Batch 20220204 037 BEIJING 2022 04 megnyito

Madárfészek 2.0

2022. 02. 05.
Megosztás

Fenntarthatóság és praktikum: minden, amit a téli olimpia helyszíneiről tudni érdemes!

Peking híres Nemzeti Stadionja, a Madárfészek immáron másodjára fogadta a világ sportolói elitjét, hiszen a 2008-as nyári játékok után a 2022-es téli olimpián is itt lobogott fel az olimpiai láng a nyitóünnepségen, és a záróünnepséget is itt rendezik majd. További négy olyan létesítmény várja a sportolókat, amelyek már a nyári olimpián is otthont adtak különböző versenyszámoknak. Ebből is látszik, hogy a téli játékok szervezői a helyszínek kialakításánál és későbbi üzemeltetésük során is kiemelt figyelmet szentelnek a fenntarthatóságnak.

Batch 20220204 001 BEIJING 2022 04 megnyito
MOB, Szalmás Péter

A környezetvédelem jegyében Peking karbonsemlegességet célzott meg, ennek érdekében alacsony szén-dioxid kibocsátású létesítmények és közlekedési megoldások fogják kiszolgálni a játékokra érkezőket. Mindezek mellett ez lesz az első olyan olimpia, ahol a versenyhelyszínek energiaszükségleteit megújuló forrásokokból fogják ellátni ­– elsődlegesen a szél és a nap energiáját felhasználva.

A téli játékok központjában ezúttal három helyszín játszik kulcsszerepet, Peking, Yanqing és Zhangjiakou. A játékok ideje alatti környezetkímélő és gyors közlekedést a nemrégiben átadott távolsági gyorsvasút fogja megkönnyíteni, aminek segítségével mind a három olimpiai helyszín egy órán belül elérhető lesz.

Pekingi zóna

A pekingi zónában lévő olimpiai falu elsősorban a jeges sportokban versenyzőknek nyújt majd otthont. Az itt található 2300 fő befogadására alkalmas épületek a játékokat követően értékesítésre kerülnek. Ebben a zónában helyezkedik el a már említett Madárfészek stadion is.

National Aquatics Centre

 • Curling

A 2008-as pekingi olimpia vizes versenyszámainak ikonikus helyszíne. Különleges, doboz alakú dizájnjára utalva kapta a „Water Cube” vagyis „Vizes kocka” becenevet, ami a téli játékokra jeges kockává alakul át. Kihasználva a helyszín sokszínűségét, a későbbiekben évszaktól függően téli és nyári sportágak otthonául fog szolgálni.

Peking 2022

Peking, 2022. február 4. A téli olimpiai játékok curling versenyeinek otthont adó pekingi Nemzeti Vizi Központ 2022. február 4-én. MTI/AP

MTI, Nariman el-Mofti

National Indoor Stadium

 • Jégkorong

A tradicionális, kínai összecsukható legyezőre hasonlító komplexumban, a 2008-as nyári olimpián ritmikus gimnasztika, trambulin és kézilabda versenyeket rendeztek, most pedig a jégkorong mérkőzések egyik helyszíne lesz.

Wukesong Sport Centre

 • Jégkorong

18 000 látogató befogadására alkalmas csarnok. A National Indoor Stadium mellett a jégkorong versenyek másik fontos bázisa lesz. A nyári játékokon is használt épület anno kosárlabda mérkőzések helyszíne volt.

National Speed Skating Oval

 • Gyorskorcsolya

A gyorskorcsolya versenyeknek otthont adó National Speed Skating Oval az egyetlen újonnan épített helyszín, amely a 2008-as játékról már ismert Olimpiai Parkban helyezkedik el.

Capital Indoor Stadium

 • Rövidpályás gyorskorcsolya, műkorcsolya

Az 1968-ban épült aréna számos ikonikus sportesemény helyszíne volt már. A nyári játékok alatt röplabda mérkőzések zajlottak itt, most a korcsolyázok fogják megmérettetni magukat.

20220201 MA gyorskorcsolya edzes 02
MOB, Molnár Ádám

Big Air Shougang

 • Freestyle síelés Big Air, snowboard Big Air

A világ első állandó Big Air pályája, amely kétségtelenül az egyik legegyedibb helyszín a téli olimpián, egy korábbi acélgyár területén épült, négy ipari hűtőtorony hátterében. A játékokat követően fontos szerepet szánnak a komplexumnak, hiszen nem csak verseny- és edzőhelyszín, hanem kulturális és civil rendezvények központjává alakul.

Yanqing Zóna

A yanqingi olimpiai zóna az alpesi sí, bob, szánkó és szkeleton rendezvények helyszíne. Peking városközpontjától 75 km-re fekszik a terület, amely egy csodás természeti adottságokkal rendelkező síparadicsom. Az itt található olimpiai falut az észak-kínai hegyi falvak kulturális jellegzetességeinek megfelelően tervezték, hangsúlyt fektetve a kínai kultúra és a környezetvédelem aspektusaira. A falu 1430 főnek nyújt szállást az olimpia ideje alatt.

National Sliding Centre

 • Bob, szkeleton, szánkó

A 2000 ülőhelyet és további 8000 állóhelyet biztosító központ az első sliding track pálya Kínában és egész Ázsiát tekintve is csak a harmadik. A játékok befejeztével edzés- és versenyhelyszínként fog funkcionálni a kínai válogatott számára.

National Alpine Ski Centre

 • Alpesi síelés

A yanqingi olimpiai falutól északnyugatra, Xiaohaituo hegységben található olimpiai helyszín, egy hét pályából álló síközpont. A nagy befogadóképességű komplexumot később nemzetközi verseny- és edzésközpontként fogják használni.

20220203 MA toth zita edzes 09
MOB, Molnár Ádám

Zhangjiakou zóna

Zhangjiakou, a népszerű kínai síparadicsom Pekingtől 180 kilométerre fekszik. A 2022-es téli játékok alatt sí és snowboard versenyek helyszíne lesz. Az itt kialakított 2640 fős olimpiai falut a játékok után üzleti klaszterré alakítják.

National Cross-Country Centre

 • Sífutás, északi összetett

Ezt az új sífutóközpontot a játékok után újra parkosítják, valamint szabadtéri jégpályává alakítják, ami különböző rendezvények és sportesemények helyszíne lesz.

National Ski Jumping Centre

 • Síugrás, északi összetett

A „Snow Ruyi” becenéven is emlegetett létesítményben rendezik a síugró és az északi összetett versenyeket. A komplexumban található síugrósánc kialakítása egy kínai talizmánra, a ruyi jogarra hasonlít, innen ered a becenév is.

Batch 20220203 040 BEIJING 2022 03
MOB, Szalmás Péter

Genting Snow Park

 • Freestyle sí, snowboard

A már üzemelő síközpont ad otthont a Freestyle sí és snowboard versenyszámoknak a 2022-es téli olimpia alatt. A park két különálló részén zajlanak majd a versenyek, mindkettő 7500 néző befogadására alkalmas.

20220202 MA snowboard helyszin 012
MOB, Molnár Ádám

National Biatlon Centre

 • Biatlon

Az észak-kínai hebei tartomány, Zhangjiakou városában található centrum lesz a biatlon versenyek központja. A jövőben az edzés- és versenyhelyszín funkciói mellett turisztikai célokra is szeretnék hasznosítani.

(olympics.com, Nyitókép: MOB/Szalmás Péter)