Szofi2

Özbas Szofi bronzérmes a judo vb-n, világkupa-győzelmek vívásban és kajak-kenuban

2023. 05. 15.
Megosztás

Érmek, győzelmek, fontos olimpiai kvalifikációs pontok: sportolóink kitettek magukért az elmúlt héten is. Összefoglalónk következik.

Szhofi1
IJF/Kulumbegashvili Tamara

Judo. A dohai világbajnokságra nyolc magyart nevezett a hazai szövetség. Magyar szempontból a vb-negyedik napja tartogatta a legszebb eredményt. A 63 kilós hölgyeknél az Európa-bajnoki bronzérmes Özbas Szofi erőnyerő volt az első fordulóban. Ezután egy spanyol, és egy venezuelai ellenfelét legyőzve bejutott a legjobb nyolc közé, de ott Szofi nem bírt a kétszeres junior-világbajnok Joanne van Lieshout-tal, ellenfele karfeszítéssel győzött. A vigaszágon egy koszovói elleni győzelemmel jöhetett a bronztalálkozó, ahol az U23-as Európa-bajnok osztrák Lubjana Piovesana következett. Mindkét judósnak volt esélye lezárni a meccset, de ez végül a hosszabbításban Szofinak sikerült, aki megszerezte a magyar judósport tizenhetedik vb-bronzérmét. A magyar versenyző a dobogós helyezésével begyűjtött 1000 ranglista ponttal hatalmas lépést tett a párizsi olimpiai részvétel felé.

Essék szó a többi magyar indulóról is. Pupp Réka (-52 kg) az elődöntőig menetelt, ahol az üzbég Keldiyorova állta az útját. A bronzmérkőzésen az olimpiai ezüstérmes Francia Bucharddal sem bírt, így ötödik helyen zárt. Ungvári Attilát (-81 kg) a nyolc között a belgák olimpiai érmese, Casse győzte le. A vigaszágon is vesztett, így a hetedig helyen végzett. Vég Zsombort (-100 kg) a 16 között a kétszeres olimpiai bajnok cseh Krpáalek búcsúztatta. Sipőcz Richárdnak is a legjobb 16 jelentette a végállomást. Tóth Krisztián és Gőz Roland (-90 kg), valamint Gercsák Szabina (-70 kg) is a második fordulóban szenvedett vereséget.

20230510 kk vk
Szalmás Péter

Kajak-kenu. Szegeden rajtolt az idei világkupa-sorozat. A hazai válogatottat 53 versenyző képviselte. A női kajak szakágban egy nagyon fiatal csapat indult, akik elsősorban tapasztalatszerzésnek élhették meg ezt a hétvégét. A többi három szakágban indulók az olimpiai kvalifikációs vb-re előre tekintve válogatónak élhették meg indulásukat.

20230513 059 kk vk 03
Szalmás Péter

Ennek megfelelően az olimpiai távokon a magyarok 3 arany- és 2 harmadik helyet szereztek. A férfi K1 1000 m az olimpiai bajnok Kopasz Bálint, az ezüstérmes Varga Ádám és a portugál Pimenta nagy harcát hozta az elsőségért. A csatát Varga Ádám nyerte, Pimenta és Kopasz előtt.

20230514 011 kk vk 04
Szalmás Péter

A férfi kajak és kenu 500 m-es párosban is magyar sikert könyvelhettek el a szurkolók, akik a meglehetősen rossz, szeles, esős időben is végig kitartottak és lelkesen biztatták a magyar egységeket. A kajakosoknál a Nádas Bence, Tótka Sándor, kenuban a Kolesánszky Dávid, Fekete Ádám duó diadalmaskodott.

20230514 021 kk vk 04
Szalmás Péter
20230512 MA kajak kenu vk 026
Adam Molnar

A férfi 500 m-es négyesek versenyében már a középfutam is élvezetes harcot hozott a magyar és német egység között, csak a célfotó döntött utóbbi javára. A Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor alkotta négyes egyértelműen jelezte, hogy jobb lesz, ha mindenki komolyan veszi őket, hiszen alig két órával később a fináléban is szenzációsan versenyeztek a srácok, a végsőkig csatában voltak a győzelemért, végül a németeket megelőzve, a litvánok és a spanyolok mögött harmadikként zártak.

20230512 081 kk vk 02 du

A kenus szakágban, C1 1000 m-en Adolf Balázs ötödik lett. A nők C2 500m-es versenyében a Bragato Giada, Nagy Bianka kettős az igén értékes negyedik helyen ért a célba. C1 200m-en csak a B döntő jutott a magyarok számára. Balla Virág második, Takács Kincső harmadik lett.

Női kajak szakágban egy nagyon fiatal csapat indult, ők elsősorban tapasztalatszerzésnek élhették meg ezt a hétvégét. Az U23-as korú fiatalokból álló női kajak négyesünk (Szellák Szabina, Nemes Réka, Dráviczki Dóra, Rugonfalvi-Kiss Janka) a középfutamból pazar hajrával harmadikként jutottak be a döntőbe, ahol a világklasszis egységekkel teli döntőben kilencedikként értek be.

Az eseményen részt vett Gyulay Zsolt, a MOB elnöke is, aki pénteken díjat is átadott.

006
Peter Szalmas

"Nem a legjobbjainkkal vagyunk itt a világkupán. Értelemszerűen ennek a versenynek az alapján jól állunk. De természetesen ez egy felkészülési verseny, nemcsak nekünk, hanem a világ többi országának számára is. Azt nem tudjuk persze, hogy milyen felkészültséggel vannak itt a többiek. Fontos leszögezni, hogy számunkra ez egy válogató, így nálunk sincs még mindenki csúcsformában. Mindenkinek a világbajnokságon kell majd csúcsformába lendülnie. Ez volt a férfiak számára az első bizonyítási lehetőség, amely majd Ponzanban folytatódik, ezután zárul a válogatás. Az Európa Játékokon Krakkóban – ahol csak 200, illetve 500 m-es távon rendeznek Európa-bajnokságot – már azt a csapatot tervezem az olimpiai számokban, amelyik majd a duisburgi vb-n is indul. Ott szeretnénk megszerezni az egyes szakágakban a maximális kvótaszámot" – osztotta meg honlapunkkal gondolatait Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Mad szatmari orom
FIE/Eva Pav­a #BizziTeam

Vívás. A férfi kardozók Madridban, a nők Batumiban világkupa versenyen küzdöttek az olimpiai kvalifikációs pontokért.

A férfiak egyéni versenyében Szatmári András beverekedte magát a negyeddöntőbe, de ott 10:15-ös vereséget szenvedett a francia Pianfettitől. Szilágyi Áron a nyolcaddöntőben az iráni Pakdaman elleni találkozón 14:14-es állásnál egy vitatható bírói döntéssel vesztett. Gémesi Csanád, Illiász Nikolisász és Rabb Krisztián a főtábla első találkozóján esett ki.

Mad magyar arany1
FIE/Pavía #BizziTeam

A férfi csapat Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállításban Törökország, Japán, Olaszország legyőzésével került be a fináléba. Ott a rendkívül stabilan és kiegyensúlyozottan vívó magyar válogatott folyamatosan elhúzott a rivális Egyesült Államoktól. Szatmári már 39:31-re is vezetett a fiatal sztár, Colin Heathcock ellenében, amikor is jött a “hibapont”, az amerikai kilenc tust adott zsinórban. Az utolsó párosításban Szilágyi Áron 6:2-re verte Eli Dershwitzet, és ezzel a magyar kardválogatott vk-aranyéremmel kezdte az olimpiai kvalifikációt.

Batumi marton erem

Márton Anna

FIE/Augusto Bizzi

A nők egyéni versenyében Márton Anna világbajnokokat legyőzve jutott be a legjobb négy közé. Ott a francia Balzer egy kiélezett csatában 14:15-re legyőzte. Anna háromszor volt idén a legjobb nyolc között a világkupa-szezonban. A szülés és sérülés után visszatérő, vb-bronzérmes, olimpiai negyedik helyezett klasszisunk a batumi világkupa-versenyen egyet előrelépve ezúttal bronzérmet nyert.

Bat noi kardcsapat

.

hunfencing.hu

A csapatversenyek során a negyeddöntőben Márton Anna megsérült. A Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca alkotta gárda 33:45 arányú vereséget szenvedett a spanyoloktól. Ezután az 5-8. helyért vívott csatározásokban Dél-Korea 39:45 arányban győzött a tartalékos magyar csapat ellen. A 7. helyért folytatott küzdelemben Magyarország-Azerbajdzsán 45:42.

Jégkorong-vb  A magyar válogatott edzése Tamperében

Sofron István a magyar jégkorong-válogatott legeredményesebb játékosa a Nokia Arénában, a finnországi Tamperében 2023. május 15-én. A nemzeti csapat a tamperei-rigai világbajnokságon legközelebb május 16-án játszik Franciaország ellen.

MTI/Illyés Tibor

Jégkorong. Férfiválogatottunk két vereséggel [Norvégia (1-3) és Egyesült Államok (1-7)] kezdte az A csoportos világbajnokságot. Kedden 19:20-kor a nagyon fontos Franciaország elleni találkozó következik. A csoport utolsó helyén végző válogatott kiesik az 1/A divízióba.

Pekler baku vk 2023
hunshooting.hu

Sportlövészet. A kairói világkupán Pekler Zalán a 10 m légpuska versenyszámban 252,4 körrel az élen végzett. Zalán az egész nap folyamán fantasztikusan lőtt, az alapversenyben az első sorozat után még rövid ideig világcsúcstartónak is mondhatta magát 636.2 körrel. A fináléban is kiváló teljesítményt nyújtott, végig vezetve győzött. A másik magyar, Péni István hetedik lett 144.1 körrel. A Dénes Eszter, Pekler Zalán légpuska vegyes csapat a 3. helyen végzett.

Szofia 2023 vk ottusa
pentathlon.hu

Öttusa. Szófiában a hölgyek világkupa egyéni versenyének döntőjében két magyar versenyzőnek, Guzi Blankának és Bauer Blankának szurkolhattunk. A lovaglás felemás eredménnyel zárult, mivel Bauer Blanka nem tudott végigmenni a pályán, míg Guzi Blanka hibátlan eredménnyel zárta a kezdőszámot. Ezt követően a bónuszvíváson Bauer egy extra tussal gazdagodott. Úszásban hozták a tőlük elvárt formát, végül a kombinált szám zárásaként Guzi Blanka a 7., míg Bauer Blanka a 17. helyen ért célba.

A férfiak versenyében három magyar volt érdekelt a fináléban. Lovaglásban Bereczki Rihárd és Szép Balázs is hibátlan pályát teljesített, Regős Gergely egy verőhibával ment végig. Bónuszvíváson mindannyian tudtak pluszpontokat gyűjteni, de Regős kiemelkedett a többiek közül, mivel hat extra másodperccel gyarapította összpontszámát. Az úszáson a férfiak esetében sem volt meglepetés, hozták a tőlük megszokott időeredményt. A befejező számban Szép Balázs 10:13.50-es idejével megnyerte ezt a számot, ezzel legeredményesebb magyarként az 5. helyen ért célba. Regős végül a 9. helyen, míg Ricsi a 14. pozícióban ért célba.

Tour de Hongrie - Az idõjárás miatt neutralizálták a budape

A legjobb magyar versenyzõ, Dina Márton, a hegyi pontverseny gyõztese, az osztrák Sebastian Schönberger, a legjobb sprinter, a szlovák Matus Stocek és az összetett gyõztes svájci Marc Hirschi (b-j) a dobogón a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny fõvárosi záróetapja után tartott eredményhirdetésen 2023. május 14-én. A záróetapot az idõjárási körülmények miatt neutralizálták.

MTI/Koszticsák Szilárd

Kerékpár. A Magyar Kerékpáros Körverseny (Tour de Hongrie) utolsó szakaszát a csapatok és a versenyzők kérésére neutralizálták a rossz időjárási körülmények és pályaviszonyok miatt. A verseny összetettje ennek megfelelően nem változott, a svájci Marc Hirschi viheti haza a sárga trikót. Dina Márton a legjobb magyar a körversenyen a 17. helyen végzett.

Szalontay Sándor keirinben és sprintben is bronzérmet nyert a Prágában rendezett pályakerékpáros Grand Prix-viadalon. A 33 éves versenyző szombaton keirinben az idei Európa-bajnokságon ezüstérmes Patryk Rajkowski és az olasz Stefano Moro mögött, míg vasárnap őket megelőzve lett harmadik a sprintversenyben.
Az országos csúcstartó másfél héttel ezelőtt aranyérmet nyert a frankfurti nemzetközi sprintkupán.

Finndingi Európa-bajnokság Csopakon

A késõbbi futamgyõztes Németh Domonkos a finndingi Európa-bajnokság elsõ futamában Csopak közelében.

MTI/Vasvári Tamás

Vitorlázás. Az előrejelzéseknek megfelelő extrém időjárási körülmények – 12-13 fokos hőmérséklet, végig masszív eső – között szállt vízre a nyílt és junior Európa-bajnokság hetven fős mezőnye Csopakon, ennek ellenére mindkét futamot sikerült megrendezni. Az összetettben Németh Domonkos mögött a francia Lauren Hay áll a második helyen, a portugál Filipe Silva pedig a harmadikon.

A kontinensviadal résztvevői 21 országot képviselnek, a legnagyobb flottát a magyar finnesek alkotják 33 indulóval, köztük van a kétszeres junior világbajnok, felnőtt világbajnoki ezüst- és bronzérmes a két futam után az élen álló Németh Domonkos, valamint az 1988-as olimpián szereplő Székely Antal, 1992-es barcelonai olimpikon Szilvássy Attila. Mivel nyílt versenyről van szó, ezért Európán kívülről is jöttek sportolók, argentin, ausztrál, dél-afrikai és amerikai finnesek is rajthoz állnak. Összesen tíz futam szerepel a programban, ha az időjárási viszonyok kedvezőek lesznek, csütörtök délután fognak Európa-bajnokot hirdetni.

(MOB-összefoglaló, nyitókép: IJF/Di Feliciantonio Emanuele)