Szep balazs1

Szép Balázs kvótás helyre futott az olimpiai kvalifikációs ranglistán

2024. 04. 29.
Megosztás

Szép Balázs ezüstérmet szerzett a budapesti öttusa-világkupán. Lemaradtak a kvótákról a magyar egységek az evezős olimpiai kvalifikáció versenyen Szegeden. Érdi Mária és Vadnai Jonatán a tíz között a hyeres-i világkupa-versenyen. Egy ezüst- és két bronzérmet szereztek a zágrábi Eb-n a magyar judósok. Ökölvívóink mérlege az Eb-n két ezüst- és négy bronzérem. Mészáros Krisztofer bronzérmes talajon a tornász Eb-n. Pigniczki Fanni három szerrel döntőzött Taskentben. A magyar női jégkorong-válogatott visszajutott az Elit osztályba. A férfi hokisok győzelemmel kezdték a divízió I/A vb-t. Pongrátz Bianka 48. skeetben a dohai olimpiai kvalifikációs koronglövő versenyen. Vas Kata Blanka csapattársait segíti a Vuelta női országúti kerékpáros körversenyen. Ökölvívásban is Eb-érmeket gyűjtöttünk. Az elmúlt napok összefoglalója következik.

Magyarok
pentathlon.org

Öttusa. A budapest világkupa döntőjébe a férfiak mezőnyében négy magyar jutott be. Szép Balázs az olimpiai részvétel szempontjából az igen értékes ezüstérmet szerezte meg. A 18-as döntőnek volt még három magyar résztvevője: a kombinált számban sokáig élen haladó Demeter Bence ötödik, az olimpiai kvótás Bőhm Csaba hatodik, Koleszár Mihály 11. lett. Szép Balázs teljesítményével az olimpiai kvalifikációs ranglista 8. helyére jött fel. Ha a ranglistáról azokat az öttusázókat kivesszük, akik már kvótával rendelkeznek, Balázsnak a második ranglistás helyet jelenti. Az olimpiára a ranglistáról 9-en jutnak ki, azzal a megkötéssel, hogy az olimpia 36-os mezőnyében minden nemzet maximum két sportolót kvalifikálhat. Az olimpia mezőnyébe a 2023. évi Európa Játékokról Böhm Csaba kvalifikált.


Bauer blanka
facebook/pentathlon.org

Két magyar jutott be a női fináléba. Bauer Blanka a hatodik, Gulyás Michelle a tizedik helyen fejezte be a versenyt.

Szilagyi gyulay

A nők fináléját megtekintette Gyulay Zsolt, a MOB elnöke, az olimpiai bajnok Fábián László, a MOB főtitkára és Szilágyi Áron háromszoros egyéni olimpiai bajnok vívó. Szilágyi Áron a MOB elnökével az eredményhirdetésnél díjátadó is volt.

Öttusa-világkupaverseny Budapesten
MTI/Kovács Anikó

Olimpiai részvételi jogot idén már csak a június 9-től 16-ig tartó csengcsoui világbajnokságon lehet közvetlenül kiharcolni, végül a női és férfi mezőnyt a kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak a vk-helyezések. Egy nemzetből nemenként két versenyző nevezhető a párizsi játékokra, így ha több kvóta jön össze, az adott szövetség dönt az indulókról.

A budapesti világkupán tisztult a kép, és a másfél hét múlva kezdődő szófiai verseny után világbajnoki csapatot hirdet Martinek János az öttusázók szövetségi kapitánya.

Martinek János elmondta, hogy egy hét itthoni edzés után következik a szófiai világkupa, amelyen Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Erdős Rita és Barta Luca, illetve Szép Balázs, Bőhm Csaba, Tamás József és Demeter Bence indul.

20240428 003 evezos eb szeged
MOB-Média/Szalmás Péter

Evezés. Négy számban versenyeztek a sportolók olimpiai kvótáért. A férfi egypárban kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz és a Szili Dorina, Bene Dorottya női könnyűsúlyú kétpár is ötödik lett a szegedi olimpiai és parakvalifikációs regattán, ezzel nem sikerült kvótát szerezniük hazai közönség előtt a párizsi játékokra. A szombati B döntőkben magyar részről Gadányi Zoltána állt rajthoz, és magabiztos rajt-cél győzelmet aratott (8:15.39 p), ezzel megelőzve svéd, finn és lett ellenfelét. A Galcsó Vencel, Szőllősi Balázs összeállítású könnyűsúlyú kétpárnak nem rendeztek B döntőt, így szintén a hetedik helyen zárt.

A párizsi részvétel kiharcolására még a május 19. és 21. között Luzernben sorra kerülő végső kvalifikációs versenyen nyílik lehetőség. Pétervári-Molnár Bendegúz szerint az utolsó kvalifikáción is nyilván több esélyes pályázik majd az elérhető két indulási jogra, ezért nagyon nehéz lesz megszerezni a kvótát. Emellett elmondása szerint még egy hely kiosztásra kerül, amelyet olyan az evezésben kvótával még nem rendelkező ország kap, amely a legmagasabb pozícióban zár a kvótások mögött.

Evezõs Eb és olimpiai kvalifikációs verseny Szegeden

Az ezüstérmes Szabó Bence (j) és Furkó Kálmán (b) a férfi könnyûsúlyú kormányos nélküli kettesek döntõjének eredményhirdetésén a szegedi evezõs Európa-bajnokságon, valamint a kontinentális olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regattán 2024. április 27-én.

MTI/Kovács Tamás

Az Európa-bajnokságon a Szabó Bence, Furkó Kálmán egység szerezte a magyarok egyetlen érmét, egy ezüstöt. A kétszeres Európa-bajnok Galambos Péter könnyűsúlyú egyárban szerzett negyedik helyével zárta az Eb-t. Női kétpárban a Preil Vivien, Zsiros Janka páros a nyolcadik, a férfi négyeseknél a Kerekes Krisztián, Csizmadia Ádám, Szentpáli Gergő, Szentpáli Balázs egység a kilencedik, a ketteseknél a Juhász Adrián, Simon Béla duó 14., míg az egypárevezősöknél Bácskai Máté a 17. helyen zárt. Könnyűsúlyban, a női kétpárban Csepel Zsófia és Fehérvári Eszter, valamint a férfiaknál Kertész Keve és Szigeti Ferenc a hetedik helyen végzett. A négypárevezősöknél a Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf, Ujhelyi Mihály kvartett tizedik lett.

20240428 008 evezos eb szeged
MOB-Média/Szalmás Péter

A négynapos sporteseményen többek között részt vett és díjat adott át Sulyok Tamás köztársasági elnök, Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok, vb- és Eb-győztes vívó, valamint Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár illetve Schmidt Gábor helyettes államtitkár is.

20240428 006 evezos eb szeged
MOB-Média/Szalmás Péter

Vitorlázás. Érdi Mária a hetedik, Vadnai Jonatán a tizedik lett az év második világkupaversenyén, a hyéres-i Francia Olimpiai Héten.

Az erős szél miatt elmaradtak az éremfutamok, így kilenc nyitó futam után kialakult ki az összesített eredmény. Két biztos olimpiai résztvevőnk közül Érdi Mári hetedik helye kiváló eredmény, négy haton belüli futameredménye volt, a többi tíz körüli teljesítményével jóval előrébb végezhetett volna, ha az első futamos fekete zászlós kizárás nem vette volna el egy másik futam kiejthetőségének az esélyét.

Mari ek2024
facebook/erdimari

Vadnai Jonatán tizedik helye nagyon szép eredmény a nagyon erős, az olimpiai kvalifikációt szerzett nemzetek versenyzőiből álló 68 hajós mezőnyben. A verseny elején nehezen lendült formába, utána viszont sorra hozta a jó helyeket, harmadik, nyolcadik, hatodik volt a nyitó futamokban, kifejezetten jó volt a sebessége. Az utolsó nap egy ütközést követően megsérült a hajója, rengeteg vizet szedett mindkét utolsó futamban, végül ezekre átlagpontot ítéltek meg a számára.

Carlos Ferreira European Judo Championships Seniors Zagreb 2024 2024 312031
@CFerreira

Judo. A Zágrábban szombaton befejeződött egyéni küzdelmekben a 90 kilogrammos Tóth Krisztián révén egy ezüstérmet, valamint Pupp Réka (52 kg) és Pongrácz Bence (66) révén két bronzot szereztek a magyarok a horvát fővárosban. A záró versenynapon a Gőz Roland 90 kg) Sági Nikolett (+70kg), Gyertyás Róza (57kg) Dobos Levente (+90kg)alkotta vegyes csapat nyert mérkőzés nélkül kikapott Szerbiától, így helyezetlenül zárt.

Az Európa-bajnokság magyar eredményei:

Férfiak
60 kg (27 induló): Andrási Márton helyezetlen
66 kg (29 induló): 3. Pongrácz Bence
73 kg (46 induló): Szgedi Dániel helyezetlen
81 kg (43 induló): 7. Ungvári Attila
90 kg (49 induló): 2. Tóth Krisztián, Gőz Roland helyezetlen
100 kg (40 induló): 7. Vég Zsombor

Nők
52 kg (20 induló): 3. Pupp Réka, Gyertyás Róza helyezetlen
63 kg (37 induló): Özbas Szofi helyezetlen
70 kg (30 induló): Gercsák Szabina helyezetlen

Bernath dobogo
facebook/boxing.hu

Ökölvívás. A felnőtt Európa-bajnokságon Belgrádban összesen nyolc nemzet osztozott a 25 aranyérmen, míg tizenkilenc ország szerzett legalább egy bronzot Belgrádban. Magyarország két ezüst-, valamint négy bronzéremmel az éremtáblázat tizedik helyén végzett, csak Oroszország, Szerbia, Törökország, Bulgária, Írország, Horvátország, Moldova, Spanyolország és Örményország végzett előttünk. A nemzetek közötti pontversenyben Magyarország összesen 17 győzelemmel, valamint 21 vereséggel a hetedik helyen zárta az Európa-bajnokságot.

Bernáth Attila (51 kg) karrierje eddigi legnagyobb sikerét elérve ezüstérmet szerzett. Lakos Regina (70 kg) szintén második lett, Lakotár Hanna (54 kg), Hoffmann Réka (+81 kg), Virbán Gábor (54 kg) és Kovács Richárd (63,5 kg) pedig a harmadik helyen végzett.

Hamid Tangribergenov szövetségi kapitány döntése alapján Bernáth képviseli majd a magyar színeket a május végén kezdődő bangkoki, utolsó olimpiai kvalifikációs viadalon, így mostantól arra a viadalra koncentrál.

„Nagyon várom már a kvalifikációt. Azt érzem, hogy bennem van az olimpia. Elmegyek Bangkokba és meg fogom csinálni” – jelentette ki határozottan a magyar ökölvívó, aki a sportág első kvótaszerző viadalán, a tavalyi Európa Játékokon negyeddöntős volt, a márciusi, olaszországi kvalifikációs tornán viszont nem volt ott, hanem Szaka István szerepelt az 51 kilogrammosok között.

Gyakorlat kozben
MATSZ-Média

Torna. Az olaszországi Riminiben rendezték a férfiak Európa-bajnokságát. Egyéni összetettben az olimpiai kvótás Mészáros Kristofer 83.398 ponttal 5. lett. A Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kiss Balázs és Molnár Botond alkotta magyar csapat sokáig döntős helyen volt, végül a 13. helyet szerezte meg (242.195). Krisztofer talajon jutott be a legjobb nyolc közé a negyedik legerősebb pontszámmal (14.333). A szer fináléjában elsőként mutatta be gyakorlatát és 14,600 pontot ért el, ezzel a teljesítménnyel a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Pigniczki Fanni karika
MATSZ-Média

Rg. A hazai Európa-bajnokságra – és a párizsi játékokra – készülő Pigniczki Fanni három szerrel döntőbe jutott a ritmikus gimnasztikázók taskenti világkupáján. Az MTK Budapest olimpiai kvótás versenyzője karikával – amellyel a tavalyi világbajnokságon bronzérmes volt – negyedik (34,400 pont), labdával hatodik (31,750), szalaggal pedig eredetileg nyolcadik (31,050) lett az üzbegisztáni versenyen. Utóbbi kapcsán óvást nyújtottak be a magyarok, amely pozitív eredményt hozott: pontszáma 31,550-re nőtt, így Pigniczki Fanni ezzel a szerrel is hatodik lett.

A Hagymási Kira, Jurca Lilla, Mészáros Mandula, Pesti Dalma, Szabados Dóra és Urbán-Szabó Mónika alkotta együttes kéziszercsapat öt karikával a nyolcadik, a három szalag, két labda döntőben pedig hetedik lett.

Az rg-seknek a vk egyben felkészülési verseny is volt a 40. Európa-bajnokságra, amelyet május 22. és 26. között rendeznek meg a Papp László Budapest Sportarénában.

Hoki lanyok
facebook/icehockey.hu

Jégkorong. A magyar női jégkorong-válogatott visszajutott az elitbe, mivel 2-1-re legyőzte Franciaországot a klagenfurti divízió I/A-világbajnokság szombati, utolsó fordulójában. A Pat Cortina szövetségi kapitány irányította női válogatott a Koreai Köztársaságot és Hollandiát egyaránt 2-0-ra legyőzte, majd Norvégiától és a házigazda Ausztriától is kikapott szétlövésben. Az utolsó forduló előtt a listavezető Franciaország elleni mérkőzést annak tudatában kezdték a magyarok, hogy az alapjátékidőben, azaz három pontot érően kellett legyőzni a feljutásért.

A találkozó rosszul kezdődött, az ellenfél a 43. másodpercben gólt szerzett. A másodikban az utolsó percben Jókai-Szilágyi Kinga találatával sikerült egyenlítenie. A harmadik felvonás elején Seregély Míra vezetéshez juttatta a magyar válogatottat, és bár ezután a franciák mindent megpróbáltak, de az eredmény már nem változott. A tornáról az első két helyezett jutott fel az elitbe, míg az utolsó Koreai Köztársaság kiesett a divízió I/B-be.

A végeredmény: 1. (és feljutott) Norvégia 12 pont, 2. (és feljutott) Magyarország 11, 3. Franciaország 10, 4. Ausztria 7, 5. Hollandia 5, 6. (és kiesett) Koreai Köztársaság 0/5.

Jövőre Csehországban rendezik az elit-vb-t, de előtte, februárban olimpiai selejtezőn játszik a nemzeti csapat, „remélhetőleg akár Budapesten”.

Férfi hoki
facebook/icehockey.hu

A japánok elleni 3-1-es győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar férfi jégkorong-válogatott a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon vasárnap. Folytatás kedden a torna másik ázsiai alakulatával, a dél-koreaiakkal szemben. A torna további csapatai Koreai Köztársaság, Szlovénia, Olaszország és Románia.

Európa Játékok - Lövészet
MTI/Kovács Tamás

Sportlövészet. Pongrátz Bianka a mezőny második felében végzett, így nem szerzett kvótát a női skeetlövők versenyében a Dohában rendezett koronglövő olimpiai kvalifikációs versenyen. A háromnapos, 125 lövéses alapverseny egyetlen magyarja visszafogottan kezdett, az első napon ötvenből nyolc lövést is hibázott, így a kvótaszerző esélyei már ekkor elszálltak. Pongrátz végül 110 koronggal a 48. helyet szerezte meg a 71 fős mezőnyben. Dohában még férfi és női trapban szerepelt magyar lövő, de kvótát egyikük sem szerzett. A koronglövők számára egyetlen lehetőség maradt a párizsi kvalifikáció megszerzésére, méghozzá a május 17-én kezdődő lonatói Európa-bajnokság.

Vas Kata Blanka 1
Árvai Károly

Kerékpár. Az SD Worx-Protime – az olimpiai kvótás Vas Kata Blankával a sorában – harmadik helyen zárt a spanyol Vuelta női országúti kerékpáros körversenyt nyitó, vasárnapi csapat-időfutamon. Az SD Worx-Protime a győztes időtől egy másodperccel elmaradva a harmadik leggyorsabb időt tekerte. A nyolcnapos viadal hétfőn a Bunol és Moncofa közötti 118,5 kilométeres szakasszal folytatódik. A jövő vasárnapig tartó viadalon a magyar bajnok Vas segítőként csapattársai, a holland Demi Vollering és a svájci Marlen Reusser jó eredményeiért dolgozik majd.