20241002 010 MOB elnoksegi

Gyurta Dániel lett a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, bizottságokról is döntött az újjáalakult elnökség

2024. 10. 02.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság szeptember 7-én megválasztott új elnökségének első ülésén számos személyi kérdésben született döntés. A Magyar Olimpiai Akadémia elnöke az olimpiai bajnok Gyurta Dániel lett; a testület kinevezett bizottságvezetőket és tagokat is.

20241002 001 MOB elnoksegi
MOB-Média/Szalmás Péter

Az ülésen részt vett dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is.

20241002 004 MOB elnoksegi
MOB-Média/Szalmás Péter

Gyulay Zsolt az elnöki beszámolóban kitért az elmúlt időszak aktualitásaira. Megválasztása után megköszönte a tagság – és az elnökség – bizalmát, üdvözölte az új tagokat: Berki Krisztiánt, dr. Kolbenheyer Zsuzsannát és Szász Emesét. „Vágjunk bele a Los Angeles-ig vezető négy évbe” – fogalmazott az elnök.

A tisztújítással egy időben a legtöbb bizottság vezetőjének és tagjának a mandátuma lejárt – kivétel az etikai, a sportolói és a felügyelő –, ezért ezek tekintetében személyi döntésekre is sor került. A bizottsági elnökök kinevezésére az MOB alapszabályában foglalt hatáskörében eljárva a MOB elnöke tesz javaslatot az elnökség felé; a bizottsági tagok személyére pedig a Szervezeti és Működési Szabályzat alapján a bizottságok elnökei tesznek javaslatot a MOB elnöksége részére. Az alábbi testületek vezetői újra elfogadták a felkérést.

20241002 007 MOB elnoksegi
MOB-Média/Szalmás Péter

A Fair Play Bizottság elnöke is változatlanul dr. Kamuti Jenő, tagja Deregán Gábor, dr. Cserháti László, Gór-Sebestyén Júlia, Miklósa Erika, Orendi Mihály, dr. Farkas Péter, Kő András és Makray Katalin. A Gazdasági Bizottság elnöke Szalay Ferenc, tagjai dr. Beck György, dr. Bischof Zsolt, Bodnár Péter, Fejér Andor, Jaksa János, Prosits Attila, Rózsa József, Sinka László és Szollár Domokos. A Jogi Bizottságot dr. Mészáros János elnökli, tagjai dr. Borbély Zoltán, dr. Fiák István, dr. Molnár Mária, dr. Neszmélyi Emil, dr. Rakaczki Tamás, dr. Szabó Gergely és dr. Török Ferenc. A Mező Ferenc Sportbizottság elnöke dr. Bodnár András, tagja Dunai Antal, Erdős Sándor, Gergely István, dr. Hargitai András, dr. Magyar Zoltán, Mizsér Attila, dr. Nagy József és Vaskuti István. Az Orvosi Bizottság elnöke dr. Tállay András, tagja Bartusné dr. Szmodis Márta, dr. Halasi Tamás, dr. Matusovits Andrea, Prof. Dr. Merkely Béla, dr. Soós Ágnes, dr. Sydó Nóra, dr. Tiszeker Ágnes, dr. Toman József, dr. Tóth Szabolcs, Prof. Dr. Vágó Hajnalka és Prof. Dr. Zima Endre. A Sportszakmai és Sporttudományos Bizottság elnöke dr. Sós Csaba, tagjai Altorjai Sándor, dr. Bartha Csaba, Bácsi Péter, Boczkó Gábor, Csabai Edvin, dr. Gál Andrea, Horváth Gabriella, Juhász István, Némethné Harmat Rózsa, Patakfalvy Miklós, dr. Radák Zsolt, dr. Szabó Tamás, Szász Máté és ifj. Telegdi Attila. A Hagyományőrző Bizottság megszűnt, miután hasonló feladatokat látott el, mint – részben – a Mező Ferenc Sportbizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia. A Média és az Esélyegyenlőségi Bizottság összetételéről később születik döntés.

20241002 008 MOB elnoksegi
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Olimpiai Akadémia elnökének Gyurta Dánielt választották, a főtitkár továbbra is Győr Béla; a MOA tanácsának tagja Becsey János, dr. Csisztu Zsuzsanna, dr. Gál Andrea, Győr Béla, dr. Iglódi Endre, dr. Killyéni András, Martinek János, dr. Printz János Károly, Rédli András, Prof. Dr. Szakály Sándort, Szijj Lilla és dr. Szikora Katalin. Gyurta Dániel a MOA ötödik elnöke, Schmitt Pál mellett a második, aki olimpiai bajnokságot nyert.

Gyulay Zsolt tájékoztatott arról is, hogy a MOB Sportolói Bizottsága néhány nap múlva fog újjáalakulni, tagnak 12-en jelentkeztek.

Az elnökség döntött a Limában rendezett U20-as atlétikai világbajnoksággal, valamint a zágrábi U19-es női vízilabda Európa-bajnoksággal kapcsolatos eredményességi támogatásokról is.

20241002 003 MOB elnoksegi
MOB-Média/Szalmás Péter

Napirendi pont volt az olimpia programjára felkerülő sportág szövetségi delegálása jogosultságának megállapítása is. A MOB elnöksége megállapította, hogy a Magyar Amerikai Futball Szövetség jogosult a MOB közgyűlésébe egy főt delegálni. Fábián László főtitkár a tájékoztatásban elmondta, hogy a sportág szerepel a Los Angeles-i, 2028-as nyári olimpiai játékok programjában, a delegálásnak ezért van aktualitása.