Szemináriumot tartanak a jövő évi Európa Játékok helyszínén

Minsk2019 gyorstalpaló: közvetítés, jegyek, vízum, esport…

2018. 12. 18.
Megosztás


A tervek szerint 160 országban közvetítik majd a 2019-es minszki Európa Játékok versenyeit. A szervezőbizottság reméli, hogy az ekkora mértékű nyilvánosság fellendíti a turizmust Fehéroroszországban az eseményt követő években.

„A játékoknak köszönhetően egyedülálló lehetőségünk nyílik bemutatni Fehéroroszországot, és elmesélni különleges történelmét egész Európában. Reményeink szerint több mint 50 európai ország fogja követni az eseményeket és összesen 160 országban szeretnénk közvetíteni a versenyeket."

A sikeres rendezés érdekében már 15 európai és 34 kontinensen kívüli országgal állapodtak meg a közvetítések feltételeiről, további 13 érdekelt országgal pedig még folynak a tárgyalások. Legfőbb közvetítési és gyártási partnerük az Euronews, mely a játékok és a város népszerűsítése érdekében számtalan tartalmat készít és sugároz. Emellett számos „nagykövettel" működnek együtt.

A hatalmas érdeklődést mutatja, hogy eddig több mint 10 000 db jegy talált gazdára, pedig csak pár hete kezdték el az árusítást. Eredetileg 375 000 db belépővel számolnak, azonban a kereslet függvényében akár 535 000 tiketet is értékesíthetnek.

A szervezők remélik, hogy sok tengerentúli sportrajongó is ellátogat a helyszínekre, melyet nagyban megkönnyíti azon rendelet, mely szerint az adott időszakban, 30 napnál rövidebb tartózkodásra nem szükséges vízumot váltani. Hasonló kedvezményeket vezettek be a 2014-es fehéroroszországi jégkorong-világbajnokság idején is.

Tovább növelhetik az eseményt övező érdeklődést a versenyekkel párhuzamosan megrendezett kulturális programok is. Ilyen például a Fehérorosz Esport Szövetség által rendezett, bemutató jellegű FIFA 19 bajnokság is. A torna résztvevői és a lebonyolítás kialakítása még folyamatban van.

Habár az esport nem titkolt célja, hogy olimpiai sportággá nője ki magát (az idei jakartai Ázsia Játékokon bemutatkozó sportágként szerepelt, 2022-ben Hangzhouban pedig teljes értékű versenyszám lehet), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság álláspontja szerint még sokáig nincs esélye a programba bekerülnie. Valóban egy növekvő és figyelmen kívűl hagyhatatlan iparágról van szó, mégis azzal indokolták az elzárkózást, hogy a játékok nagy része erőszakos és durva, mely nem összeegyeztethető az olimpiák szellemiségével. Mindenesetre azt is hangsúlyozták, hogy fontos különbséget tenni a videójátékok és a sportszimulációs programok közt. Utóbbi kategóriába sorolható a valós labdarúgást imitáló, világszerte népszerű FIFA. A hasonló programok kapcsán elképzelhetőnek tartják, hogy a nemzetközi sportági szövetségek a jövőben profitálni tudnak az esetleges együttműködésekből.

Az Európa Játékokra készülő magyar csapat alakulása a MOB honlapján itt követhető.

(insidethegames.biz-MOB)