Mountain Bike Liga indul 8 állomással

Mountain Bike Liga indul 8 állomással

2013. 02. 12.
Megosztás

Az olimpiai szakág fellendítését fontosnak tartó egyesületek összefogtak és 2013-tól életre hívták a Mountain Bike Liga sorozatot. Az idei évben tíz versenyszervező 8 futammal vág neki a hazai cross country versenyek reformjának.

Az utóbbi években elnéptelenedő olimpiai cross country versenyek és a hazai hegyikerékpár sport helyzete ösztönzőleg hatott a társaságra, így a cross country, mint kerékpáros szakág újbóli felélesztését tűzték ki célként. A leendő sorozattal kapcsolatos egyeztetések már novemberben elkezdődtek, s a szervezés most jutott el abba a fázisba, hogy publikussá válhasson.

A szervezők felismerték, hogy az amatőr kerékpárversenyzők megijednek a cross country versenyektől, aminek oka feltehetőleg a technikás pálya és a verseny stílusa. Mindennek kiküszöbölésére úgy döntöttek, hogy mindenki számára megfelelő versenyzési lehetőséget biztosítanak, s az elit mellett amatőr kategóriát is indítanak.
Az amatőr kategória meghirdetésének célja az indulói tábor növelése azáltal, hogy egy kezdő versenyző számára is teljesíthető pályát alakítanak ki.

A futamok a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szabályainak megfelelően kerülnek lebonyolításra. Az MMTBSZSZ-szel jelenleg folynak a tárgyalások a futamok kupafutammá nyilvánításáról.

A sorozatban szereplő futamok:
2013. május 12. - "Vértes Maraton" XCO (Tatabányai KTK)
2013. június 2. - Eplény Kupa (Veszprémi KE)
2013. június 29. - Csömör Nagydíj (Cube-Csömör)
2013. július 14. - Zalaegerszeg XCO (Zalaegerszegi KSE)
2013. augusztus 18. - II. Ózd Kupa XCO (Ózdi KE)
2013. augusztus 25. - Salgótarján Kupa (Salgótarjáni HKE)
2013. augusztus 31. - MTB Magyar Nagydíj (Vuelta SE)
2013. szeptember 8. - Bringabanda XCO (Bringabanda)

A sorozat megálmodói és mozgatórugói Danó Péter (a HegyiBringa mozgatója és Mountainbike Challange egyik főszervezője), Horváth Szabolcs (Zalaegerszegi KSE elnöke), Kéri István (SuperCross sorozat főszervezője) és Tóth András (SuperCross futam szervezője).

A Mountain Bike Liga további tagjai, akik munkájukkal és tapasztalatukkal biztosítják a versenyek színvonalát: Benkó László (PCCC), Eisenkrammer Károly (Vuelta Sportiroda), Frölich Tamás (Ózdi KE), Kiss Imre (Bringabanda), Rónai Ferenc (Tatabányai KTK), Valter Tibor (Cube-Csömör).

A fenti nevek remélhetőleg sokak számára ismerősen csengenek és biztosítékként szolgálnak arra, hogy egy valóban a sportág előrelépését szolgáló, versenyzőcentrikus sorozat jöhessen létre.

A szervezők komolyan gondolják a sorozatot, előzetes elképzelésük alapján a következő olimpiáig, azaz négy éves ciklusra terveznek. Az első év a tapasztalatgyűjtésről, s az igények felméréséről szól majd. Céljuk, hogy a 2015-ös és 2016-os évben a futamok már C2-es és C1-es státusszal rendelkezzenek, s ezáltal lehetőséget biztosítsanak az olimpiai kvalifikációs pontok gyűjtésére.

(Forrás: Tóth András, Fotók: Kezsó)