Nanking 2014: „Célunk egy egész generáció inspirálása” - hat hónap múlva ifi olimpia

Nanking 2014: „Célunk egy egész generáció inspirálása” - hat hónap múlva ifi olimpia

2014. 02. 08.
Megosztás

Jelenleg a világ szeme Szocsira, a 2014-es Téli Olimpiai Játékokra fókuszál, de onnan pár ezer kilométerre a nankingi szervező bizottság már teljes gőzzel készül a nyáron megrendezésre kerülő, második Ifjúsági Olimpiai Játékokra.

Sonali Prasad újságíró az Olympic.org oldalán beszélgetett Yang Weize-vel, az ifjúsági olimpia szervező bizottságának ügyvezető elnökével.

Már csak hat hónap van hátra, hogy állnak az előkészületekkel?

„Az előkészületek az utolsó fázisba értek. A helyszínek elkészültek, a helyiek nagyon lelkesek és alig várjuk, hogy vendégül láthassuk az egész világot augusztusban. Ez nagyon sokat jelent, mind nekünk, mind pedig a helyi lakosoknak, az ifjúsági olimpiai mozgalom sokkal többről szól, mint a sport. A tanulásról, a kultúráról, valamint az oktatásról.”

A helyi fiatalok is ennyire lelkesen várják az eseményt?

„Ha azt mondom, hogy izgatottak, az még meg sem közelíti az igazságot. 20,000 önkéntesre volt szükségünk, de összesen több mint 100 ezren jelentkeztek. Az emberek a játékok részévé akarnak válni.”

„Ezen kívül van egy programunk, aminek a neve: "Nankingba akarok menni", több mint 300,000-en jelentkeztek rá egész Kína területéről. Úgy hiszem, ez mindent elmond.”

Mik lesznek az újítások Szingapúrhoz képest?

„Az előző ifjúsági olimpia helyszínére úgy tekintünk, mint a tanárunkra. Nankingban az újítások közé tartoznak az új sportágak, amik bekerültek a programba, mint a golf és a rögbi, valamint a bemutató sportok, mint a gördeszkázás, vagy a wushu.”

Figyelemmel követi majd Szocsiban az ifjúsági olimpia résztvevőinek az eredményeit?

"Természetesen figyelemmel követem majd a teljesítményüket és szurkolok is nekik. Ezek a sportolók nagyon fényes karrier előtt állnak, és mindnyájuknak a legjobbakat kívánom.”

Miként invitálják majd a világot Nankingba?

"Jöjjenek el Nankingba és kövessék figyelemmel sportoló legendák fejlődését. Jöjjenek el Nankingba, hogy tanuljanak, kreatívak legyenek és inspirálva érezzék magukat. Jöjjenek Nankingba és megígérem, hogy több millió emlékkel térnek majd haza."

(Olympic.org)