzet 121 delegáltja vett rész a görögországi Olümpiában a Nemzetközi Olimpiai Akadémia 63., fiatal olimpiai nagyköveteknek tartott szemináriumán, június második felében. A résztvevőknek lehetősége volt nemzetközi kapcsolatokat, barátságokat kötni. Így tette ezt a magyar delegált is, Vasvári Lili, a MOA és a MOB önkéntese, aki ezúttal három nemzet képviselőjét hozta el a Magyar Olimpiai Bizottság székházába.

Az irodában az akadémia főtitkára, Győr Béla fogadta a fiatalokat. Miután körbevezette őket, a MOA és a MOB működéséről, feladatairól tartott rövid tájékoztatást számukra.

Ecuador fra eszt moa1
MOB-Média/Szalmás Péter

„Hatalmas megtiszteltetés és igazán inspiráló pillanat volt ellátogatni a MOB székházába, megismerkedni a MOA főtitkárával, és azokkal a projektekkel, amelyeket a szervezet az olimpiai értékekre nevelés terén valósít meg” – mondta Adrien Gay, a Francia Olimpiai Bizottság fiatal munkatársa.

Núria Tola, az Ecuadori Olimpiai Akadémia önkéntese rengeteg újdonsággal találkozott. „Lenyűgözött az akadémia szerepvállalása a magyar ifjúság olimpiai nevelésében, mind az olimpiai iskolák és óvodák terén. Alig várom, hogy az itt szerzett tapasztalataimat megoszthassam a saját nemzeti olimpiai bizottságom munkatársaival!”

A találkozás során kiderült, hogy például Észtországban a már hazánkban is elterjedt olimpiai nevelési programot (OVEP) az ottani sportmúzeum népszerűsíti az iskolákban és az óvodákban. „Csodálatos élmény volt bejárni a székházat és megismerni az ott dolgozó embereket. Az olimpiai nevelés fontosságát hallva rengeteg inspirációt gyűjtöttem az észtországi rendszer fejlesztéséhez. Hálás vagyok a Magyar Olimpiai Akadémiának és a MOB-nak, hogy ilyen meleg szívvel fogadtak minket, és bemutatták, milyen nagyszerű módon dolgoznak az olimpiai hagyományok ápolásán” – tette hozzá Sandra Kaldasaun, az észt sportmúzeum munkatársa.

A fiatalok új tapasztalatokkal és inspirációval tértek haza.

(MOA)