Országos Tájfutó Diákolimpia a Vértesben

Országos Tájfutó Diákolimpia a Vértesben

2012. 05. 29.
Megosztás

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és az Országos Diáksport Szövetség megbízásából a Tabáni Spartacus SKE május 19-20-án rendezte a Vértesben, Csákvár és Csákberény térségében a 2012. évi Országos Tájfutó Diákolimpiát.

A nagyszabású rendezvényre az ország valamennyi megyéjéből és Budapestről közel 520 tájfutó „palánta” gyűlt össze a 10-20 éves korosztályból, az általános és középiskolák képviseletében. 5 lány és 5 fiú, összesen 10 (II-VI jelű) korcsoportban lehetett a megyei rendezvényekről kategóriánként 5 főnek feljutnia.

A Diákolimpián 3 versenyszámban, szombat délelőtt a rövid-, vasárnap a normáltávon, valamint szombat délután váltóban küzdhettek a versenyzők, iskolájuk színeiben, illetve megyei váltókon. Közülük voltak ifi EB-n vagy Junior VB-n indult válogatottak éppúgy, mint olyanok, akiknek ez volt az első komolyabb tájfutóversenyük.

A rövidtávú és a váltóverseny színhelye szombaton a csákvári Eszterházy park és környéke volt. A szép környezetben, napsütéses időben zajlott rövidtávú versenyen 50-70 fő indult 1-1 kategóriában. A versenypályák első része kicsit bozótos volt, de a pályák második felében már a parkban futottak a versenyzők.

A délutáni váltókban nagy volt a budapesti csapatok fölénye. A női és férfi kategória 6 dobogós helyéből 5 Budapestnek jutott. A fiúknál a dobogó mindhárom fokán budapesti csapatok álltak, csak a női győzelem került a pécsiek tarsolyába, akiket 2 budapesti csapat követett. Ez az elmúlt évekhez képest történt változás csak némileg meglepetés, és elsősorban a Tabáni Spartacus SKE versenyzőinek fejlődését tükrözi, akik minden dobogós váltóban 2 vagy 3 fővel szerepeltek.

Az első napi versenyszámok ünnepélyes eredményhirdetésén a díjakat többek között Monspart Sarolta, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, valamint Katonáné, dr. Venguszt Beatrix, Csákvár polgármestere adta át.Másnapra átköltözött a mezőny Csákberénybe. A normáltávú bajnokság és az iskolák közötti összetett verseny eredményhirdetése is ünnepélyesen zajlott, a díjakat Vécsei László, Csákberény polgármestere adta át.

Külön hirdettek eredményt a legjobb iskola csapatának (az egyéni versenyek első 8 helyezettjének eredményeit összegezve) A 76 pontot szerzett iskola közül a pécsi Szent Mór Iskolaközpont lett az első, 75 ponttal (ahol 7 versenyző gyűjtött pontot), nagy fölénnyel megelőzve a második Telki Általános Iskolát (29 pont, 2 versenyző). 3–5. helyezett 21–21 ponttal (2 versenyzővel) a veszprémi Lovassy László Gimnázium, az ELTE Gyakorló Általános Iskolája (Budapesten) és a tatai Eötvös József Gimnázium. Már csak 1-1 sikeres (mindkét távot megnyert) versenyző sikerét mutatja 20–20 ponttal a 6-7. helyezett budapesti Bornemisza Péter Gimnázium és a székesfehérvári Kozma Ferenc Általános Iskola eredménye.

Az egyes kategóriák eredményei itt megtalálhatók