Nanjingból a felnőtt világranglista élére – miért ne?

Nanjingból a felnőtt világranglista élére – miért ne?

2014. 07. 10.
Megosztás

Stollár Fanny történelmet írt felnőtt bajnoki címével 2012-ben, de a korán jött siker következtében csak még inkább megjött a teniszező étvágya, ami rendkívül jó jel – például a nanjingi ifjúsági olimpiára nézve.

Stollár Fanny gyerekként (nem mintha annyira régen lett volna…) számos sportágat kipróbált: szülei levitték az uszodába, beíratták ritmikus gimnasztikára, atlétikaedzésre, sőt kézilabdában kifejezetten ígéretes pályát futhatott volna be, ám végül a tenisz mellett tette le a voksát, és az elmúlt évek sikerei arról árulkodnak, jobb döntést nem is hozhatott volna.

A tehetséges teniszező tavalyelőtt hívta fel magára először a szélesebb közvélemény figyelmét, mikor bajnoki címet nyert – de nem ám a korosztályos mezőnyben, hanem a felnőttek között. Azóta számos nemzetközi versenyen is magára irányította a reflektorfényt, az elmúlt hetekben Wimbledonban brillírozott, junior párosban egészen az elődöntőig menetelt.

„Fantasztikus élmény Grand Slamen pályára lépni, Wimbledon mellett már a Roland Garroson és az Australian Openen is volt szerencsém megmutatni magam. A ’kollekcióból’ csak a US Open hiányzik, nagyon várom, hogy ott is megméressem magam. Mindenkitől azt hallom, csodálatos dolog Flushing Meadowsban ütőt ragadni, szeretném már magam is kipróbálni. Oda azonban még hosszú út vezet, például Nanjingon keresztül. Egyetlen elvárásom van magammal szemben az ifi olimpián: azt játsszam, amire képes vagyok. Hogy az mire lesz elég, majd meglátjuk” – latolgatta az esélyeket Fanny a mob.hu-nak.

Elkésve persze sehonnan sincs, hiszen még mindig csak 15 esztendős, és a legjobb kezekben van: egy amszterdami teniszközpontban lakik, és új edzőjével, a korábbi holland szövetségi kapitány Hugo Ekkerrel már most meghozta gyümölcsét a közös munka; nemrégiben egy tízezer dolláros hollandiai WTA-versenyen is sikerült az elődöntőig verekednie magát a már említett wimbledoni bravúr mellett. Ő persze ennél is jóval ambiciózusabb.

„Előbb-utóbb a felnőtt mezőnyben is szeretnék olyan eredményeket elérni, amelyekre az emberek felkapják a fejüket. A Grand Slam természetesen a csúcsok csúcsa, aki valaha is nyer egyet, arra már évtizedekig emlékezni fognak. Egy teniszezőnek az is nagy vágya, hogy élre álljon a világranglistán. Tisztában vagyok vele, hogy ezek nem a közeljövő kihívásai, de csak úgy lehet nagyot alkotni, ha kizárólag a legjobb eredményekkel, a legjobb tenisszel éred be.”

Példaképét is ennek megfelelően választotta ki, elvégre Serena Williams amellett, hogy 2012-ben olimpiát nyert, 17-szer diadalmaskodott GS-en, ebből ötször „hazai” pályán, a US Openen – történetesen ott, ahova Fanny is olyannyira vágyik.

Apropó, Fanny: abban még a mértékadó médiumok sem következetesek, hogy a teniszező keresztnevét „i”-vel vagy „y”-nal írják. Magát az érintettet kértük meg, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba.

„A hivatalos irataimban Fanny szerepel, ezért mindenkit arra kérnék, hogy ezt a változatot használja. Az túlzás, hogy óriási bosszúságot okozna, amikor egy újságcikkben rosszul szerepel a nevem, de ha lehet, törekedjünk a pontosságra.”


(Czövek Oszkár)