20240323 015 vivo vk

Szatmári András vk-győzelemmel fejezte be a vívók olimpiai kvalifikációs sorozatát, 15 kvótát szereztek a vívók az olimpiára

2024. 03. 25.
Megosztás

Egy arany- és két bronzérem a vívóink hétvégi világkupa-mérlege. Grand Slam-bronzéremmel tért vissza a tatamira Vég Zsombor. A Pavlova Maria, Sviatchenko Aleksei műkorcsolyapáros negyedik a világbajnokságon. Három egyéni döntő az athéni rg-világkupán. Valter Attila elégedett a Katalán körversenyen mutatott formájával. A snowboardos Kozuback Kamilla először szerepelt felnőtt vk-fináléban.

20240323 010 vivo vk
Peter Szalmas

Vívás. A hétvégén fejeződött be az olimpiai kvalifikációs világkupák sorozata. A férfi és női párbajtőrözők Tbilisziben illetve Nankingban, a férfi kardozók Budapesten léptek pástra. Budapesten a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni világkupaverseny kimagasló egyénisége Szatmári András volt, aki hét év után nyert ismét világkupát. A magyar kardozó a nap folyamán először könnyedén verte honfitársát, Dallos Benedeket (15:5). Következett az olasz Cavaliere, akit szoros csatában 15:13-ra győzött le. A nyolcaddöntőben a világranglista 3. egyiptomi Elsissy sem okozott gondot Andrásnak (15:10). A negyeddöntőben a francia Sebastien Patrice már 14:11-re is vezetett, ám ez sem volt elég neki. András remek tusokkal fordított, és a 15:14-es sikerrel már a négyes döntőt ünnepelhette. Ott a nap meglepetésemberét a török Yildirimet biztosan verte 15:7 arányban. A döntőben az olasz klasszis, Luca Curatoli ellen Szatmári 15:10-re hozta az asszót, és ezzel aranyérmes lett, világkupa-karrierje során másodszor. Szilágyi Áron ezúttal a 32 között búcsúzott, az olasz Repetti ellen már 13:10-re vezetett, végül 15:13-as vereséget szenvedett. A további magyar főtáblások közül Gémesi Csanád a nyolcaddöntőben, Rabb Krisztián és Tóth Bertlan a 32 között, Dallos Benedek, Bányai Endre és Péch Miklós a főtábla első találkozóján búcsúzott az egyéni küzdelmektől.

20240324 017 vivo vk
MOB-Média/Szalmás Péter

A csapatvilágkupa Zarándi Csaba-emlékversenyen a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott Kazahsztán, Irán legyőzése után az Egyesült Államok válogatottjától szenvedett 36:45 arányú vereséget az elődöntőben. A bronztalálkozón az első asszóban Szilágyi Áron 3:1-es vezetésnél a combjához kapott, és cserét kért. Decsi Tamás érkezett. Ő megtette azt, amit tudott, ebben a nehéz helyzetben, befejező emberként is helyt állt, ám nem sikerült behúzni az érmet, 43:45 lett a vége a németek javára. A hét versenyből álló olimpiai kvalifikációs sorozatot a magyar válogatott végül a 3. helyen fejezte be, és biztosan szerezte meg az olimpiai részvételt. Az olimpia egyéni küzdelmeiben három magyar indulhat.

Tb nagy erem 1 980x782
Andrea Alegni

Tbilisziben 285-en indultak az egyéni férfi párbajtőr világkupán. Nagy Dávid menetelt a legtovább, a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Legutóbb egy éve jutott nyolc közé, két éve volt érmes Világkupán. A két magyar egyéni világbajnok Siklósi Gergely a 32., Koch Máté a főtábla első fordulójában búcsúzott.

Tb ffi csapat 1 980x639
Andrea Alegni

Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely férfi párbajtőrcsapat a hetedik helyen végzett. Ez a helyezés semmiben sem befolyásolta a párizsi kvótát, a mieink a holtversenyes harmadik helyen végeztek a hétversenyes sorozatban, és ott lesznek, ráadásul az esélyesek között Párizsban.

Nan erem 1 980x592
@PHOTOPAVIA

Nagyszerűen szerepelt fiatal női párbajtőrcsapatunk a nankingi világkupán. A Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter, Nagy Blanka összeállítású csapat sorrendben az észteket, franciákat legyőzve került az elődöntőbe. Ott az olaszok 39:45 arányban állították meg a magyar menetelést. A bronzcsatában ismét egy bravúros győzelem következett az ukránok 45:38 arányú legyőzésével. Az egyéni csatározások során Gnám Tamara a 32, Muhari Eszti a 64 között búcsúzott.

Az már korábban eldőlt, hogy a csapat lemarad az olimpiáról, de az egyéni ranglistáról biztosan lesz magyar résztvevője a párizsi olimpiának.

A vívók olimpiai kvalifikációs rangsora hivatalosan április 1-én zárul. Ekkor hozza nyilvánosságra a nemzetközi szövetség (FIE) a hat fegyvernem 8-8 résztvevő nemzetének névsorát, illetve, hogy kik szereztek jogot az egyéni versenyeken való indulásra. Számításaink szerint 15 magyar vívó szerepelhet majd az olimpián, 3 csapat és 3 egyéni induló.

Veg2024tbilisi1
judoinfo.hu

Judo. Nyolcvanhárom ország ötszázharmincegy judósa érkezett Tbiliszibe, a háromnapos grúz Grand Slam-re, de a magyar színeket ezúttal csupán egy versenyző képviselte. A Ceglédi VSE 100 kilogrammos judósa, Vég Zsombor vállsérülése miatti hosszú kihagyás után tért vissza a nemzetközi színtérre, s bár továbbra sincs száz százalékos állapotban, Tbilisziben öt meccset is vívott, s a nap végén felállhatott a dobogó harmadik fokára. A Grand Slam-bronzérem ötszáz olimpiai kvalifikációs pontot ért. Ezzel Vég Zsombor nagy lépést tett a párizsi játékok felé, nagyjából száz pontnyira megközelítette a direkt kvótás helyeket, s ha most érne véget a pontvadászat, övé lenne a mieinknek kiadható kontinentális kvóta.

Mukori vb
Facebook/hunskate.hu

Műkorcsolya. A Montrealban megrendezett ISU Műkorcsolya és Jégtánc világbajnokságon párosban, jégtáncban és férfi egyéniben indult magyar korcsolyázó. A rövidprogram után a 6. helyen állt (68,01 pont) a Pavlova Maria, Sviatchenko Aleksei páros, majd egy tökéletes programot bemutatva, két helyet előrelépve, a negyedik helyen (210.40 pont) végeztek a világbajnokságon. A jégtáncos Ignateva Mariia és Szemko Dani duó a 36 párt számláló mezőnyben a 24., az egyéni férfi műkorcsolyában pedig Vlasenko Alexandr a 40. lett a rövidprogramban. Így egyikük sem mutathatta be a kűrjét.

Pigniczki Fanni 1
AKUD4S

RG. Az athéni világkupán három egyéni fináléban szerepelhetek a magyarok. Pigniczki Fanni karikával 5., labdával 6. lett. Élete első vk-fináléjában Wiesner Hanna szalaggal az ötödik helyet szerezte meg. A sportág történetében még sosem volt három magyar döntős helyezés a világkupákon. Ez erős kezdés, és egyben jó irányt mutat a májusi hazai rendezésű Európa-bajnokság és az olimpia évében.

Miami tenisztorna
MTI/Rebecca Blackwell

Tenisz. Marozsán Fábián a Miami Openen a selejtezőből feljutó amerikai Aleksandar Kovacevic elleni első fordulós siker után a világranglistán 7. helyen álló dán Holger Runéval került szembe és káprázatos játékkal kirukkolva, 59 perc alatt 6:1, 6:1-re győzött, úgy, hogy az egy óráig sem tartó meccsen mindössze két játékot engedélyezett riválisának. Ezzel Marozsán számára folytatódik a torna Miamiban, a 3. fordulóban a világranglistán 45. helyen álló ausztrál Alexei Popyrin ellen lép pályára, a tét a legjobb 16 közötti szereplés kiharcolása lesz.

Tokió 2020 - Valter Attila kerékpárversenyzõ
MTI, Kovács Tamás

Kerékpár. Valter Attila a Katalán körverseny záró napján a 12. helyen ért a célba. Összetettben Attila a 36. helyen végzett 31 perc 38 másodperc hátránnyal a győztes Pogacar mögött. A magyar kerekes számára most edzőtábor következik, ahol reményei szerint a mostani jó formára tud majd tovább építkezni.

Kozuback
MSBSZ/Melina Merkhoffer

Snowboard. A St. Moritztól néhány kilométerre fekvő Silvaplana síterepén, a Corvatsch snowparkban rendezték a FIS Snowboard Világkupa szezonzáró slopestyle versenyét. A 19 éves magyar snowboardos olimpikon, Kozuback Kamilla életében először jutott a döntőbe, és végül a hetedik helyen zárta a versenyt.
Kamilla az első körben egy biztonsági menetet mutatott be, melynek legfontosabb trükk-kombinációja egy backside 540 után cab double underflip volt. Utóbbi egyfajta dupla hátraszaltó, Kamilla már nagyon régen magabiztosan használja a meneteiben. Erre a körére 53,10 pontot kapott, amellyel az első sorozat végén a negyedik helyről várta a folytatást. A második sorozatban aztán emelte a tétet, a kombináció első ugrását 540-ről 900-ra növelte (másfél helyett két és fél fordulat), amelyre a kommentátor is felhördült, majd ezután jött a cab double underflip, ami viszont nagyobbra sikerült, és a minimális túlforgás miatt nem sikerült a landolása. Így nem tudott már javítani az első körben elért pontszámán. A szabályok szerint a két menet közül a magasabb pontszám alapján rangsorolják a versenyzőket. Kamilla így végül a hetedik helyet szerezte meg, ami világkupa szinten élete legjobb eredménye.

Kozuback Kamilla remek szezont zárt. A svájci Churban rendezett idénynyitó FIS Big Air világkupán 12., majd az amerikai Copper Mountainon rendezett FIS Big Air világkupán 10. lett. Néhány hete megnyert egy Premium Európa-kupát a svájci Laaxban. Tavalyi sérülése után egy kiegyensúlyozott idényt láthattunk tőle, mind big air, mind pedig slopestyle versenyszámban. Magabiztosan készülhet a következő téli szezonra, amely már az olimpiai kvalifikáció jegyében telik.