Nagy Zsigmond: "A múltbéli eredményesség elvárásokat is jelent Nanjingra!"

Nagy Zsigmond: "A múltbéli eredményesség elvárásokat is jelent Nanjingra!"

2014. 07. 29.
Megosztás

"Büszkén mondhatom, hogy az előkészületekkel kapcsolatos szervezés a végéhez közeledik. Ami a szakmát illeti: a múltbéli eredményesség elvárásokat jelent Nanjingra" - mondta bevezetőjében a szingapúri szereplésre is utalva dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója a II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok előtti utolsó sportági konzultáción kedden, a szervezet székházában.

Dr. Nagy Zsigmond a megbeszélés elején a Magyar Olimpiai Csapat vezetését mutatta be, majd elmondta, az 57 magyar versenyzővel, edzőkkel, a 3 fős egészségügyi stábbal, a csapatiroda munkatársaival összesen 81 fős lesz a csapat, melyhez néhány hazai médium munkatársa is csatlakozik. A küldöttséget Szabó Bence, a MOB főtitkára, a csapatot dr. Nagy Zsigmond vezeti, míg a sajtófőnök Nanjingban Siklós Erik, marketing és kommunikációs igazgató lesz. Az ifjúsági olimpián részt vesz Fábián László sportigazgató is.

A mob.hu oldalán ide kattintva a teljes Magyar Csapatot megtekinthetik, a sportolók fotóira klikkelve pedig a versenyzők adatlaját is elolvashatják.

Nanjing a Jangce folyó alsó szakasza mellett, a deltavidéknél helyezkedik el Sanghajtól kb. 300 km-re nyugatra, és Pekingtől kb. 1200 km-re délre található. Időeltérés Budapest és Nanjing között 6 óra előre a magyar fővároshoz képest

A konzultáción dr. Nagy Zsigmond bemutatta az ifjúsági olimpiai falut is, mely Nanjing Hexi New District részén található, 3 km-re az Olimpiai Sport Centrumtól (cím: 2014 YOG Team of Hungary, Youth Olympic Village, Jianye District, Nanjing, China 210000). Alkohol és dohánytermékek fogyasztása, illetve bevitele az olimpiai faluba és olimpiai akkreditált helyszínekre (verseny- és edzéshelyszínek is) szigorúan tilos.

"Nanjing egy provinciális nagyváros, az olimpiai faluban ötcsillagos, színvonalas ellátásunk lesz. A magyarok az E-épület 6-os szárnyában fognak lakni, mintegy 400 méterre az étteremtől" - ismertette az igazgató, majd hozzátette, nagy önállóságot vár szakmai szempontból és a napi sportági logisztikát illetően a sportági vezetőktől a kínai városban a három hét alatt.

A megbeszélésen elhangzott, a Magyar Csapat augusztus 11-én elsők közt - külön engedéllyel, még a falu hivatalos nyitása előtt - fog megérkezni a 16-án kezdődő játékokra, így lesz idő az átállásra. A csapattagok kettős biztosításban részesülnek a Magyar Posta Biztosítón keresztül.

A csapattól elköszönni a budapesti SYMA-csarnok előtt lehet majd az indulást megelőzően - 10-én 11 és 12 óra között -, a fogadásuk ugyanott 29-én éjfél körül várható.

Dr. Nagy Zsigmond felhívta a figyelmet a közösségi médiumok használatával kapcsolatban az erkölcsi, etikai vonatkozásokra. "A privát szférát, személyiségi jogokat nem sértheti. Médiumoknak dolgozni pedig tiltott, ez kettős funkciót jelentene az olimpiai eseményen" - hangsúlyozta, majd hozzátette, a falu és a versenyközpontok területén térítésmentes wifi-lehetőség várja a résztvevőket.

Az egészségügyi vonatkozásokat dr. Tóth Szabolcs orvos ismertette. Elmondta, a doppingellenőrzésnél minden sportoló kapott egy pendrive-ot, melyen a NOB Nanjingra vonatkozó doppingszabályzata, az aktuális tiltólista és a TUE-információk szerepelnek. Felhívta a figyelmet, hogy a versenyen a fiatalok csak felnőtt kíséretében menjenek doppingellenőrzére, továbbá az olimpiai falun kívüli árustól, utcán, akár éttermben vásárolva a csapattagok lehetőség szerint ne fogyasszanak ételt. A doktor hozzátette, a Béres gyógyszergyár támogatásával vitaminokat kapnak a versenyzők, a faluban pedig 24 órás egészségügyi szolgálat áll a sportolók rendelkezésére. Elhangzott: augusztus 10. és 30. között bármely versenyző bármely helyszínen tesztelhető lesz doppingvizsgálat tekintetében.

A Magyar Olimpiai Bizottság a résztvevőket térítésmentesen adidas sport- és egyedileg gyártatott szabadidő ruházattal látja el, amelyet a kiutazástól a hazaérkezésig minden csapattag viselni köteles a csapatvezetés rendelkezése szerint. Sport- és versenyszám-specifikus felszerelésről minden csapattagnak egyénileg kell gondoskodnia.

Siklós Erik elmondta, a Nemzeti Sportot és az MTVA-t (TeleSportot) is képviselik újságírók Nanjingban. A kommunikácisó és marketing igazgató hozzátette, a formaruhák átvétele folyamatos, a csapatkönyv pedig a fogadalomtételig elkészül.

Az ünnepélyes fogadalomtételre július 31-én 12 órától, a budai Larus étteremben kerül sor, amit csapatgyűlés követ.

Az ifjúsági olimpián 204 ország ifjúsági korú versenyzői fognak rajthoz állni augusztus 16. és 28. között. A magyar sportolók - 57-en - összesen 16 sportágban fognak mérkőzni.

(MOB/Vasvári Ferenc)