Több ezer fiatal mozdul meg egyszerre, egy olimpikon vezetésével

Több ezer fiatal mozdul meg egyszerre, egy olimpikon vezetésével

2012. 09. 21.
Megosztás

Három hét múlva, október 11-én veszi kezdetét a hazánkban ötödik alkalommal megrendezésre kerülő önkéntes akció, a 72 óra kompromisszum nélkül.

A program keretében országszerte fiatalok csoportjai 72 órán, azaz 3 napon keresztül folytatnak szociális, karitatív, ökológiai vagy fejlesztő, építő tevékenységeket.

„Lépd át a határaidat és ismerd meg sokkal jobban magadat azzal, hogy velünk vállalsz önkéntes munkát” – mondja az esemény fővédnöke, Hirling Zsolt, a londoni olimpiát megjárt világbajnok evezős, aki tavaly – az élsporttól átmenetileg visszavonulva – egy kenyai árvaházban önkénteskedett.
Kenyai és londoni élményeiről, az önkéntességről és a programhoz való kötődéséről videóinterjúban mesélt, amely itt megtekinthető.

Az eddig összegyűjtött feladatok között van fogyatékosok otthonába tervezett betonozás, kerekesszékes óvodásokkal való kirándulás, elhagyatott temetői sírok gondozása, kórházban lévő gyerekekkel való foglalkozás, játszótér-felújítás, valamint bőven akadnak különböző kertrendezési, festési és szemétszedési munkák is.

Ezekre, és további, folyamatosan regisztrálásra kerülő feladatokra jelentkezni a www.72ora.hu honlapon lehet, legkésőbb október 1-ig.

A kompromisszum nélküliség jegyében – azok, akik nem maguk által hozott feladattal regisztrálnak – abban segítenek majd, amit a szervezők – életkorukat és lehetőségeiket figyelembe véve – találnak számukra.

A 72 órát október 11-én, csütörtök koraeste a budapesti Erzsébet téren, egy nyitó önkéntes akció és színpadi műsor keretében indítjuk el. A fővárosban önkénteskedők itt kapják meg feladataikat. (Az ország számos más városában is lesz nyitó rendezvény.)

A nemzetközi kezdeményezés 2012-ben öt környező országban is megvalósul: Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, Szlovéniában és Bosznia-Hercegovinában is lesznek ősszel 72 órás projektek, sőt, a magyar szervezéshez kapcsolódva erdélyi és felvidéki fiatalok is részt vesznek az önkéntes programon.

A tavalyi 72 órán országszerte csaknem 9 ezren önkénteskedtek, közel 140 településen 350 önkéntes feladat valósult meg. Idén nagyjából 10 ezer fiatal együttes megmozdulása várható, mivel a feladatok gyűjtését és a csoportok toborzását minden eddiginél több, 57 helyi koordinátor végzi, az ország különböző pontjain.

(Forrás: szervezők)