Liu Shaoang1

Liu Shaoang nyerte a 184. magyar olimpiai bajnoki címet

2022. 02. 13.
Megosztás

A pekingi téli olimpia utolsó egyéni férfi rövidpályás gyorskorcsolyázó távján, 500 m-en olimpiai bajnoki címet nyert Liu Shaoang. Vasárnap Kékesi Márton 34. lett az alpesi sízők férfi óriás-műlesikló számában.

Vasárnap három magyar is érdekelt volt az 500 méter negyeddöntőjében. Nehéz feladat előtt álltak a fiúk, hiszen Liu Shaolin Sándor a 4., Liu Shaoang a 3. pozícióból kellet, hogy elrajtoljon futamában. Kroeger John-Henry helyzete volt biztató, mivel a 2. rajthely jó lehetőségeket kínált a továbbjutáshoz. Az elődöntőhöz mindhármuknak az első két hely, vagy a két legjobb harmadik helyen elért jó idő megszerzése jelenthetett elődöntőt.

20220213 004 BEIJING 2022 13 gyorskorcsolya
Peter Szalmas

Sándor a 2. futamban jó startjának köszönhetően gyorsan harmadik lett, az utolsó körnek is így vágott neki. Próbált kívülről előzni, ám a lett Kruzbergs a végén visszajött rá, és célfotóval megelőzte, így Liu Shaolin a futam negyedik helyén 40.700 másodperces idővel kiesett.

20220213 005 BEIJING 2022 13 gyorskorcsolya
Peter Szalmas

Krueger a 3.futamban a rajt során megbotlott, így az első kör végére negyedik lett. Hiába próbálkozott, lemaradt, és csak ötödik helyen ért célba 40.844 másodperccel. Így két magyar már biztosan nem lehetett ott az elődöntőben.

20220213 008 BEIJING 2022 13 gyorskorcsolya
Peter Szalmas

Liu Shaoang igyekezett megmenteni a magyarok becsületét. A második helyről kicsúszott előle a kanadai Pierre-Gilles, ennek köszönhetően hamar a biztos továbbjutást érő második helyen találta magát, majd egy remek előzéssel megnyerte futamát 40.386 másodperccel, ami a harmadik legjobb idő volt a mezőnyben, azaz az elődöntőben már a kettes pozícióból indulhatott.

20220213 009 BEIJING 2022 13 gyorskorcsolya
Peter Szalmas

Magyarország első egyéni téli olimpiai dobogós sportolója a megismételt rajtot nem jól kapta el, a kanadai Dubois megelőzte. A szám magyar világbajnoka aztán két körrel a vége előtt parádésan visszaelőzött, és már nem engedte át az éllovas pozíciót, mert magabiztosan verte vissza az előzési szándékokat, így megnyerte a futamot 40.157 másodperces idővel, ami az egész nap eredményeit tekintve a legjobb idő volt.

Liu celban

Ádó a finálénak a legkedvezőbb belső helyről vághatott neki. A 23 éves gyorskorcsolyázó remekül kapta el a megismételt rajtot, parádés tempóban rótta a köröket, és minden előzési szándékot gond nélkül visszavert - főleg az orosz Ivlijev támadta -, így végül történelmi sikert ért el. Ő lett a téli sportok első egyéni olimpiai bajnoka, továbbá ő szerezte meg Magyarország 184. aranyérmét az olimpiákon. Liu Shaolin Sándor a 13., Krueger John-Henry a 17. helyen végzett.

Boldog kuldottseg

A magyar küldöttség ezzel a harmadik érmét nyerte a kínai fővárosban és az éremtáblázaton a 18. helyre kapaszkodott fel. Korábban a vegyes váltó és Liu Shaoang 1000 méteren egyaránt harmadik helyen zárt.

Thomas bach 22 02 13 shorttrack

A versenyt a helyszínen tekintette meg Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál NOB-tag, a MOB tiszteletbeli elnöke és Schmidt Gábor, a MOB alelnöke is.

20220213 MA kekesi marton 011

Vasárnap reggel zord időjárás fogadta a férfi óriás-műlesiklás mezőnyét. Esett a hó és a látási viszonyok sem voltak 100 százalékosak. A 89 fős mezőnyben 54-en tudtak lejönni elsőre a lejtőn, közöttük volt az első futam 39. helyén végzett Kékesi Márton.

20220213 MA kekesi marton 01

A második futam a tervezettnél 75 perccel később kezdődött . A szervezők igyekeztek a lehető legoptimálisabb állapotba hozni a pályát, illetve abban bíztak, hogy javulnak a látási viszonyok.

Kékesi Márton a második futamban is hasonlóan jött le, igyekezett stabilitásra törekedni, de nem volt meg mindig az optimális ritmusa, végül a győztestől 24.19 másodperccel lemaradva 34. lett. Négy éve, Phjongcshangban ebben a számban 42. volt.

Megjegyzendő az olimpiák során ez a helyezés az eddigi legjobb magyar óriás-műlesikló teljesítmény, hiszen előtte, 2006-ban Torinóban Marosi Attila végzett a 38. pozícióban. Márton a pekingi játékokon még műlesiklásban indul, szerdán.

Photo 2022 02 13 11 49 07

"A mostani egy taktikus versenyzés volt, mert látva, hogy milyen bukások voltak, nem lehetett úgy menni, ahogy elterveztem, vagy ahogy korábban versenyeztem. A 61-es számmal indultam, és ehhez képest helyezésben tudtam javítani, sőt, még az előző olimpiai helyezéshez is. A győztes időhöz képest százalékban annyira nem. Éppen ezért vegyes érzések vannak bennem. Örülök, hogy meg tudtam csinálni kétszer a pályát. A körülményekhez képest nem tudtam a legjobbat nyújtani, viszont a szituációból kihoztam a legtöbbet" - mondta az MTI-nek a magyar alpesi síző.

"Mentálisan volt fontos, hogy most megcsináljam a pályát, van már értékelhető eredményem az olimpián, és ez erőt ad a műlesiklásra. Alapvetően szlalomversenyző vagyok, ezért is ebben várok jobb eredményt magamtól, százalékos időhátrányban is" - tette hozzá Kékesi Márton.

A versenyt végül 47-en fejezték be értékelhető eredménnyel.

011

Vasárnap jó hírrel szolgált a snowbordos Kozuback Kamilla édesapja, Jeremy.

"Egy orosz versenyző nem áll rajthoz, míg egy japán sérülés miatt visszalépett a Big Air hétfői rajtjától, így Kamilla ott lehet ahétfőn magyar idő szerint 2.30-kor kezdődő kvalifikációban.

Kozuback csütörtökön kapott engedélyt, hogy tartalékként edzhessen a sáncon, így péntektől már ott gyakorolhatott. A hódeszkás sérülések miatt ebben a szezonban kevés big air versenyen indult - pedig ez a kedvenc száma -, legutóbb december elején.

A big air az egyetlen havas szám az olimpián, amelyet nem a hegyekben, hanem a fővárosi Big Air Soukangon, egy használaton kívüli hatalmas gyártelepen felépített ugratón rendeznek.

A versenyzők közel 80 méter magas mesterséges lejtőn csúszhatnak lefelé - valaki előbb lejjebb is jön, hogy ne legyen akkora lendülete -, és a megszerzett lendületből hatalmas ugrást hajtanak végre és közben több trükköt mutatnak be.

(Fotó: MOB/Szalmás Péter, Molnár Ádám)