20220623 073 olympic day

Mozdulj olimpikonokkal!

2023. 06. 05.
Megosztás

Mozdulj! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felhívásához csatlakozva a Magyar Olimpiai Bizottság az Olimpia Napján – amelyet hagyományosan június 23-án tartanak meg – igyekszik inspirálni és mozgásra bírni az embereket.

Világszerte olimpiai bajnokok, olimpikonok csatlakoztak a mozgalomhoz, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a világ gyorsabban mozog, mint valaha, az emberek sajnos egyre kevesebbet mozognak, s ezen változtatni kell. A WHO kutatása szerint ugyanis minden negyedik felnőtt, és a fiatalok több mint 80 százaléka nem éri el az egészséges élethez ajánlott minimális aktivitási szintet. A leggyakoribb magyarázat: nincs idő.

De elég már napi harminc perc mozgással kezdeni, és azt hatvanig növelni, mert ez segít a szív, a test és az elme működésében, megelőzheti a betegségeket, csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit.

A Magyar Olimpiai Bizottság az Olimpia Napján a Városligetben, egész napos aktivitással hívja fel a figyelmet a mozgás fontosságára. Az esemény különlegessége, hogy jó néhány olimpiai bajnok is megtiszteli jelenlétével az eseményt, sőt, maga is „ringbe száll”.

Az Olimpia Napja 2024 méteres futással kezdődik a párizsi olimpia jegyében, amelyet streetball-torna és kispályás labdarúgótorna követ, amelyre a MOB várja a csapatok jelentkezését.

Regisztrálni az alábbi linkeken lehet:
2024 méteres futás, kispályás labdarúgás, streetball.

20220623 063 olympic day
MOB-Média/Szalmás Péter

Adódik tehát a remek lehetőség, hogy bárki összemérhesse tudását, gyorsaságát, ügyességét egy (vagy több) olimpiai bajnokkal, amihez nem kell mást tennie, csak június 23-án délelőtt kilátogatni a Városligetbe.

A futásra előzetesen nevezők és a streetball, illetve a kispályás labdarúgótornára nevező csapatok Olympic Day pólót, valamint a részvételt igazoló oklevelet kapnak ajándékba, míg a győztesek természetesen kupával gazdagodnak.

A gyerekek azonban ugyanúgy megtalálják itt a számításukat, mint a felnőttek: a nagyobbak külön kategóriában részt vehetnek a labdajátékos programokban, míg a kisebbek olimpiával kapcsolatos vetélkedőn indulhatnak – értékes ajándékokért. A zenei aláfestésről és a jó hangulatról délután Lotfi Begi gondoskodik.

A Városligetben a fenti aktivitások mellett mindenkinek lehetősége nyílik, hogy különböző sportágakat próbáljon ki, ilyen a teqball, a tollaslabda, az asztalitenisz, a sakk, illetve az extrém kihívások kedvelőinek a falmászás, a gördeszka, vagy éppen a street workout.

20220623 051 olympic day
MOB-Média/Szalmás Péter

A NOB 1948 januárjában hagyta jóvá az Olimpia Napja ötletét, amely a szervezet megszületéséről emlékezik meg, és az olimpiai mozgalom egyfajta „születésnapja” is egyben. Az Olimpia Napja rendezésének ténye 1978-ban az Olimpiai Chartába is bekerült.

(MOB-Média)