Milyen koreai ételeket fogyasztanak az olimpikonok?

Milyen koreai ételeket fogyasztanak az olimpikonok?

2018. 02. 21.
Megosztás

A phjongcshangi téli olimpia szervezői természetesen helyi ételekkel is kedveskednek az odalátogató sportolóknak. A kangnüngi olimpiai falu hatalmas, svédasztalos rendszerű sportolói étkezdéjében a koreai szekció négy részre osztható: 1. koreai barbecue, 2. levesek és főzelékek, 3. pibimbap, 4. köretek.

1. Aki már járt Dél-Koreában, az tudja, mekkora kultúrája van itt a barbecue-éttermeknek, ahol az asztal közepén kialakított grillen sütögetheti az ember a különféle húsokat a barátai társaságában. Ebből a vonalból érkezik a pácolt marhaborda, és valamilyen általam be nem azonosítható logikát követve itt találjuk a népszerű, koreai zöldséges üvegtésztát (csapcshe), valamint három fajta helyi, zöldéges minilepényt/minipalacsintát (póréhagymás, sütőtökös és krumplis) is. Noha a koreai konyhának nem része a krumpli, Kangvon tartomány e tekintetben kivételnek számít, így kézenfekvő volt, hogy szerepeltessék a provinciában található Kangnüng városában.

2. A mai napon ebédidőben helyi zöldségkása (csuk) helyett koreai csontleves és babcsíra leves közül lehetett választani.

3. A szervezőbizottság a jelek szerint a koreai kevert, afféle „mindent bele” rizs (pibimbap) hangsúlyos prezentálása mellett döntött. A nagy szemű, ragacsos fehér rizshez minden versenyző maga válogathat a változatos hozzávalók közül: apróra vágott marhahús, babcsíra, reteklevél, retek, spenót, cukkini és sárgarépa szabadstílusú mixe szerepel a koreai csilipaszta mellett. A pibimbap koronájának tekintett tükörtojás az olimpiai kantinban – vélhetően praktikus okokból – elmaradt.

4. A köretek szekciójánál zöldséglevelek, fokhagyma, két saláta (tofu és hajdinazselé), valamint a kvintesszenciálisan koreai kimcsi (jellemzően erjesztett, csilipaprikával és fokhagymával fűszerezett kínai kel) néhány variánsa közül lehet válogatni. A nyugatiak között megosztónak számító kimcsit a világ egyik legegészségesebb ételeként tartják számon.

Helyi alkoholmentes italok is szerepelnek a kínálatban, ezek közül a mai napon a zöldszilvás tea (mesilcsha) és az édes rizsital (sikhe) volt elérhető.

(MOB/Teszár Dávid)