Öttusázó és vízilabdázó olimpiai bajnokokat is várnak az Úszás Napjára, Balatonfüredre

Öttusázó és vízilabdázó olimpiai bajnokokat is várnak az Úszás Napjára, Balatonfüredre

2013. 05. 10.
Megosztás

Negyvennégy nap választ el a június 22-i Magyar Úszás Napja országos rendezvénysorozattól, amely nem csupán az úszás, hanem a testvér- (műugrás, műúszás, vízilabda, paraúszás) és az „unokatestvér” (öttusa és triatlon) vizes sportágak ünnepi eseményének ígérkezik. Amint arról dr. Szabó Tünde, a Magyar Úszószövetség főtitkára a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának beszámolt, az Európai Úszás Napjához kapcsolódó magyarországi vízi fesztivál középpontjában a LEN nyíltvízi Európa Kupa küzdelmei, valamint ennek a versenyosztálynak az országos bajnoki versengései állnak, a nagy látványossággal ugyanakkor az a 2.5 kilométeres távú tömegúszóverseny szolgál majd, amelyre 10 ezer résztvevőt várnak. A nap főtámogatója – a hagyományokat követve – a Telekom.

„A profi úszók és az amatőrök egyaránt – és egymáshoz nagyon közel – Balatonfüred térségében vetik majd magukat a vízbe, ott, ahol már két hazai rendezésű „vizes” Európa-bajnokság nyíltvízi küzdelmei folytak – mondta a szövetség főtitkára, az egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó.

– A balatonfüredi program a férfiak Európa Kupa és országos bajnoki versenyeivel kezdődik, majd következnek ezekben a számokban a nők, köztük az olimpiai bajnok Risztov Éva, aki a londoni bravúrja után most először próbálja ki magát a 10 kilométeres távon.
A 2.5 kilométeres nyílt erőpróbára az ország közeli és távoli részeiből várjuk az indulókat, egészen pontosan legfeljebb 10 ezer jelentkezőt, mert ennél több úszó biztonságáról nem tudunk gondoskodni.

Az Úszás Napja eseményeire díszvendégként kapnak meghívást sportágunk olimpiai bajnokai, élükön Egerszegi Krisztina ötszörös és Darnyi Tamás négyszeres „ötkarikás” aranyérmessel, velük együtt pedig Szabó József, Rózsa Norbert, Kovács Ágnes és Gyurta Dániel, és persze ide tartozik Risztov Éva is, akinek az Európa Kupán magyar válogatottként „komoly teendője” lesz.

Dr. Szabó Tünde megerősítette azt a korábbi bejelentést, hogy a nyílt versenyre számos öttusázó és vízilabdázó olimpiai bajnokot várnak, és a többi vizes sportág jeles képviselőit. Ott lesz Balatonfüreden Kiss László szövetségi kapitány vezetésével a teljes magyar úszó válogatott is, de Hosszú Katinka, Cseh László, Jakabos Zsuzsanna és a többiek ezúttal aligha „csobbannak” a Balatonban, mert a június 22-i úszóparádé után négy nappal a saját országos bajnokságukon kell bizonyítaniuk, amely egyben a júliusi barcelonai világbajnokság válogatóversenye is. Tanácsaikra és bíztatásukra azonban számíthatnak az úszás kevésbé tapasztalt kedvelői, és persze az autogramjaikra is…

„Úgy gondoltuk, hogy ezt a különleges napot úgy tehetnénk még emlékezetessé, hogy ha az ország más részeiben is úszásra hívnánk a fiatalokat és az idősebbeket. Így lett gazdagabb a június 22-i program a Magyar Úszás Napjával, amelynek keretében felhívásunkra mind a 23 megyei jogú városban legalább egy uszoda látogatását egy napra ingyenessé teszik, és különféle programokat is rendeznek. Kisebb városok is felkínálták már ezt a lehetőséget, míg Nyíregyházán és Győrben nyílt vízi rendezvényekre is várják az érdeklődőket. Szerény számítások szerint június 22-én az ország minden századik lakosa „vizes lesz” – hangsúlyozta a MUSZ főtitkára.

(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)