Monspart Sarolta 70 évesen is vallja: indulhat a következő évtizede, van célja és feladata

Monspart Sarolta: az 5próba Rióba eseményeire kiemelten igaz, hogy ’a sport mindenkié’

2015. 09. 29.
Megosztás

Szombaton Tatán, az Öreg-tónál futással, kerékpározással és gyaloglással folytatódik az 5próba Rióba kiemelt eseménysorozat. Monspart Sarolta az esemény alapítói közé tartozik, több évtizedes rálátással mindenkinek jó szívvel ajánlja a próbázást.

„Az 5próba Rióba esetében igaz a mondás: ’a sport mindenkié!’. Ahogy mondják: a sport a születéstől a temetésig tart. Az 5próbás eseményeken bárki részt vehet korra és nemre való tekintet nélkül. Teljesíthet egy-egy próbát, aki tíz-húsz kilóval több, mint kellene, és aki tíz-húsz éve nem sportol rendszeresen” – hangsúlyozza a világbajnok tájfutó Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség egykori elnöke, a Magyar Szabadidősport Szövetség és a MOB korábbi alelnöke.

„Az ötpróba-mozgalom a moszkvai olimpia előtt indult, a cél minél több ember megmozgatása volt. A hetvenes évek végén összefogtunk a TF-fel és a Sportkórházzal, az alapítók közt voltam én is. Az esemény egyre szélesebb körben lett népszerű, megmozgat kicsit-nagyot, kisiskolást, szülőt, nagyszülőt, és ennek ez az egyik lényege. Kétféle távot lehet teljesíteni a felkészültségnek megfelelően, a rövidebbeken a család minden egészséges tagja együtt is elindulhat” – mondja Monspart Sarolta, aki hetven felett is aktívan népszerűsíti a szabadidősportot. Előadásokra jár, e mellet nyugdíjasoknak gyaloglóórát tart.

„A gyaloglás is egyre elismertebb szabadidős mozgásforma, aminek folyamatosan nő a bázisa. A futás és a kerékpározás a legnépszerűbb, de a gyaloglás, a bot segítségével való nordic-walking is rohamléptekben terjed. Nem véletlen, hogy az 5próba Rióba öt választható sportága között ezek is szerepelnek. Fontosnak tartom, hogy az esemény az országban minél több helyen minél több embert megmozgasson, minél több kihívással!”

Október 3-án a tatai Ökoturisztikai Központnál 7 és 8 óra között rajtol a gyaloglás/nordic walking (7 és 20 kilométeren), 10-kor a futás (7 és 21 kilométeren), a kerékpárosok pedig 12 és 13 óra között indulhatnak (21 és 56 kilométeren).

Rendezvényközpont: Tata, Öreg-tó, Ökoturisztikai Központ (2890 Tata, Tópart Sétány 2.).

A tatai esemény részletes kiírása ide kattintva olvasható.

Nevezés és még több információ az otprobarioba.hu oldalon valamint az 5próba Rióba Facebook-oldalán található.

(MOB/VF)