Torna Eb Törökországban

Mindkét tornász-csapatunk ott lehet az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon

2023. 04. 17.
Megosztás

Kovács Zsófia összetettben ezüstérmes a tornászok Európa-bajnokságán. A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni négy érmet szerzett a franciaországi Thiais Grand Prix-in. Kós Hubert olimpiai kvalifikációs szintet úszott 200 háton. Mérsékelt magyar eredmények az ankarai öttusa-világkupán. A női kézilabda-válogatott kijutott az év végi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. A férfi jégkorongozók előkészületi mérkőzésekkel készülnek a májusi elit világbajnokságra. A női vízilabda-válogatott ott lehet a szuperkupa fináléban. A magyar sportlövők két aranyéremmel tértek haza a perui világkupáról.

Eb noi delegacio
matsz.hu

Torna. A törökországi Antalyában rendezték a tornászok Európa-bajnokságát. A csapatversenyen a Kovács Zsófia, Székely Zója, Mayer Gréta, Szilágyi Nikolett, Czifra Bettina Lili alkotta magyar csapat minden idők legmagasabb magyar női csapatpontszámával a negyedik helyen végzett. Ezzel a hölgyek jogot szereztek az októberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon való részvételre. A férfiak sem maradtak le a kvalifikációs vb-ről, mert a Mészáros Krisztofer, Molnár Botond, Kiss Balázs, Bátori Szabolcs, Balázs Krisztián összeállítású gárda a 10. hely megszerzésével szintén harcolhat az olimpiai kvótáért.

Egyéniben két-két magyar jutott be az egyéni összetett 24-fős fináléjába. Kovács Zsófia három szer után még az élen állt, de a talajon a brit Gadirova még nála is jobbat teljesített, így Zsófia ezüstérmet szerzett. A másik magyar döntős Székely Zója a 17. helyen zárt. A férfiak versenyében egy 14. és egy 17. hely jutott Mészáros Krisztofernek és Molnár Botondnak.

A szerdöntőkben Kovács Zsófia háromszoros Eb-aranyérmes tornász a gerenda fináléjába másodikként került be. A döntőben a gyakorlatára 13,500 pontot kapott, ám a magyar csapat óvást nyújtott be az egyik elem miatt. Végül Kovács 13,700 ponttal zárt, és felállhatott a dobogó harmadik fokára. Felemáskorláton az egyéni verseny két magyar döntőse, Kovács Zsófia az 5., Székely Zója a 6., pontszerző helyen végzett. Kovács Zsófi talajon a 8. helyen zárta az Eb-t. A nyújtó fináléjában Mészáros Krisztofer 5., míg Balázs Krisztián 8. lett.

„Többek között megelőztük a románokat, a németeket, és a franciákat a csapatversenyben. Kovács Zsófia nagyot versenyzett, több fináléban is érdekelt volt, de gyakorlatilag mindenkit dicsérhetünk Székely Zójától Mayer Grétán át Czifra Bettina Liliig” – nyilatkozott Altorjai Sándor, a szövetség főtitkára.

Amit kitűztünk célul, azt megcsináltuk – mondta Kovács István szövetségi kapitány. „Ez komoly siker, hogy a csapat mehet az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. Kevesen voltunk, a srácoknak külön kihívás volt az, hogy a két sérült emberünk, Kardos Botond és Tomcsányi Benedek nélkül kellett a felkészülést is végig csinálni, azon leszünk, hogy a lehető legjobb csapatot rakjuk össze a vb-re” – mondta a szakember.

A világbajnokságot október 1-8. között rendezik Antwerpenben. A csapatversenyeken már ott van a férfiaknál Kína, Nagy-Britannia és Japán, a nőknél Kanada, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. A vb-n további 9-9 válogatott csatlakozhat az olimpiai mezőnyhöz.

Ritmikus gimnasztika Eb - Megtartotta elsõ kontrolledzését a
MTI/Kovács Tamás

RG. Pigniczki Fanni remekelt a franciaországi Thiais Grand Prix-n: összetettben 3. lett, és valamennyi kéziszerrel bejutott a fináléba. A felnőtt magyar együttes kéziszercsapat szintén döntős lett mindkét szerrel, összetettben pedig hetedikként zárt. Fanni a szerfinálékban karikával arany-, szalaggal és buzogánnyal pedig ezüstérmet szerzett. A magyar együttes kéziszercsapat, Urbán-Szabó Mónika, Pesti Dalma, Szabados Dóra, Mészáros Mandula Virág, Jurca Lilla és Kajner Gyöngyvirág a döntőben öt karikával 5., míg három szalag, két labdával 8. lett.

Vizes Eb - Úszás
MTI/Kovács Tamás

Úszás. A Pro Swim-sorozat westmonti állomásának úgy vágott neki Kós Hubert, hogy 200 háton 1:57.64 volt az egyéni legjobbja. Aztán a viadal előfutamában ezen az eredményen jelentősen faragott (1:56.28) a december óta az Egyesült Államokban készülő 20 éves versenyző. Az esti döntőben Hubert tovább javított az időeredményén, immár az 1:56-ot is feltörte, és 1:55.95-tel, a világ idei legjobb idejével győzött. Ezzel a nagy ugrással Kós Hubert igencsak közel került Bernek Péter 2017-es országos rekordjához (1:55.58) – az biztos, hogy a szerdától szombatig tartó kaposvári országos bajnokságon ezt nem dönti meg, hiszen Kós marad Amerikában, s ott készül tovább Bob Bowmannel a júliusi fukuokai világbajnokságra.

Öttusa Eb - Férfi döntõ
MTI/Bodnár Boglárka

Öttusa. Ankarában rendezték a sportág második világkupa-versenyét, ahol öt magyar versenyző indult. Alekszejev Tamara az elődöntő csoportjában a 11. helyen végzett és nem jutott a fináléban.

Martinek János szövetségi kapitány értékelte a fináléban szerepelt magyarok teljesítményét: „Kamilla reggel a lovaglásnál hibátlanul teljesítő lovat húzott, de ennek ellenére komplikált lovaglást igényelt, amit sajnos Kami nem tudott megoldani, így a pálya elején három kitöréssel eldőlt, hogy nem szólhat bele az érmes helyezésekbe. Természetesen mindent megtett a további számokban is, így a kombiban egy helyet előrelépve a 17. helyen zárta a versenyt. A fiúknak sem sikerült hibátlanul lovagolni, így mind a hárman értékes pontokat hagytak a pályán. Úszásban hozták a kötelezőt, majd a kombiban Bence tartva a pozícióját a 7. helyen, míg a másik két fiú, Ricsi egy, Misi két helyet javítva a 10. és a 14. helyen zárta a versenyt” – foglalta össze az olimpiai bajnok sportvezető.

A világkupa-sorozat következő állomását április 25-30. között Budapesten rendezik .

Nõi kézilabda vb-selejtezõ - Magyarország-Izland
MTI/Kovács Tamás

Kézilabda. A hét első felében Izland elleni kettős győzelemmel megszerezte az indulás jogát a november 30-án kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra a női válogatott. A világbajnokságon 32 válogatott szerepelhet. Dánia, Norvégia és Svédország a rendező jogán indulhat a vb-n.

A vb további résztvevői:
Európa: Franciaország, Montenegró és Hollandia (a 2022. évi Eb-ről), Csehország, Horvátország, Lengyelország, Németország, Magyarország, Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna (kvalifikációs selejtezőből)
Afrika: Angola, Kamerun, Kongó, Szenegál
Dél- és Közép-Amerika: Argentína, Brazília
Ázsia: Dél-Korea, Irán, Kazahsztán, Kína
Közép-Amerika: Chile, Paraguay
Észak-amerikai és karibi térség: 1 válogatott a júniusi tornáról
Két válogatott szabadkártyás meghívással egészíti ki a mezőnyt.

4 11148
jegkorongszovetseg.hu

Jégkorong. A magyar férfiválogatott az elit osztályú világbajnokságra készül. Nemzeti sorunk Miskolcon felkészülési mérkőzésen Japán ellen először 5-2-re győzött, majd 3-0-ra vereséget szenvedett a második találkozón.

A válogatott további menetrendje:

Április 20., 18.30, Tychy: Lengyelország–Magyarország
Április 21., 20.15, Bytom: Lengyelország–Magyarország
Április 25., 18.30, Milton Keynes: Nagy-Britannia–Magyarország
Április 26., 18.30, Nottingham: Nagy-Britannia–Magyarország
Május 3., 19.00, Budapest: Magyarország–Szlovénia
Május 4., 19.00, Budapest: Magyarország–Szlovénia
Május 9., 19.00, Budapest: Magyarország–Kanada


A világbajnokságot május 12. és 28. között rendezik, amelynek Tampere és Riga ad otthont. A magyar válogatott sorrendben Dánia (május 13.), Egyesült Államok (14.), Franciaország (16.), Svédország (19.), Németország (21.), Ausztria (22.) ellen lép jégre az A csoportban. A csoportok első 4 helyezettje jut tovább a nyolc közé.

A magyar női válogatott a hét közepén fejezte be az elit csoport küzdelmeit. A lányok búcsúztak a tízcsapatos élvonaltól, miután a bramptoni világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában 2-1-re kikapott a német együttestől. Pat Cortina szövetségi kapitány alakulata a franciák ellen sikerrel kezdett, ám azt követően vereséget szenvedett a svédektől és a finnektől is. A magyar válogatott csak akkor maradt volna biztosan az élvonalban, ha öt góllal győz a németek ellen.

Holland1
waterpolo.hu

Vízilabda. Nincs megállás, a héten újabb mérkőzések várnak a női válogatottra, hiszen folytatódik a világkupa-selejtező. Az elmúlt héten, Rotterdamban aratott két győzelemmel (Görögország és Ausztrália ellen) és egy vereséggel (Hollandia ellen) az A-csoport második helyén zárt csapatunk, ezzel kvalifikálta magát a júniusi Szuperdöntőre. Így szerdától péntekig Athénban a hollandok, az olaszok és az amerikaiak társáságban a minél kedvezőbb besorolásáért játszik, miközben a görögök, az ausztrálok, a spanyolok és a kínaiak az A-divízió két fennmaradó szuperdöntős helyéért vívnak majd ádáz csatát. A szuperdöntőt június 23. és 25. között rendezik Long Beach-ben.

Pekler
hunshooting.hu

Sportlövészet. A magyar válogatott három éremmel, két arannyal és egy ezüsttel a kínaiak mögött a második helyen végzett az éremtáblán a perui világkupán.

Az első magyar aranyérem, a 10 méteres légpuska vegyes csapat versenyszámában a Dénes Eszter, Pekler Zalán kettős nevéhez fűződik. A másik magyar egység, a Mészáros Eszter, Péni István duó a 6. helyen zárt a 32 csapatot felvonultató mezőnyben. A 2x30 lövéses alapversenyben a Dénes Eszter, Pekler Zalán páros mindössze egy tizeddel ért el kevesebbet a francia duótól, így ez a két csapat lőhetett az aranyéremért. Az aranymérkőzésen jól kezdett a magyar kettős, 6-0-ra elhúzott, majd a franciák szépítettek, de Dénes Eszterék feltartóztathatatlanul haladtak az aranyérem felé. 14-2 után ugyan a franciák még három sorozatot megnyertek, de a vége így is nagyon magabiztos győzelem lett, 16-8-ra. Az alapversenyben a Mészáros Eszter, Péni István kettős 627.6 (313.5, 314.1) körig jutott, és ezzel a hatodik helyen végzett.

A második magyar aranyérmet a férfiak 10 méter légpuska versenyszámban Pekler Zalán nyerte. A döntő másik magyar résztvevője, Péni István az ötödik helyen végzett. Az ötkarikás szám alapversenyében mindkét magyar nagyszerűen lőtt, Pekler Zalán 630.4 (105.5; 105.2; 105.5; 105.4; 105.3; 103.5) körrel másodikként, Péni István 630.3 (104.5; 104.5; 104.8; 105.7; 105.1; 105.7) körrel a harmadik helyen jutott a nyolcas döntőbe. A fináléban aztán ötször öt sorozatra került sor. Pekler Zalán az első öt lövés után még a második helyen állt, de a második sorozat után már átvette a vezetést és meg is őrizte azt. A döntőt 262.9 körrel zárta és az aranyéremért lőhetett a japán Okada Naojával. Péni István 206.9 körrel az ötödik helyen végzett. A 16 pontig tartó aranymérkőzésen Pekler és a japán Okada Naoja párviadala következett. 0-2 után Pekler Zalán fordított 4-2-re, sőt 10-4-re is elhúzott. Bár 10-10-nél a japán utolérte a magyar versenyzőt, ezután Pekler Zalán percei következtek, sorozatban három alkalommal is nagyobbat lőtt ellenfelénél és magabiztosan 16-10-re győzött.

A nők 10 méteres légpuska versenyszámában Mészáros Eszter a 2. helyet szerezte meg. Az ötkarikás szám alapversenyében 628.3 kört teljesített a junior világbajnok magyar, és bár ezzel a 9. helyen zárt, de az előtte végző kínai csak a ranglistapontokért versenyzett, így Mészáros Eszter nyolcadikként bejutott a döntőbe. A fináléban az első öt lövés után a negyedik, a második sorozat után az ötödik helyen állt, sőt a harmadik öt lövés után szét kellett lőnie a spanyol Paula Grandéval az első hatban maradásért. A szétlövésben először mindketten 9.4 kört lőttek, majd Mészáros Eszter 10.5-et, miközben ellenfele egy tizeddel kevesebbet. A folytatásban a tokiói olimpikon magyar erőre kapott, az 53.4 körös negyedik sorozatnak köszönhetően az élre állt, és bár az ötödik sorozatban „csak" 52 kört teljesített, így is a kínai Vang Cse-lin mögött – aki 262.8 körrel az élen zárt – 262.1 körös teljesítménnyel a 2. helyen végzett, és lőhetett az aranyéremért. A 16 pontig tartó aranymérkőzésen a kínai 7-3-ra elhúzott, és bár Mészáros Eszter 8-8-nál még utolérte ellenfelét, de a folytatásban a kínai percei következtek, és Vang Cse-lin végül 17-9-re győzött. Mészáros Eszter ezzel ezüstérmes lett.

(MOB-Média, összeállítás)