Szalmaspeter0

Objektív(en) – olimpiai rekorder a maga nemében

2022. 02. 06.
Megosztás

Szalmás Péter egyfajta rekordot döntött a pekingi téli játékokon, hiszen a magyar fényképezés történetében fotósként ő jegyzi a legtöbb olimpiai részvételt.

A Magyar Olimpiai Bizottság fotoriporterének a pekingi a 10. „felnőtt” olimpiája. Hogy mire a legbüszkébb, és mi volt az egyik legkellemetlenebb ötkarikás esete – az alábbi sorokból az is kiderül…

Szalmaspeter2

A fotós lelátón jobb szélen, alul. Mellette Szalay-Berzeviczy Attila.

Az 52 esztendős Szalmás Péter a fotós szakmát 1990-ben kezdte. Hivatását még a digitális térhódítás előtt alapozta meg, a klasszikus filmes szakmán nevelkedett.

Szalmaspeter1

Több mint 20 esztendeje a kajak-kenu szolgálatában.

Pályafutása alatt dolgozott több nyomtatott sajtóorgánumnak, több mint két évtized köti a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez, öt esztendő a győri Audi ETO női kézilabdázóihoz. A Magyar Olimpiai Bizottságban 2014-ben állt szolgálatba, ahol az események megörökítése mellett egy akár 100 ezres darabszámot is meghaladó fotóarchívum kialakításán is dolgozik.

Szalmaspeter4

Akcióban, Pekingben, 2022 februárjában, a rövidpályás gyorskorcsolyázók edzésén, akik pár nap múlva bronzérmesek lettek vegyes váltóban.

A számára rekordot jelentő pekingi téli olimpia rajtja előtt, annak helyszínén kérdeztem. A beszélgetésre – olimpiához stílusosan – a snowboardpályáról hazafelé, egy vasúti kocsiban került sor; járművünk – érdekességként – olykor a 350 kilométer per órás sebességet is elérte. Péter eddig is évtizedes, és igen változatos pályája közel sem hasonlít a vonat gyors tempójához, noha fotóriporterünk mindig, minden pillanatban ott van, ahol egy olimpián lennie kell.

Szalmaspeter6

Egy jó fotós mindig a legjobb pozíciót keresi. Peking, 2022 februárja, a rajt előtti napon. Balra, a torony tetején az olimpiai ötkarika.

„Fotóztam 10 olimpián, 5 paralimpián, 2 Európa Játékokon, 4 ifjúsági olimpián és több Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Atlantában voltam először, majd a sydney-i volt az első akkreditált olimpiám, amin részt vehettem, így jön ki a tíz. A legnagyobb élmények a 2008-as pekingi játékokhoz kötnek, kiváló volt a szervezés, érződött, hogy rengeteg ember segíti a lebonyolítást, sok a pénz, nincs lehetetlen, nincsenek határok, mindenre gondolnak. A legnehézkesebbnek a londonit, és a szigorú szabályozás miatt a tokióit mondanám. Még csak néhány napja vagyunk újra a kínai fővárosban, de már érzékelhető, hogy rengeteg a Covid miatt a korlátozás, mozgásunkban nagyon be vagyunk szűkülve, ez meghatározza egy fotós munkáját. A versenypillanatok mellett szívesen készítünk életképeket, városképeket, ezek most igen kis számban lehetségesek” – ismertette Szalmás Péter. Hozzátette: 1996 óta gyűjti az ötkarikás relikviákat, már-már tárlatot lehetne belőlük nyitni.

Szalmaspeter3

1996 óta gyűjti az olimpiai relikviákat, otthoni alagsorában már-már kiállítást nyithatna.

S mire a legbüszkébb? Mi az, ami számára az egyik legnagyobb nehézséget jelentette? „Amire a legbüszkébb vagyok: megörökíthettem három triplázást. Ott voltam a medence partján, amikor a férfi vízilabdázóink Sydney-ben, Athénban, majd Pekingben is győztek, fotóztam a női kajaknégyest, amikor megnyerte az olimpiát Londonban, Rióban és Tokióban, valamint a pást mellett voltam Szilágyi Áron mindhárom döntőjénél a három utolsó olimpián. Ez nem sokaknak adatik meg, mérhetetlen büszkeség tölt el, ha visszagondolok. Megörökíthettem az első téli aranyérmünk történetét is, és persze sorolhatnám az élményeket. Ami pedig a negatív impulzusokat jelenti: egy fotós bizony igencsak ki van téve az időjárás viszontagságainak. Emlékszem, amikor Phjongcshangban egyik este, már javában sötét volt, amikor felmentünk a síugrók edzésére, sosem felejtem azt a metsző hideget, amit akkor megéltem a sánc mellett. De volt ennél még emlékezetesebb hideg – úgy látszik ezeket viselem a legnehezebben –, a 2016-os lillehammeri téli ifjúsági olimpia megnyitóján három órán keresztül kellett egyhelyben állnom, este 11-kor gyújtották meg a lángot. Bevésődött a mínusz 23 fokos hideg. Olyan hideg volt, hogy – láttam – az eseményen jelen levő norvég király még egy plusz takarót is kapott az őt megillető lelátón, de dicséretére legyen mondva, állta a hideget, szinte szó szerint; ha ő, akkor persze én is” – emlékezett vissza a MOB fotósa. Megjegyezte, talán még ezt is übereli, amikor most a pekingi játékok snowboard-versenyén fotózott a mínusz 28 fokban, szélben.

Szalmaspeter7

Egy fotós nem válogathat az időjárási viszonyok között. Szarajevó, 2019, téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, síverseny megörökítése közben.

Szalmás Péter szakmai elismerései közt MOB Nívódíjat, Eurosport- és Ezüstgerely-díjat is jegyez; a Magyar Sajtófotó-díjkiosztón, sportkategóriában több mint tízszer jutalmazták, többször megkapta a Magyar Sportújságírók Szövetségének az elismerését, legutóbb 2021-ben a Gyulai-díjat. Ez idáig két fotóalbumot jelentetett meg.

Szalmaspeter5

Ezért (is) megéri... Buenos Aires, 2018, ifjúsági olimpia. Késely Ajnával és Milák Kristóffal. Utóbbi három év múlva olimpiai bajnok lett Tokióban, természetesen Péter ott is fotózta.

(Fotók: Szalmás Péter archívuma)