Elnoksegi 04

Párizs, Gangwon és Cortina-Milánó az elnökségi ülés napirendjén

2024. 05. 02.
Megosztás

A 2024-es párizsi fókuszban, de már a 2026-os téli olimpia is terítéken volt a Magyar Olimpiai Bizottság május 2-ai ülésén, melyen részt vett dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is. A résztvevők elfogadták az idei téli ifjúsági olimpia beszámolóját és a jövő évi téli EYOF irányelveit is.

Gyulay Zsolt beszámolóját azzal kezdte, hogy 85 nappal a párizsi játékok előtt 16 sportágban 153 főt számlál a Magyar Olimpiai Csapat, de ez a szám a rajtig akár 180-190-ig is felkúszhat. „Nagy csapatunk lesz Párizsban, reméljük, szép eredmények is születnek majd.” A MOB elnöke tájékoztatást adott többek közt a közelmúlt hazai rendezésű, olimpiai kvalifikációs eseményeiről, a párizsi adidas-bemutatóról, az olimpiai kvalifikációs sorozat (OQS) budapesti állomásának előkészületeiről is.

A résztvevők elfogadták a párizsi olimpiával kapcsolatos előrejelzések aktualizálását és áttekintették a játékokon résztvevő magyar küldöttség összetételét, az arra vonatkozó hosszú listát (long list) is. Dr. Bartha Csaba operatív igazgató elmondta, hogy javában zajlanak az érintett olimpiai sportágak szakszövetségeivel a tavaszi konzultációk az operatív teendőkről.

Elnoksegi 03
MOB-Média/Balassa Balázs

A grémium elfogadta a gangwoni téli ifjúsági olimpia beszámolóját, a 2025. évi Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal (2025. február 9-16.) és a 2026-os milánói, cortinai téli olimpiával (2026. február 6-22.) kapcsolatos célkitűzéseket és irányelveket is. A témákat előzőleg tárgyalta a MOB Sportszakmai és Sporttudományos Bizottsága az 25-ei ülésén.

Döntés született a minimumkövetelmények módosításáról is. Fábián László főtitkár elmondta, erre azok után lett szükség, hogy lovastusában is született magyar kvóta Kaizinger Balázs révén, és a doppingvizsgálat a sportoló, a lovas mellett a lóra is vonatkozik.

Az ülésen döntöttek a junior vívó-világbajnokság magyar vonatkozású eredményességi támogatásáról. Elfogadták a MOB 2024-es költségvetését, a könyvvizsgáló jelentését, a 2023-as egyszerűsített éves beszámolóját és közhasznúsági mellékletét, valamint annak kiegészítő mellékletét, továbbá az Alapszabály és az Etikai Szabályzat módosítását, az elnökség 2023-as beszámolóját, valamint 2024-es második félévi munkatervét, továbbá a MOB bizottságainak 2023-as beszámolóit. Az idei munkaterv a nyári olimpia utáni tisztújító (szeptember 7.) és az őszi/téli közgyűlés napját (december 14.) is rögzíti.

Elnoksegi 13
MOB-Média/Balassa Balázs

Fábián László kiemelte, hogy a költségvetést idén a két olimpia jelentős részben meghatározza. Hozzátette, a szponzori bevételek tovább növekedtek, az olimpiai bizottság eredményesen élt a NOB Olympic Solidarity programjának lehetőségeivel, újra bevételt jelent a tao-támogatás; a kiadások oldalán a működési költségek mellett többek közt a Kettőskarrier-program és az olimpiai nevelési program kiadásai is szerepelnek.

Az Alapszabály módosítására többek közt az olimpiai kvalifikációs sorozat (Olympic Qualifier Series, OQS), mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felügyelete alá tartozó kvalifikációs eseménysorozat jogállásának meghatározása és a MOB Média díj újbóli bevezetése miatt van szükség.

Dr. Schmidt Ádám a bizottsági beszámolók napirendjéhez hozzászólva kiemelte a gyermekvédelem fontosságát; mint ismert: a témával foglalkozik a MOB Esélyegyenlőségi Bizottsága, illetve a NOB saját safeguarding-szabályzattal is rendelkezik a játékok idejére, amit a MOB is elfogadott és magyar nyelven elérhetővé tett.

Az elnökségin elfogadott előterjesztésekről a MOB közgyűlése május 11-én fog dönteni – annak napirendi pontjai ide kattintva olvashatóak.