Samaranch: „Célozzák meg az olimpiai rendezést!”

Samaranch: „Célozzák meg az olimpiai rendezést!”

2022. 05. 02.
Megosztás


Juan Antonio Samaranch vasárnap a budapesti öttusa világkupa-verseny kapcsán hazánkban járt, ez alkalomból találkozott a Magyar Olimpiai Bizottság új vezetőivel, Gyulay Zsolt elnökkel, Fábián László főtitkárral, és régi jó barátjával, Schmitt Pál NOB-taggal, a MOB tiszteletbeli elnökével, valamint jó néhány hazai sportági vezetővel.

Sok közös témájuk volt, hiszen az olimpia, az olimpizmus mindannyiuk közös szenvedélye, de sok szó esett például a Formula 1-ről is, hiszen Samaranch évtizedekig vállalt aktív szerepet a spanyol verseny szervezésében, míg Gyulay Zsolt a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

Samaranch a Nemzetközi Öttusa Szövetség első alelnökeként, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság régi-új alelnökeként (aki május 20-án foglalja el ismét az alelnöki széket) nagyon jó véleménnyel van a MOB munkájáról, sőt, úgy gondolja, minden feltétel adva van ahhoz, hogy fővárosunk olimpiát rendezzen.

„A Magyar Olimpiai Bizottság jól látható, felfelé ívelő görbén halad, ami abból is látható, hogy nagyon sok új sportlétesítmény épül Magyarországon – nyilatkozta a MOB médiacsapatának Juan Antonio Samaranch. – Kevés olyan ország van, ahol ennyire lelkiismeretesen viselik az olimpiai mozgalom gondját. Most már egyetlen dolog van csak hátra: célozzák meg az olimpiai rendezést. Önökben megvan ehhez a szenvedély, a tapasztalat, a megfelelő sportdiplomácia, és a kormányzás is sportvezérelt – kevés olyan ország van az öreg kontinensen, amely alkalmasabb lenne az olimpia megrendezésére, mint Magyarország. Ami az olimpia jövőjét illeti: nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a tradíció és az újítások között, de keményen dolgozunk rajta, mert a sikerhez a régi és az új tökéletes kombinációjára van szükség. Nagyon optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy a fiatalság inspirációra lel az olimpiai mozgalomban.”

Samaranch ugyan hétfőn elutazott Budapestről, ám egy, az öttusa sportág jövőjével kapcsolatos nagyon fontos döntést már vasárnap meghozott a sportág új, ötödik, a lovaglást helyettesítő sportágának kiválasztására életre hívott, 21 tagú munkacsoport. A javaslatot továbbították a UIPM végrehajtó bizottságának, amely hétfőn ülésezik Budapesten, és a nemzetközi szövetség korábbi tájékoztatása szerint a végső döntést is meghozza.

Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke a MOB kérdésére válaszolva elmondta, fényesen látja a sportága jövőjét: „A párizsi olimpiát követően új alapokra helyezzük a sportágat, az elmúlt hónapokban rengeteget dolgoztunk azért, hogy Coubertin sportja új utakat találjon és fejlődhessen. 2024 után új fejezet kezdődik, és hiszem, hogy 110 év után megtettük, amire szükség volt, hogy a sportág előre lépjen. Ám addig is van dolgunk, például született egy nyilatkozat arról, hogy 2024-ben Budapest szeretné megrendezni a párizsi olimpiát megelőző utolsó kvalifikációs eseményt, a világbajnokságot. A sportágnak nagy hagyományai vannak az országukban, rendeztek jó néhány remek eseményt, úgyhogy, ha minden követelménynek megfelelnek, jó esélye van a városnak arra, hogy elnyerje a világbajnokság rendezési jogát.”

A két rangos sportvezető a díszvacsora során találkozott az öttusasport hazai vezetőivel, az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsannával, dr. Simóka Beátával, a szövetség főtitkárával, Gallai Istvánnal, valamint a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökével, dr. Kamuti Jenővel.

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg:

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter; videó MOB/Bodaki Márk)