Makis Asimakoupoulos: Egy ragyogó sporteseménynek nézünk elébe

Makis Asimakoupoulos: Egy ragyogó sporteseménynek nézünk elébe

2018. 04. 16.
Megosztás


A 2019-es minszki Európa Játékok hivatalos weboldala interjút készített az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) sporttanácsadójával, Makis Asimakopoulos-al, aki megosztotta gondolatait az esemény előkészületeivel kapcsolatban.

- Megvitattunk mindent a minszki szervezőkkel az előkészületekkel kapcsolatban, és a nemzeti olimpiai bizottságok képviselői is bepillanthattak a kulisszák mögé a március végi látogatásukkor. Mindannyian jó benyomásokat szereztek a fehérorosz fővárosról, az ott élő emberekről, az eddig felépült nagyszerű sportlétesítményekről, a sportolói faluról, és az összes munkatársról és szervezőbizottsági tagról, akik a második Európa Játékok sikeréért dolgoznak. Minden jel arra mutat, hogy egy ragyogó sporteseménynek nézünk elébe.

- Elégedett a Játékok fő létesítményének, a Dinamo stadionnak az állapotával?

- A Dinamo stadion elhelyezkedéséből adódóan is az esemény állandó középpontjában lesz. Láttuk, hogy hányan dolgoznak azon, hogy a felújítási munkálatokkal időben kész legyenek. Itt lesz a nyitóünnepség is, ami nagyszerű kezdése lesz az Európa Játékoknak. Emellett az atlétikai versenyszámokat is itt rendezik, ahol a legjobb atléták állnak majd rajthoz. A Dinamo stadion pozitív csalódás volt számunkra, csak úgy, mint a többi sportlétesítmény Minszkben.

- Tudna pár szót mondani az fehérorosz miniszterelnök, Andrei Kobyakov által irányított minszki szervezőbizottságról, és az EOB-val zajló közös munka sikerességéről?

- Ez egy hatalmas siker és megtiszteltetés, hogy a szervezőbizottság elnöke az ország miniszterelnöke. Úgy gondolom, hogy a Játékok szervezői mind profi szakemberek, mindenki beszél angolul, és tudják a dolgukat. Emellett nyitottak az új dolgok és a visszajelzések iránt, ami gyorsabb munkát eredményez. A szervezőbizottságban sokkal több szakember dolgozik amióta először jártam Minszkben a Koordinációs Bizottsággal. Ez azt jelenti, hogy egy nagy lépést tettek azóta.

- Korábbi kontinentális- és világeseményeken gyakori probléma volt a tömegközlekedés sikeres összehangolása a rendezvénnyel. Ez mekkora gondot okozhat Fehéroroszországban?

- Nem gondolom, hogy ez itt problémát okozhat. Nem csak azért, mert a szervezők egy megfelelő tervet készítettek ennek az áthidalására a város önkormányzatával közösen, hanem azért is, mert nagyon jó Minszk infrastruktúrája, ami a Játékokra való felkészülés alatt csak tovább fejlődött. Ezért úgy gondolom, hogy a város nagyszerű feltételeket biztosít majd a zökkenőmentes közlekedéshez az esemény alatt.

- Ön szerint minden készen áll a szurkolók elkápráztatására?

- Nagyon fontos, hogy az európai szurkolókat meg tudják szólítani. Fehéroroszország számára ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megismertessék az emberekkel az országukat. Szerintem ennek kell lennie a fő nézőpontnak, amikor népszerűsítik a sporteseményt, hiszen ez számos előnnyel járhat az ország számára. Úgy gondolom, hogy Minszk egy gyönyörű város, ami egy gyönyörű ország fővárosa, és ezt meg kell mutatni az embereknek.

- Mit gondol a sportolók és a szurkolók vízummentességéről az Európai Játékok alatt?

- Jeggyel vagy akkreditációval vízum nélkül is be lehet majd lépni az országba. Ez egy tökéletes alkalom arra, hogy az érdeklődők minden stressz és probléma nélkül eljussanak Fehéroroszországba.

- Lesznek szurkolói zónák az esemény ideje alatt?

- Szerintem ez egy nagyszerű ötlet. A legtöbb multisport-eseményen, mint például az olimpiákon vagy az Európa-bajnokságokon is vannak szurkolói zónák, kulturális programokkal. A sport és a kultúra összetartozik, és az érdeklődők nem csak a sporteseményeket láthatják, de megismerkedhetnek egy új ország kultúrájával is. Volt ezzel kapcsolatos egyeztetés már, és remélem, hogy lesznek szurkolói zónák és kulturális programok is.

- Minden létesítmény közel van egymáshoz Minszkben. Ön szerint ez egy előny a rendezők számára?

- Ez tényleg így van, a rendezvény alatt használt létesítmények nagyon közel vannak egymáshoz, a sportolói falu és a csapatok képviselői által használt hotelek mind a belvárosban vannak. Ez egy nagyszerű lehetőséget ad a szervezők kezébe arra, hogy még teljesebb élményt adjanak az idelátogatóknak, akik könnyen és gyorsan elérhetnek minden létesítményt. Ezzel időt nyerhetnek, amit később a város felfedezésére is használhatnak.

- Mennyire lehetséges egy ilyen méretű sporteseményt limitált pénzügyi feltételekkel megszervezni?

- Először is szeretném leszögezni, hogy Fehéroroszország minden tőle telhetőt megtesz. A Játékok szervezése fenntartható és vonzó lehet Európa más országai számára is a későbbiekben. Az igaz, hogy a költségvetésnek vannak határai, de a szervezőknek lehetőségük van olyan létesítményeket használni, amik már korábban felépültek, és a szervezésben résztvevő szakemberek tapasztalatával tovább lehet csökkenteni a költségeken, ami példaként szolgálhat majd a későbbi rendező országoknak is

- Érkezik bármilyen segítség az Európai Olimpiai Bizottságtól?

- Az EOB sok területen állja a szervezés költségeit, például a sportolók utaztatását. Emellett pedig a képviselőink gyakran látogatnak Minszkbe, hogy nem csak pénzbeli, de szakmai támogatást nyújtsanak a fehérorosz szervezőknek, hiszen ez is legalább annyira fontos, mint a pénz. Emellett pedig ezzel is lehet hosszú távon csökkenteni a költségeket.

- Fog ebből Fehéroroszország profitálni?

- Egyértelműen. Ez az ország fő célja az Európai Játékok rendezésével; hogy mind az ország, mind a főváros profitáljon belőle. És mi is azért vagyunk itt, hogy segítsünk a szervezőknek a legtöbbet kihozni az eseményből.

- Sokszor látni fényképeket elhagyatott sportlétesítményekről az interneten. Ön szerint ez probléma?

- Szerintem ez egy nagy probléma. A nagy sportesemények szervezőinek a fenntarthatóságot kell szem előtt tartaniuk, és nem költhetnek hatalmas összegeket olyan létesítmények építésére, amik a későbbiekben nem lesznek használva. Példának ott van Görögország, ahol ilyen téren nem végeztek jó munkát, hiszen számos létesítmény áll elhagyatottan. Ugyan ez a helyzet Rio vagy Sydney esetében is. Fehéroroszország esetében más a helyzet, hiszen korábban felépített és használatba vett létesítményekben lesznek megrendezve a versenyszámok. Az ezzel megspórolt költségeket pedig más területeken lehet hasznosítani.

- Van egy olyan vélekedés, hogy nagy sportrendezvényeket csak nagy és gazdag országok rendezzenek. Önnek mi erről a véleménye?

- Igen, hallani ilyen hangokat. Ennek ellenére, én támogatom a NOB elnök Thomas Bach elképzeléseit, aki évek óta az olimpia fenntarthatóbbá tételén dolgozik, és ennek látható eredménye is lesz 2020-ra. Bach elképzelései szerint a jövőben az olimpiát 2-3 ország közösen szervezi majd, olyan létesítményekben, amiket már korábban felépítettek és használnak. Ezzel pont azt akarja elérni, hogy a nagy sportesemények rendezése a lehető legtöbb ország számára elérhető legyen, és ne csak a leggazdagabbak számára.

- Mit tegyen a szervezőbizottság, hogy minőségileg felkészülhessen a Játékokra?

- A legfontosabb, hogy megtalálják az alkalmas embereket a szükséges pozíciókra. Ha ez megvan, ezeknek a szakembereknek a lehető leghamarabb munkába kell állniuk. Ezért a legfontosabb, hogy tovább növeljük a szervezőbizottság személyzetét, ami egyben a legnagyobb kihívás is. Emellett pedig tanulni kell a korábbi rendező országok tapasztalataiból, hogy jobban és gyorsabban folyjanak az előkészületek.

- Van bármilyen aggodalma a szervezőbizottsággal kapcsolatban?

- Le szeretném szögezni, hogy nincs semmiféle aggodalmam, sem a szervezőkkel, sem a Játékok sikerességgel kapcsolatban.

(minsk2019.by, fotó: Twitter)