Székely Körverseny: Nagyszerű helytállás, 17 szerzett ponttal…

Székely Körverseny: Nagyszerű helytállás, 17 szerzett ponttal…

2013. 08. 13.
Megosztás

Nagy elszántsággal vágott neki hazánk egyetlen kontinentális csapata az Utensilnord Ora24.eu az immáron hetedik alkalommal kiírt Székely Kerékpáros Körversenynek.

A tét ugyanis nem volt mindennapi, a gárda megpróbálta kiharcolni a szeptemberi Firenzei Világbajnokság csapatidőfutam kvalifikációját, de emellett Magyarország számára sem volt másodlagos az augusztus 15-ei zárást megelőzendően a megszerezhető pontok száma. Az előzetes számítások szerint legalább 50 egység szükségeltetett volna, ráadásul a mezőnyben tekert az egyik legnagyobb rivális az ukrán ISD egyesülete is.

A Cador Rida, Dér Zsolt, Kenyeres Ábel, Kusztor Péter, Lovassy Krisztián, Alessandro Mazzi, Federico Rocchetti és Simon Péter alkotta nyolcas mellett a romániai Bellotto színeiben rajthoz állt Magyarországot képviselve Fejes Gábor, Kónya Tamás, Molnár István és Nagy Zoltán is.

Egy 189 kilométeres dimbes-dombos etappal kezdődött a viadal, amelynek során a karaván Csíkszereda körül tett meg egy nagyobb kört. A győzelmet végül mezőnyhajrában a Lampre színeiben korábban négy évet is lehúzó ukrán Vitaliy Buts (Kolls) nyerte a szerb Ivan Stevic (Tusnad) és a fiatal belga Antoine Demoitie (Wallonie-Bruxelles) előtt. A legjobb Utensilnord versenyzőként Alessandro Mazzi a 8., míg legjobb magyarként Dér Zsolt a 11. pozícióban érkezett.

Pénteken az úgynevezett királyetappal folytatódott a verseny, amelynek során Csíkszereda és Hargitafürdő között közel 180 kilométer várt a kerekesekre, természetesen hegyi befutóval a végén. Dér Zsolt végig tagja volt a napot meghatározó elmenésnek, sőt a magyar versenyző a homoródi és a Libán-tetői hegyi hajrát is megnyerte. Az utolsó emelkedőn a várakozásoknak megfelelően pillanatok alatt a darabjaira esett szét a mezőny. A győzelmet végül a bolgár Georgi Georgiev (Brisaspor) szerezte meg az éllovas Vitaliy Buts (Kolls) és a moldáv Alexandr Braico (Tusnad) előtt. Legjobb magyarként Kusztor Péter a kilencedik helyen érkezett 15 másodperces hátrányban.

A szombati napon két félszakasszal zárult a Székely Körverseny. Délelőtt a Hármaskereszt és Hargitafürdő közötti egyenkénti időfutam következett, amely sajnálatos módon a világbajnoki csapatkvalifikáció szempontjából rosszabbul nem is alakulhatott volna. A győzelmet és ezzel együtt az ezért járó 8 pontot a legnagyobb vetélytársunk az ukrán ISD kerekese Vitaliy Popkov szerezte meg. Kusztor Péter minden tőle telhetőt megtéve, teljesen kihajtva magát az előkelő ötödik helyen zárt, míg Alessandro Mazzi a hetedik lett.

Délután 123 kilométert kellett megtenni Csíkszeredáról kiindulva, majd végül ugyanoda visszatérve, ahol még 17 darab egyenként 5,7 kilométeres kör várt a kerekesekre. A véghajrában négy főnek sikerült kissé meglépnie, akik között a regnáló magyar bajnok Lovassy Krisztián és a Bellotto színeiben versenyző Fejes Gábor is ott volt. Innen ment tovább és végül magabiztosan győzött a belga Fabio Polazzi (Wallonie-Bruxelles), de kiváló sprinterünk Lovassy Krisztián villant és megszerezte a második helyet, illetve az ezzel járó 5 Europe Tour pontot. Fejes Gabi végül a negyedik lett.

Összetettben a török Brisaspor bolgár kerekese Georgi Georgiev győzedelmeskedett, Vitaliy Popkov (ISD) és Laurent Evrard (Wallonie-Bruxelles) előtt. Kusztor Péter a Szebeni Körversenyt követően ezúttal is az előkelő negyedik helyen végzett, amelyért 12 Europe Tour pontot zsebelt be.

Az összetett további eredménye:
15. Fejes Gábor (Bellotto) +1:23
16. Federico Rocchetti +1:35
31. Simon Péter +6:06
33. Alessandro Mazzi +9:04
40. Lovassy Krisztián +13:27
41. Dér Zsolt +13:50
43. Cador Rida +16:03

Az Utensilnord Ora24.eu kerekesei végül 17 ponttal zárták a megmérettetést, amely összességében vélhetően kevés lesz a csapatidőfutam kvalifikációjához. Azért a srácok szépen helyt álltak, hisz az összetett negyedik helye mellett 1 dobogós és 5 Top 10-es eredményt is sikerült felmutatniuk.

(Forrás: Utensilnord Ora24.eu)