Nanjing 2014: a Koordinációs Bizottság elégedett, 30 nap múlva meggyullad a láng

Nanjing 2014: 125 nap a visszaszámlálásból...

2014. 04. 13.
Megosztás

Rohamléptekkel közeledik az ifjúsági korosztály második nyári olimpiája. Szingapúr után négy évvel egy másik ázsiai város, Nanjing várja a fiatalokat. A kvalifikációs versenyek javában zajlanak, a magyar fiatalok közül már többen kivívták a kvótát. 125 nap múlva a kínai városban fellobban a láng, megkezdődnek a játékok.

A magyar fiatalok közül az elmúlt napokban a vívók korosztályos világbajnokságán értek el hárman is olyan eredményt, ami kvalifikációt jelent Nanjingra, majd szorítóba lépnek hamarosan az ökölvívók, hogy megdolgozzanak azért a bizonyos repülőjegyért, tíz fiú küzd Szófiában három kvótáért, ahol a lányok is ringbe szállnak. Asztaliteniszező hölgyünk néhány napja még Kanadában ütötte a kaucsuklabdát, számára még lesz lehetőség a bizonyításra. A többiek április végén, vagy a későbbi időszakban kell, hogy csúcsformával igazolják, van helyük a világ legjobbjai közt augusztus második felében.

Vannak persze, akik a sportági kvalifikációs versenyrendszerüknek köszönhetően már korábban kellett, hogy hozzák a formát. Vannak, akik név szerint kvalifikáltak és "nyugodtak" lehetnek (például a vitorlázók), vannak, akik a nemzetnek (például a kajak-kenusok). Van, akiről majd külön válogatóverseny és a szövetség dönt (például az úszók és kerékpárosok, akik egyelőre bő kerettel dolgoznak).

A nanjingi helyszíneken a játékok előtti ötödik, egyben utolsó látogatását tette Alexander Popov vezetésével a NOB Koordinációs Bizottsága, mely elégedetten nyugtázta a március végén, április elején látottakat.

Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója március utolsó napjaiban csapatvezetői szemináriumon vett részt, amikor 198 ország képviselője közösen tájékozódhatott az előkészületekről. A magyar sportvezető beszámolója ide kattintva olvasható.

A nanjingi szervezők a világ sportdiplomatái előtt épp az elmúlt napokban nyújthattak bepillantást a szervezés előrehaladtáról, a létesítményekről, az infrastruktúrális lehetőségekről a törökországi Belekben, a SportAccord Convention rendezvényein illetve a NOB Végrehajtó Bizottságának ülésén.

Eddig asztalitenisz, judo, kajak-kenu, kerékpársport, öttusa, sportlövészet, úszás, vitorlázás és vívás sportágakban van biztos indulónk a II. Ifjúsági Olimpiai Játékokon.

A magyar sportolók kvalifikációs versenyeit, a megszerzett kvótás versenyzőket (sportági bontásban) a MOB honlapján követhetik, a Magyar Csapatot itt tekinthetik meg.

Nanjingban 12 nap alatt 28 sportág összesen 222 versenyszámában avatnak bajnokot, várhatóan közel 50 fős magyar sportolói küldöttségre lehet számítani. Az ifjúsági olimpiát 2014. augusztus 16. és 28. között rendezik.

A nanjingi programban - vastagon szedve a lehetséges magyar érintettség - íjászat, kosárlabda, kajak-kenu, taekwondo, vitorlázás, úszás, súlyemelés, tenisz, ökölvívás, cselgáncs, lovaglás, vívás, atlétika, kézilabda, torna, birkózás, golf, evezés, lövészet, rögbi, kerékpározás, triatlon, gyeplabda, ritmikus gimnasztika, búvárúszás, strandröplabda, asztalitenisz, labdarúgás, öttusa és tollaslabda szerepel.

Az első ifi ötkarikás játékokon, Szingapúrban 204 nemzet vett részt, akkor az összesített éremtáblázaton 17 éremmel a 8. helyen zárták a magyar fiatalok.

(Fotó: dr. Nagy Zsigmond)